tisdag 31 augusti 2010

Potatisbakelser

Det blev potatisbakelser medan gumman sov sin lunchlur...
Lite småpyssliga göra men helt klart värt besväret - Anna och Natalie var här och provsmakade - eller iallafall Anna... Natalie fick lite falukorv ;)

Ikväll har jag även rensat lite i min frys - och oj, vad mycket mer plats jag fick helt plötsligt... Känns skönt i själen när man rensar - tror det blir mer rensning här hemma framöver - nästa projekt blir nog klädkammaren...
Iallafall hittade jag en gammal tobleroneparfait i rensningen. Jag tog fram den och tinade den en stund och den smakade precis lika gott som den gjorde för typ 3 månader sen...


Falska potatisbakelser
Kakan:
4 ägg
4,5 dl strösocker
2,5 dl mjölk
3 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
6 dl vetemjöl
200 g smält smör

Krämen:
200 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
3 dl marsánkräm

Ovanpå:
300 g mandelmassa
kakao

Börja med kakan. Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dessa i äggblandningen växelvis med smöret och mjölken, rör om under tiden. Smörj och bröa en långpanna. Häll i smeten och grädda i 185 grader ca 15-20 minuter. Låt kakan kallna.
Gör marsánkrämen. Vispa sedan ihop alla ingredienser till smörkrämen. Blanda ihop smörkrämen med marsánkrämen. Bred krämen över den kalla kakan. Riv mandelmassan ovanpå. Ställ kallt en stund så krämen stelnar. Skär i rutor. Sikta till sist över lite kakao.

Viking Novak och Akseli Lahtinen...

...är namnen på travhästen och kusken som idag gjorde mig till en vinnare av 1207 kr! :)
Eftersom Fanny vaknade först halv åtta idag sov Fanny inte någon förmiddagslur idag och jag ville roa henne lite så for vi på travet tillsammans med Camilla och hennes pojkar. Väl där kunde jag ju inte låta bli att spela - så jag spelade lite i nåt lopp och vann lite småpengar och just innan jag for hem hämtade jag ut en vinst på 67 kr och satte den på nr 9 - bara tog ett nummer - och just den hästen gick och vann och gav ett vinnarodds på 18,02 :)
Ibland har man tur! :)

Nu när Fanny äntligen (!) fått somna ska jag passa på att baka lite... Falska mazariner eller potatisbakelser...

måndag 30 augusti 2010

Chicken Mangoraja

Idag blev det ytterligare en rätt inspirerad av Bea... :) Chicken Mangoraja! :)
Det är en superenkel och snabb rätt som dessutom är mycket god och faller dom flesta i smaken - både kräsna karlar och barn... ;)

Chicken Mangoraja, ca 6 portioner
4 kycklingfiléer
1 gul lök
1 gul paprika
salt, peppar
1,5-2 burkar creme fraiche
Rydbergs Mangoraja dressing efter smak, ca 1 dl
ev. 1 msk kycklingfond för lite mer sälta

Skär kycklingen i bitar. Stek tillsammans med löken. Salta och peppra. Tillsätt creme fraichen och mangorjan och ev. kycklingfonden. Låt koka upp. Tillsätt paprikan i bitar och låt koka med en stund.
Servera med pasta eller ris.

I kväll var jag en sväng till mamma och plockade lite röda vinbär från deras buskar. Tycker det är så synd att så mycket bär går till spillo så jag tänkte dra mitt strå till stacken och fylla några burkar och frysa ner. Idag blev det en 5-litershink som rensades och frös ner. Imorgon ska jag plocka lite mer och frysa ner orensat för att ha till saft så småningom.

Inatt hoppas jag verkligen att Fanny sover någorlunda - för 3 nätter med skrik är tärande...

Beas cannellonis

Nu kommer äntligen receptet på Beas underbara cannelonis! Det här har blivit en stående rätt när vi träffas hon och jag. Receptet kommer ursprungligen från en av Beas kompisar vars man är kock.
Håll till godo! :)

Kycklingcannelonis för 4 pers
2 pkt färska lasagneplattor
2-3 kycklingfiléer
1-2 burkar Ridderheims soltorkade tomater i olja
2-3 burkar riacottaost
färsk basilika
1-2 vitlöksklyftor
salt
ca 1 tsk cayennepeppar
2-3 msk Bruschettakrydda (kryddblandning bestående av paprika, vitlök, tomat, salt, basilika, oregano)
2 burkar passerade tomater
parmaesanost

Strimla kycklingen, stek i lite olja från soltorkade tomaterna. Krydda med salt, cayennepeppar och bruschetta. Skär tomaterina i mindre bitar och blanda med kycklingen. Låt svalna.
Mixa de passerade tomaterna med basilika och vitlök. Riv parmaesanosten och klipp lasagneplattorna i rektanglar som är ca 10 cm långa.
Blanda kycklingröran med riacottan när den svalnat. Fördela denna blandning på lasagneplattorna som rullas ihop. Lägg i ugnssäker form. Häll tomatsåsen över rullarna och strö över paraesanosten.
Gratinera i ugnen i 225 grader i ca 15-20 minuter.
Servera tillsammans med en favoritsallad. Låt väl smaka!



söndag 29 augusti 2010

Bullbak & Tacomiddag

Imorse blev det bullbak hemma hos oss. Jag satte degen innan Fanny skulle gå och vila så den var färdigjäst lagomt till hon hade somnat. Det fick bli vanliga, hederliga vaniljbullar och kanelbullar utan större krångel. 98 st goa bullar blev det. Anna, Natalie, Farmor, Farfar och gammelmormor kom och fikade lite nybakt.
Mamma ringde på förmiddag och ville komma och låna Fanny några timmar - och inte mig emot - jag passade på att städa igenom skafferierna i köket. Så nu har jag riktigt fin ordning i mina skåpar.

Idag hade vi tur att bli bjudna på Tacos hemma hos Nina och Peter. Det smakade supergott - som vanligt hos Nina. Och efterrätten som var rabarber- och äppelpaj var också underbar.

På tal om tur - jag vann BakeCake´s tävling om sockerprodukter från Dansukker! Så nu kommer snart ett paket med socker dimpa ner i brevlådan! :)

Här kommer bullreceptet för er som är bullsugna! ;)

Klassiska kanel- och vaniljbullar
300 g smör
1 l mjölk
2 pkt jäst
2 dl strösocker
2 tsk kardemumma, malen
1 dl flytande honung
0,5 tsk salt
2,5-3 l vetemjöl

Fyllning:
smör
strösocker
vaniljsocker
kanel
kardemumma
ägg
pärlsocker

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av degvätskan och rör om så jästen löser upp sig. Tillsätt sedan resten av vätskan. Blanda i kardemumma, salt, socker och honung. Tillsätt sedan vetemjölet, lite i taget, och arbeta degen blank och smidig. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 45 minuter.

Ta upp ca 1/4 av degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut en rektangel. Skiva kylskåpskallt smör med en osthyvel, fördela jämnt över degen. Strö över strösocker och lite kardemumma och sen antingen kanel eller vaniljsocker. Rulla ihop. Skär i snittar och lägg i formar. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter till.
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda ca 10 minuter i 225 grader.
Upprepa med resten av degen på samma sätt.
Servera med ett glas kall mjölk! :)

Tigerkladdkaka

Här kommer då receptet på Tigerkladdkakan jag bakade igår! Receptet har jag hittat på denna blogg!

Tigerkladdkaka
4 dl strösocker
2 dl vetemjöl
4 ägg
200 g smält smör
1 dl kakao
1 dl snabb-marsánpulver
1 msk vaniljsocker

Blanda socker och vetemjöl i en bunke. Knäck i äggen och rör om ordentligt. Tillsätt smöret och rör smeten slät. Dela sedan smeten lika i två bunkar och tillsätt kakaoen i den ena bunken och marsánpulvret och vaniljsockret i den andra.
Smörj och bröa en rund pajform. Häll de olika smeterna på var sin sida i formen. Rör runt, runt med en kniv eller liknande tills du kommer till mitten och smeten är marmorerad.
Grädda ca 15 minuter i 200 grader eller tills kakan är lagomt kladdig.
Servera med vaniljglass eller vispad grädde.


Varför?!

sover inte barnet!!! Som ni vet så har ju vår lilla tjej knappt sovit en hel natt sen hon föddes - eller så är gångerna iallafall väldigt lätträknade och lär rymmas på en hand! Och då har man ändå fått stiga upp och ge henne tutten ett antal gånger...
Nu har Fanny tjorvat mer än vanligt de 2 senaste nätterna och vaknat till en eller ett par gånger varje timme!!! Kan ni förstå?! Hur jobbigt är inte det?? Hon gnyr till och börjar snurra runt och börjar sen gråta så man måste ta upp henne. Och det har inte hjälpt att hon fått ligga brevid mig i vår säng...
Ska aldrig nattatjorvandet ta slut??? Vi kanske måste prova flytta över henne till sitt eget rum så hon får sova mer ostört - och vi framförallt! Men jag tror ju själv inte att det kommer hjälpa - det kommer bara bli sååå mycket längre att gå varje gång hon vaknar...
Åhhh gäsp!!! Dagens planer var att baka bulla på förmiddagen så det är väl bara att sätta igång med det nu då...

lördag 28 augusti 2010

Shopping i Luleå och oväntat besök...

Vem är sötast i haklapp - Emil...


...eller Fanny?

Idag har jag, mamma och Fanny varit i Luleå och shoppat på förmiddagen - Fanny fick sig nya höstskor och jag fick mig ett par jeans och ett par tröjor. I Luleå träffade vi också gammelmoster Merja och Emil som vi gick och fikade med på Börje Olssons i Smedjan. Fanny fick en "blulla" och tyckte den var smaskens... :)

Då eftermiddagen inte blev så arbetsam som planerat så passade jag och Fanny på att vara ute en stund och sen se på lite film - verkar vara en ny favoritsyssla hos lilldamen... :) Ganska skönt för mamman också... ;)
Till middag idag grillade vi fläskotletter - inte mitt favoritval av kött - men denna gång gick det faktiskt ner utan större problem... Kan faktiskt till och med tänka mig resterna av köttet i en sallad imorgon och äta det tillsammans med nybakt ciabatta...

Ikväll fick vi också oväntat besök i form av Ulli, Andreas och Meja. Jag snörde snabbt ihop en tigerkladdkaka och bjöd på. Gott betyg fick den av gästerna och till och med av Peter som annars inte är så stort fan av kladdisar... Recept kommer imorgon!


Just nu visas Pettson & Findus!

fredag 27 augusti 2010

Lite vinterattiraljer...

...blev det. Jag ides inte fara till Luleå när jag inte fick med mig någon... Så det blev lite stödjande shopping i Boden istället. Jag hittade en vintermössa, vintervantar och en fuskolle i fleece från Kidsen - allt i samma matchande cerise. Jag har en LEGO-overall till vintern, som mamma köpte på REA i våras, som är i en herrans massa färger och mönster så den här utstyrseln kommer passa perfekt! :)
Sen försökte jag hitta mig en till bikini till resan men Fanny tyckte inte det var särskilt kul att stå i en provhytt och titta på... SÅ det får bli ett eget stadsbesök för det...
Lunchen intogs på Far East tillsammans med Peter. Dom har ju en underbar lunchbuffé där på vardagarna - men för min del behövs inte så många maträtter - deras vårrullar med ris och chilimajonnäs räcker för mig! :)

Just nu har vi morbror Mattias här på en snabbvisit - så jag passar på skriva lite här... Annan underhållning vi haft idag är 2 nya filmer jag köpte till Fanny idag - Pettsson & Findus och Lammet Timmy... Lammet Timmy verkar vara en uppskattad film... Även om dom inte pratar nåt - bara mumlar och gormar på...

Snart är det dags för lite middag - pastasås med kyckling och färsk pasta ska det bli. Fast jag kan ju erkänna att Peter tog med pastasåsen från Hjortvägen igår så det enda jag behöver göra är att koka lite pasta - tar typ 5 minuter allt som allt... ;) Härliga fredag!

Sen tror jag det blir att baka nåt gott till ikväll - vad sägs om en en tiger-kladdkaka eller en kokos-kladdkaka? Å så kanske en film som avslut på kvällen! Nån som är filmsugen?


Snygg som attan i sin nya vinterkläder! :)

Fredag...

...är det idag! Och då ska man väl göra nåt kul för att fira att helgen kommer, eller?! Jag vet bara inte vad jag ska hitta på. Vanligtvis brukar jag försöka städa och så för att slippa det under helgen, men jag tycker att det fortfarande är så städat sen i måndags så jag tänkte bara ta ett varv med dammsugaren idag... Så jag har inga måsten alls just idag - förutom att betala lite räkningar... ;)
Men vad ska man då hitta på... Är lite sugen på en Lulesväng - men vet inte om jag ids... Skulle behöva inhandla lite höst- och vintergrejer till Fanny och mig själv och lite nya gardiner och matta till hemmet... Hmm, ja, dagen är ju just påbörjad så jag får väl fundera lite till...


torsdag 26 augusti 2010

Smörkolakakor

I tisdags testade jag ett nytt recept - Smörkolakakor. Jag ville prova mina nya småbrödsformar som jag köpte i Stockholm...
I receptet stod det att det skulle bli 20 st så jag dubblade satsen och räknade med att få 40 st kakor men det blev ca 50 st + att man hade kunnat göra kakorna mindre för dom jäste och pös över så det hade snarare kunna bli 60 st på den dubbla satsen... Eller så var mina formar kanske mindre än vanliga.
Hur som helst blev dom inte ett dugg vackra - men däremot riktigt goda - enligt min smak iallafall...

Smörkolakakor
200 g smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
ca 20 st smörkolor
ca 50 g nougat

Blanda samman alla ingredienser förutom kolan och nougaten - gärna i en matberedare. Rulla till kulor och lägg i småbrödsformar. Tryck ner en smörkola i varje kaka.
Grädda ca 10 minuter i 200 grader. Fördela en liten bit nougat i varje form medan kakan fortfarande är varm. Låt svalna - avnjut!

onsdag 25 augusti 2010

Farfar fyller 65!

Imorse kom Anna, Natalie, Ulli och Meja och hjälpte till att äta upp lite fika från igårkväll så nu är det bara en liten bit blåbärspaj kvar - till Peter! Den ska jag inte röra... För godsaker har jag fått nog av för idag... Farfar fyller nämligen år idag - 65 år! Så vi var bjuden på middag där idag. På menyn stod kryddpepparbräserade oxjärpar i rödvinssås och pommes frites. Till efterrätt hade hon gjort en vanlig gräddtårta och en mandeltårta med kolakräm - och det var den - mandeltårtan som gjort att jag ätit nog sött för idag... För den var supergod - seg och härlig mandelbotten med en len och ljuvlig kolakräm mellan och ovanpå - mums!

En annan som firar sin bemärkelsedag idag är min kär vän Maria - 30 härliga år fyller hon! Hoppas hon haft en underbar dag idag! Lite nyfiken är jag dock på vad hon fick i present av sin man... ;)

Idag var jag och Fanny på jobbet på sjukhuset för lönesamtal som gick förvånansvärt bra - både att Fanny skötte sig och vad som sas... ;) Hoppas nu bara att potten som chefen har att dela ut märks i lönekuvertet... Tveksamt... :/
Påväg hem från jobbet gjorde vi en liten avstickare till SkoKanonen i Luleå och köpte ett par varmfodrade gummistövlar till Fanny som jag tänkte hon kunde ha nu till hösten - jag letade även ett par nya, lite fodrade gympaskor också men det hade dom sämre med.
En vända in på Växtriket hann vi också med för att köpa lite blommor till farfar - hederliga röda rosor i en vacker bukett fick det bli - för rosor är hans favorit! :)

Ikväll blir det en tidig kväll - känner mig helt slutkörd...

Tomas Güsse Gott

På hemkunskapen på högstadiet hade man provmatlagningar där man fick laga en maträtt eller en efterrätt. Jag valde att göra en tacopizza med köttfärs som blev väldigt omtyckt - kommer ihåg att flera elever från parllellklassen som man bjöd in ville ha receptet och flera gjorde även denna pizza på sina provmatlagningar. Nog om pizzan... En klasskompis till mig, Tomas, gjorde en jättegod efterrätt som han kallade för Tomas Güsse Gott. Fråga inte hur han kom på det namnet... Iallafall så är det en sorts cheesecake som man varken fryser ner eller bakar i ugnen. Man bara har den kylskåpskall. I förra veckan blev Peter bjuden på en cheesecake på sitt arbete och ville absolut ha receptet - det visade sig vara samma recept! Och igår när jag hade Me&I-party hemma hos oss så passade jag på att göra denna kaka att bjuda på.
Så här får ni receptet!

Tomas Güsse Gott
200 g digestivekex
100 g smör
3 dl vispgrädde
1,5 msk vaniljsocker
100g Philadelphiaost
1,5 dl florsocker
1 påse Ekströms kräm - valfri sort
2 dl vatten
Bär till garnering

Smula digestivekexen och blanda med det smälta smöret. Bred ut i pajform. Vispa grädden hårt och tillsätt sedan vaniljsockret. Vispa sedan osten och florsockret i en annan bunke. Blanda dessa blandningar försiktigt och bred ut på kexen.
Blanda pulverkrämen med vattnet och bred över ostblandningen.
Dekorera med bär.
Jag använde denna gång en jordgubbskräm och dekorerade med vinbär. I Tomas recept står det att man ska ha drottningkräm och dekorera med blåbär. Kan säga att det sistnämnda ser godare och läckrare ut och faller då mig bättre i smaken... Men nu hade jag färska vinbär som jag passade på att använda...
Blanda

tisdag 24 augusti 2010

Citronsås och Me&I-party

Idag har det varit full rulle hela dagen. Medan Fanny sov på förmiddagen passade jag på att baka en cheesecake till kvällens party. Recept och bild på den kommer imorgon. :) Sen var det dags för lunch och efter det for jag och Fanny på stan och fixade lite ärenden. Bl.a. köpte vi en ny hallmatta från MIO. När Fanny sen sov på eftermiddagen bakade jag smörkolakakor - som tyvärr blev lite halvmisslyckade men goda ändå - recept kommer så småningom...

Till middag idag åt vi ugnsstekt lax och potatis och en ovanligt god citronsås jag hittat på en blogg. Den smakade mycket citron - som jag tycker en citronsås ska smaka - och passade riktigt bra till lax. Här har ni receptet:
Se hela bilden
Citronsås:
3 dl cremé fraiché
2 dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
saft och rivet skal av 1 citron
salt & peppar
ev. maizenamjöl för redning
(jag tillsatte även ca 1 msk hummerfond också)

Koka cremé fraiché, vatten och buljongtärning i ca 5 minuter. Tillsätt sedan saften från citronen och smaka av med salt och peppar. Tillsätt skalet och låt allt koka upp igen. Red eventuellt av med maizena för tjockare konsistens.

Ikväll hade jag anordnat Me&I-party här hos oss. Det kom ca 10-12 gäster och fikade och handlade. Jag beställde både lite kläder till mig och till Fanny. Bl.a. köpte jag ett par underbart sköna plyschbyxor till mig själv - kommer nog bli ett nytt favoritplagg...
Som vanligt när man har någon tillställning så tar man fram alldeles för mycket fika - tur Peter gillar cheesecake... Sen skickade jag med lite fika hem med Anna också. Får väl ta och offra mig på lite blåbärspaj till förmiddagsfika imorgon innan lönesamtalet på jobbet... :) Kan behövas nå stärkande...

Chokladsnittar med plopp

Igår städades det i huset från 9-15. Jag plockade ihop överallt. Dammtorkade överallt. Dammsög överallt. Skurade överallt. Putsade alla skjutdörrsgarderober. Städade i tvättstugan och gjorde om hela återvinningsdelen. Städade i Fannys rum och rensade bort alla babyleksaker. Fixade i gästrummet. Rengjorde filtrena i fläkten och putsade den och spishällen. Vattnade alla blommor. Dammade alla mattor. Putsade duschväggarna i badrummet. Rensade på skötbordet. Putsade spegeln i badrummet. Grovrengjorde Fannys ingrodda matstol. For till återvinningen med allt material. Pantade alla burkar och flaskor. Renbäddade våran säng och Fannys säng. Tvättade ett par maskiner tvätt. Tog hand om ren tvätt... osv.
Mycket nöjd var jag när jag for till mamma på lite köttfärssås till middag. Det är så skönt när allt är gjort! Synd bara att det redan är dammigt på t.ex. den högblanka TV-bänken och diskbänken... :(
Efter middagen igår for vi och grattade Emil som tog körkortet igår! Uppkörningen gick galant - men det är ju inte så konstigt - han hade ju mig som körlärare... ;)
På kvällen provade jag ett nytt recept som jag hittat på en blogg jag brukar läsa - chokladsnittar med plopp i. Dom såg så ruskigt goda ut så jag var tvungen testa. Och det stämde - sega och smarriga med kolasmak... Här kommer receptet!

Chokladsnittar med plopp
100 g smör
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 msk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver
150 g plopp

Vispa det rumsvarma smöret tillsammans med sockret. Tillsätt sedan sirapen och vaniljsockret. Blanda resten av de torra ingredienserna och arbeta in i smörblandningen. Grovhacka ploppen och blanda ner i degen.
Forma till 3 eller 4 längder och lägg på en bakplåtspapperklädd plåt. Platta till lite grann med en gaffel. Grädda i 175 grader ca 8-10 minuter. Skär i snittar medan längderna är varma. Låt kallna.

måndag 23 augusti 2010

Nu var det pappas tur!

En stolt jägare!
Foto: Mattias Lind

att få skjuta en björn! Ifjol sköt ju lillebror Mattias två stycken björnar på bara tre dagar!
Det var på lördag morgon ungefär vid kvart i 6 som han fällde den! Han var alltså den första i år i hela länet, ja kanske i hela landet, att fälla en björn... Min pappa det! ;)
Jag blev lite sugen att följa med dom en tidig morgon och gå ut på björnjakt - men jag vette tusan om jag skulle tordas... Fast nog hade det varit ruskigt spännande... Kanske lite föööör spännande...
Här kan ni läsa mer om det!

Familjen Linds första i år - undra om det blir fler...

Tävla om socker!

En av mina favoritbloggar - BakeCake - har en tävling där man kan vinna lite olika sockersorter från DanSukker som har kommit ut med en hel del nya sockrar (?!) som också är rättvisemärkta. Ta chansen och tävla ni med!

söndag 22 augusti 2010

Borta bra...

...men hemma bäst!
Nu är vi åter hemma efter en underbar helg i Stockholm hos Bea. Det har varit så kul att få träffas, ses och prata med min goa vän! Och få träffa hennes ljuvliga son och sambo och få se deras fina hus och trädgård som dom gjort om så fint! :)
Helgen gick undan trots att vi inte hade alltför mycket planerat. Fanny har varit nöjd och glad större delen av tiden - om man nu bortser från nätterna vill säga... Dom är ju som vanligt tjorviga - och särskilt när man är borta. Jag har studsat upp så fort hon pipit för att försöka häva ett alarm så inte hela huset skulle vakna - och särskilt inte lilleman... Detta, tillsammans med min envisa huvudvärk från nacken, har nog gett mig lite mer sömnbrist än vanligt tror jag...
Hemresan gick tyvärr inte lika bra som ditresan... Mitt trumfkort var en liten burk med korv och makaroner som jag tänkte ta fram när hon ledsnat på att sitta i knät - tyvärr fick jag göra det redan innan planet ens hunnit lyfta från Arlanda... Men det var ju i och för sig inte så konstigt - klockan var ju nästan halv ett och Fanny hade ju inte fått nån lunch... När hon väl plockat i sig korven ville hon ha snutten och tutten och la sig tillrätta i grodställning i famnen. Perfekt! tänkte jag - det här blir en lugn resa! :) Men efter en stund tog medresenärerna på andra sidan gången fram en påse daim och började mumsa i sig, varpå Fanny sliter ut tutten ur munnen och utbrister "NamNam" och var helt plötsligt inte alls nå trött nå mer... Så det var bara ta fram fantasin och försöka roa henne bäst det gick. Denna gång hade stolsgrannen inte samma ambitioner att försöka hjälpa till och roa henne - nä, de två unga tonårstjejerna tittade mest menande på varandra och suckade djupt... Och ryggade förskräckt tillbaka när Fanny sträckte ut sina små, söta och korvdoftande händer... :) Jaja, vänta bara tills ni själva får barn ska ni få se hur lätt det är... När sen kaptenen tände säkerhetsbältsskylten igen blev Fanny hysterisk och började skrika och ville inte alls sitta still nå mer. Men när nerstigningen påbörjades somna hon till slut i famnen och sov sen nästan hela vägen hem till Skönvägen...
Ikväll bjöd mamma på grillat till middag så vi for dit och åt och lämnade sen kvar Fanny där. Hon ska få vara där imorgon när jag ska höststäda huset. Jag har tjuvstartat redan ikväll så jag kan passa på att ta en liten sovmorgon imorgon också...
Nu lite filmmys innan jag slocknar!

lördag 21 augusti 2010

Storstadsbesök dag 3

Nu är vi hemkomna efter en shoppingtur i Kista galleria. Det vart en hel del kläder till Fanny men inte så mycket till mig själv. Jag fick bara lite prickiga muffins- och småbrödsformar och två nya capri leggings till utlandet.
Nu känner vi bara av lugnet med lite filmmys - eller lugn och lugn kanske man inte kan säga med en 15månaders och en 23-månaders som är i full fart konstant... ;)
Snart ska vi promenera ner till lillICA och fixa lite inför Beas och min stående mys- och ätarkväll... :) Undra om det blir lite chips och karameller eller kanske glass...
Imorgon bär det av hemåt vid lunchtid - hoppas bara Fanny sköter sig på hemresan också...


Lite filmmys - alla vill sitta i Beas famn. På TV´n visas just nu Bondgården - en riktigt bra tecknad film faktiskt!


Lunchen intogs på MAX. Fanny är mammas flicka och gillar smältost!


Lite morgonmys efter en mycket jobbig natt - Fanny vaken flera, flera gånger och jag hade dunderhuvudvärk från nacken och kunde inte alls sova... Hoppas sista natten blir den bästa! Kan knappast bli sämre iallafall...


Ett av inköpen till Fanny på den engelska butikskedjan Next - som det bara finns 2 butiker av i Sverige - en i Kista och en i Malmö.



Här har vi nästa inköp till Fanny - denna gång från Lindex...



Ytterligare en uppsättning från Lindex. Såå mjuk och skön i plysch!



Detta inhandlades också från Next. Tänkte att det kunde vara bra att kombinera detta 4-pack tröjor med 3-pack strumpbyxor och t.ex. en jeanskjol eller nåt. Fastnade genast för de milda färgkombinationerna - även om FannyBunny kanske passar bäst i starka färger - men man behöver ju lite variation...






fredag 20 augusti 2010

Storstadsbesök dag 2

Idag har vi varit på lite promenader runt om i Bromma. Vi var bl.a. in i en liten leksaksaffär som var ursöt - fanns hur mycket fina, lite annorlunda grejer som helst. Fanny fick en liten resväska och så hitta jag så underbart söta muffinsformar... Sen besökte vi en parklek - inte en lekpark! ;) Jag läste på nån skylt där att en parklek är en bemannad lekpark som grundades 1938 i Vasastan och som visst är typiskt för denna stad. Det fanns grillplatser, ett café och toaletter i parken. Och en 4Hgård där det fanns får och hästar som man fick klappa. Ett mycket smidigt och bra ställe att besöka när man har småbarn... Kanske man skulle starta hemma i Norr...
Idag lagade vi Beas supergoda cannelonis till middag - recept kommer senare...
Imorgon blir det lite shopping i Kista galleria - så skojj!!! :)
Lite enkel underhållning hemma på gården



En lite annorlunda gunga



En annan gunga - aningen för stor för FannyBunny



Båda barnen på samma bild! :) En sån här vagn kommer jag också skaffa om jag nån gång får fler barn - så skön och bra! Behaglig och lättstyrd, separata suffletter, fullt liggläge... En Carena double swing blir det!


Kolla in dom små hargaddarna! ;)



Cykling var inte särskilt skoj...



Fanny har lärt sig att alla får gillar "gäsch"


torsdag 19 augusti 2010

Storstadsbesök dag 1

Nu är första dagen här i huvudstaden hos Bea snart förbi.
Flygresan hit gick över all förväntan. Vi satt bredvid en tant som berättade att hon själv hade barnbarn och sa "vi hjälps åt" när jag sa att jag hoppades att resan skulle gå bra... Hon hade även massor med smycken på sig - som gladde Fanny och höll henne sysselsatt ett tag... Jag hade ven med mig kokta makaroner och falukorv i bitar - det avr också en riktig hit! :)
Väl framme i Bromma gick vi en promenad och hämta hem Vincent från förskolan - dom var däremot inte särskilt intresserade av varandra - sa bara snabbt hej... :) Kanske dom leker mer med varandra imorgon?
Läggningen gick också hur bra som helst - Fanny somna med vällingflaskan så hon var bara lägga ner i sängen. Hoppas nu bara att natten flyter på lika bra... Vill ju inte väcka upp hela huset med Fannys alarm....
Imorgon är det dags för nya äventyr! :)

onsdag 18 augusti 2010

Stockholm imorgon!

En mycket suddig bild på min långhåriga trollunge... Hon kommer gåendes mot mig så det var för avancerat för min mobilkamera...

Idag har jag och Fanny varit på stan och ätit med lunch med mormor. Sen har vi packat inför stockholmsresan imorgon och nu väntar vi på att mormor ska sluta sitt jobb så vi kan fara till henne. Hon ska nämligen klippa gumsan idag så hon blir fin i håret till imorgon - man kan ju inte åka till Stockholm och se ut som en trollunge - även om det är en söt sådan... ;)
Ikväll ska jag följa med mamma och hennes arbetskompis på bilbingo i Måttsund. Det får bli det sista bingot för mig i år... tror jag... ;)
Sen när jag kommer därifrån får jag packa ner det sista som ska med i resväskan... Man ska ju ha så otroligt mycket grejer och kläder när man reser med barn - och nu far vi ju ändå till en som har i stort sett allt vi kommer behöva - gruvar mig inför utlandsresan hur man ska klara en väska på 20 kg...

tisdag 17 augusti 2010

Vinbärsgömmor

Idag har jag försökt göra lite nytta hemma; tvättat och tagit hand om rentvätt och bakat kakor - nåt mer hann jag liksom inte med... dagen bara försvann... På eftermiddagen började jag förbereda middagen eftersom vi skulle fara och kolla på kattungar i Mockträsk. Grannarna våra ska skaffa en kattunge så vi är också lite sugna att ta en från samma kull så dom har varandra att leka och busa med. Såå söta var dom - men det är ju i och för sig alla kattungar... Så vi får väl se...
Kakorna jag bakade idag var vinbärsgömmor och receptet hittade jag på en av mina favoritbloggar - Loulas Kök.

Vinbärsgömmor
20 st

Kakdeg:
200 g smör
0,5 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl

Fyllning:
Röda vinbär
2 ägg
50 g mjukt smör
1,5 dl strösocker
150 g kokos

Hacka snabbt ihop ingredienserna till kakdegen i en matberedare. Låt degen sedan vila några timmar i kylen. (min deg fick vila över natten när jag skulle baka ut den på morgonen).
Dela degen i 20 delar och tryck ut varje del i en aluminiumform. Fyll sedan formen med vinbär till lite mer än hälften. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och klicka ut smeten ovanpå bären. Tryck till lite grann.
Grädda i 200 grader ca 10-15 minuter. Låt kallna.

måndag 16 augusti 2010

Shopping och 3-årskalas

Fanny provar komforten i en av Hemtex solstolar...

Idag for jag med Fanny och Anna till Luleå en sväng för lite snabb shopping. Första och viktigaste ärendet var Barnens Hus där jag skulle köpa en OBH Nordica brödrost till Elin som fyller 3 år idag! Det blev även en del annat smått och gott på leksaksaffären; bl.a. en ny haklapp, en litet får till djursamlingen och en liten tröstpresent till Anna som också vill ha presenter när systern fyller år. Eftersom hon börjar skolan till hösten fick hon ett Hello Kitty pennskrin med penna, sudd, linjal och pennvässare i. Hon blev mäkta stolt! :)
Vi for även en sväng på Hemtex och sen storhandlade vi på ICA Maxi. När det ändå var lunchtid när vi var på Storheden gjorde vi ett besök på MAX - testade nya pommesen med smältost, dressing, lök och jalapeños på - sååå god var den! Vill ha mer...
Väl hemkommen sov Fanny en dryg timma ute i vagnen så jag kunde sitta på altanen och sola mig en stund. Slumrade faktiskt till lite också - men vaknade av att Ulli ringde - hon och Meja skulle komma och hälsa på.
Ikväll var vi då på 3-årskalaset och hade skojjigt. Fanny roade sig själv hela tiden - bl.a. gick hon omkring och drog på en hund i koppel hur länge som helst. Sen gick hon omkring med dockvagnen och pysslade om dockan i den, sen satt hon med en hammare och slog på en sån bricka med pinnar som far ner... Så kul att se hur hon utvecklas och hela tiden lär sig nya saker. Och nya ord! Imorse när vi vaknade och jag tog upp Fanny mumlade jag för mig själv - å nej, du har ju bajsat - varpå hon upprepade bajsat lite viskande... ;) Hon har även lärt sig säga Mattias - fast inte riktigt hela ordet utan tias. ;) I lördags sa hon också sin första mening - Hej pappa! :) Det ni! :)

söndag 15 augusti 2010

Hallonpaj

Igårkväll kom mamma och pappa hem från stugan. Dom hade plockat massor med hallon - hela 30 liter! Jag fick en hink som jag rensade och passade då på att göra en hallonpaj. Denna blev dock lite välgräddad - men god ändå. Anna och Andreas kom och fikade och pajen tog slut i ett nafs - så det gjorde nog inget att den var lite mörk... ;)

Hallonpaj
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 nypa salt
0,5 tsk bakpulver
150 g smör
2 msk strösocker
1 tsk potatismjöl
hallon eller andra bär

Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna och rör ner smöret, gör till en slät deg. Tryck ut degen i en pajform. Om det blir deg över så spara det till att lägga ovanpå bären. Lägg i bären. Blanda strösocker och potatismjöl och strö över bären. Fördela sen den eventuellt sparade degen ovanpå bären.
Grädda i 175-200 grader ca 25-30 minuter.
Servera med vaniljglass.

Rhodos i oktober!

Blue Star Sun Beach Resort i Rhodos

Nu har jag bokat utlandsresan! Det blir Grekland istället för Spanien - dels är det mycket varmare där då och så går det inga resor till Gran Canaria från Luleå i början på oktober...
Jag ringde bara Fritidsresor för att höra hur mycket platser det fanns kvar och det fanns bara 5 stycken! Så jag tog dom direkt! Sen blev det just ledigt 2 platser till så dom bokade jag också. Nu ska det bara betalas inom 10 dagar, annars förfaller bokningarna. Just nu är det mamma, pappa, jag, Fanny, Merja och Mårten som åker. Dom 2 andra platserna har jag reserverat till Hasse och Cajsa ifall dom bestämmer sig för att följa med...
Det kommer bli wunderbaaar! :) Fast jag kan inte längta för mycket till då, för samma datum börjar jag ju även om och jobba efter min föräldraledighet... Undra vad chefen tycker när jag söker semester mina två första nätter... :O

lördag 14 augusti 2010

Hallon och blåbär

Idag har jag hunnit med att plocka både lite hallon och blåbär. Jag började med hallonen medan Fanny sov sin förmiddagslur - fick ihop ca 3 liter finfina hallon. Sen efter lunch for jag med svärmor och svärfar och plockade blåbär och fick ihop lika mycket av dom.
Planen ikväll var att passa på att baka en paj när man nu hade färska bär hemma. Men vi blev bjuden på middag hos svärmor och svärfar och till efterrätt hade hon gjort en blåbärspaj så nu ligger mina bär tryggt i frysen och väntar på annat tillfälle... Man känner sig såå otroligt nöjd och duktig när man har fryst in egenplockade bär. Nu har jag fått stuva om ordentligt i frysen och kasta lite sånt som varit där för länge - bl.a. mängder av hemkokad barnmat som Fanny ratade - för att få plats med alla bär - för jag är inte klar än! Förhoppningsvis har vi snart plats i garaget för den andra frysen vi fått av mamma och pappa...


Fanny övar inför semestertrippen


Vad gäller semesterplaneringen så händer det grejer - några kloka människor har nu kommit på att det kanske är bättre att åka i början på oktober än i december för då är det ju förhoppningsvis lite varmare... Man vill ju att lillskruttan ska kunna bada utan att frysa... :) På måndag blir det besök på resebyrån för att planera vidare...

fredag 13 augusti 2010

Nolia i Piteå

Igårkväll hade vi lite torsdagsmys här på Skönvägen. Vi åt pulingröra på rostat bröd och såg en film. Det var Änglavakt med Izabella Scuropco och Mikael Nyqvist - en liten annorlunda film, men ganska bra ändå - lite tänkvärd...

Torsdagsmys!

Idag for vi på Noliamässan i Piteå tillsammans med Emma, Jonas och Jolina. Det var ruskigt varmt ute så svetten lackade efter bara en stund inne på området. Men trevligt hade vi iallafall.
Tidvis delade vi upp oss - tjejer och killar för sig - eftersom vi ville se på lite olika saker. Själv var jag mest intresserad av allt som var ätbart så ett och annat slank ner... Vi började med Langos med räkor och caviar, sen blev det en riktigt god, italiensk mjukglass som svalkade skönt i hettan. Inne i saluhallen provsmakades ett och annat - bl.a. lite goda salamikorvar, älgkött och renkött, nån sorts ost och tunnbröd hann jag också med. Sen avslutades dagen med en tunnbrödsrulle fylld med skagenröra och isbergssallad och toppad med rökt lax för mig och en räkbakelse till Peter. Sjukt god var rullen!
Om jag handlade nåt? Jo, faktiskt - 4 kockknivar och en mandolin - självklart nåt som har med mat att göra... ;)

Kvällen fortsatte sen i ätandets tecken - nu i form av lite sötare smaker... Hasse fyller år imorgon och bjöd på fika idag. Stina hade bakat en underbart god blåbärspaj! Den har jag begjort receptet på - så den kanske dyker upp här på bloggen så småningom... :)


Semesterplanering hos mamma

Igårkväll var jag hos mamma en stund för att planera en liten vintersemester. Jag och Fanny har förmånen att få åka med mamma och pappa på en utlandsresa nu i december - eller är det kanske mormor och morfar som har förmånen att få åka med Fanygumman... Vi har nästan bestämt oss för att det blir Gran Canaria och Playa del Inglés... Vi försöker även få med oss Mattias, Merja och Mårten och även Peters släktingar... Peter är inte lika förtjust över att åka så han blir nog hemma om inte fler följer... Jaja, vi får väl se...
Mer om det när vi bokat!

Jag hade önskat något chokladigt till fika när vi skulle planera så mamma hade bakat Annas kladdkaka... Serverades med färska hallon! Mmm
Fast jag rekommenderar att inte äta 3 bitar - man blir lite lätt illamående... ;)

torsdag 12 augusti 2010

En handfull namnam

Mera, mera...

I eftermiddags var jag och Fanny på en liten kort promenad upp till brevlådan för att hämta posten. Fanny satt i vagnen och började plötsligt smaska med munnen och säga namnam och peka mot skogen. Då ser jag ju att det lyser rött längs skogskanten. Det fanns både röda lingon, smultron och nå andra bär som jag inte vet vad det var. En handfull plockades och avnjöts på de nylagda plattorna...
En liten "tomt-uppdatering" kommer närmaste dagarna..


Nam nam

Fullt upp...

...med jobbet och därmed dåligt med inlägg här...
Igår blev det skynda sig hem från jobbet och laga middag till en utsvulten liten dam - hon har nämligen matvägrat en tid... Eller vägrat och vägrat - ätit som en myra iallafall... Igår åt hon bara några tuggor smörgås till frukost och en falukorvskiva till lunch... Men en hel, stor portion av spagetti och köttfärssås till middag! Det är hennes favorit - nästefter korv...
När Fanny lagt sig för kvällen for jag ut i bärskogen och plockade lite blåbär. Ambitionerna var stora och förväntan hög - tyvärr drabbades jag av björnfrossa så jag tordes inte gå många meter från bilen... Jag parkerade bilen vid en stuga och gick ut och började fylla hinken. Sen hittade jag en samling bikupor omringade med elstängsel - och varför man har det är för att björnen inte ska ta sönder kuporna och äta upp honungen... Snacka om att jag blev skraj... För hade det inte funnits björnar där hade dom ju knappast haft elstängsel heller... Jag fick då iallafall ihop ett par liter som jag och Peter hjälptes åt med att rensa.
Idag har jag varit och jobbat två timmar på morgonen sen var jag tvungen åka på vårdcentralen pga magont. Det togs en snabbsänka som var helt normal, däremot har jag lite feber... DFet onda börjar ge med sig nu så det är ju skönt...
Ikväll blir det lite semesterplanering...
Imorgon blir det Nolia en sväng... Hoppas Fanny sköter sig i vagnen... :)

onsdag 11 augusti 2010

Ullis kyckling i ugn

Det blev en lika full dag igår som jag planerat... Höjdpunkten var nog ändå bilbingon på kvällen - även om det inte blev någon vinst...
Lunchen igår blev en ny favorit. Ulli bjöd på detta på en mammalunch för ett tag sedan. Jag brukar också göra denna rätt med benfri kotlettrad men då använder man mer soja och har den 30 min längre i ugnen. Också gott, men med kyckling är det snäppet godare. Går fort att förbereda och sköter sig själv i ugnen! :)

Ullis kyckling i ugn
1 kg kycklingfilé
2 cremé fraiché
1 pkt grädde
1-2 tsk sambal oelek
soja efter smak - jag tog ca 2-3 msk

Lägg kycklingen i en ugnsform. Blanda övriga ingredienser och häll över kycklingen. In i 175 grader varm ugn i en timma!
Servera med ris/bulgur/pasta/couscous och en sallad.

måndag 9 augusti 2010

Jobb på jobbet idag och hemma imorgon

Idag är jag på jobbet hela långa dagen och kommer inte hem förrän efter 22 ikväll. Eller möjligtvis efter 21 om det blir lite göra...
Imorgon känns det som att det är en hektisk dag med mycket som ska hinna med. Bara vanliga vardagliga grejer som jag ligger efter med och så lite förarbete inför resten av veckan med jobb och allt vad det innebär.
Vårt första uppdrag imorgon är iallafall en extra viktkontroll på bvc kl.9 på morgonen. Synd bara att Fanny var febrig i 2 dagar och åt väldigt dåligt och att hon överhuvudtaget ätit dåligt senaste veckorna... Hon kommer säkert ligga under kurvan fortfarande. Varför vi över huvudtaget ska på en extrakoll är för att hon gick upp så lite i vikt vid 10- och 12-månaderskontrollerna - men det var väl inte så konstigt med tanke på att hon då hade haft magsjuka i två omgångar och sen 3-dagarsfeber på det... Nåja, det är ju bra att dom är noggrann på bvc så det inte missas nånting...
Andra uppdrag imorgon är tvättning - behöver köra minst 3 maskiner... Sen ska det lagas lunch och middag så det blir rester över till mig på jobbet och till Peter som är hemma de två följande dagarna - och barnvänligt ska det ju givetvis vara... Fast först måste man handla innan man kan laga mat. Och innan handlingen krävs det att man planerar vad man ska äta och skriva inköpslista... ;) Jag kommer aldrig någonsin välja ett jobb där man alltid jobbar dagtid 7-16... Vilket ekorrhjul man skulle hamna i - bara planera och planera framåt hela tiden. Och på helgerna måste man göra allt som man inte hunnit på veckorna. Nej, tacka vet jag skiftarbete! Då har man lite ledig tid då och då och kan sköta hem och hushåll lite när det passar.
Sen skulle det verkligen behövas storstädas hemma hos oss - både dammtorkas och skuras... Men det tror jag inte att jag hinner imorgon - får bli till helgen.
Ett annat måste imorgon är gräsklippning - som egentligen skulle gjorts i helgen - men som inte gjordes...
Sen ska jag asvluta dagen med bilbingo i Skogså, troligen tillsammans med Åsa och Peters mormor och farmor. Kanske mamma hänger med också... Hoppas på vinst igen! Men det kanske är att begära för mycket...

söndag 8 augusti 2010

Märkt för livet

Fin - inte sant?


Ikväll var jag då och gjorde min Fanny-tatuering. Han hade gjort om den litegrann - men bara till det bättre! :) Jag blev riktigt nöjd! :) Hoppas ni också tycker den är fin... :)
Jag kan ju säga att det gjorde ganska så ont - mycket ondare än mina två andra tatueringar. Det kändes som en glödande knivsudd skar genom huden ungefär... Om man ska ange smärtan i skala så var det nog tidvis en 8:a eller tom en 9:a. Men så fort han gjort konturerna på en bokstav var det mindre ont för då var det som bortdomnat. Men jag kanske är känslig - vad vet jag... Nu är den insmetad med salva och inplastad till imorgon. Salvan svider och bränner rätt bra under plasten - men ska man vara fin får man lida pin... ;)

Fillimpa

Igår kväll bakade jag som sagt var ett par fillimpor. Dom vart tyvärr inte som jag tänkt mig och denna gång kan jag nog inte skylla på ugnen... :) Jag hade nämligen inte huvudet med mig, för jag råkade ta ut limporna redan efter 40 minuter - med resultatet degiga bröd... Dom skulle egentligen gräddas i 100 minuter... :) Smaken var det dock inge fel på, förutom att dom smakade lite deg... ;) bMen jag kommer nog prova göra dom igen och då grädda dom rätt - för dom var busenkla göra och skötte sig själv inne i ugnen...

Fillimpa
5 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
2 dl rågsikt
4 dl blandade frön; t.ex. råg-, lin-, solros-, hirsfrön
(jag hade bara linfrön hemma så det fick bli bara det...)
4 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap eller brödsirap
1 l lättfil (jag hade norrskensfil...)
0,5 dl solros- eller rapsolja
smör/olja till formen samt något att bröa med - jag tog havregryn
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt sedan resten och rör till en slät smet. Häll smeten i två avlånga brödformar som är smorda och bröade. Grädda i 175 grader i 100 minuter.

Borttappad och upphittad!

Imorse, när jag skulle åka till jobbet, skulle jag sätta ner plånboken i handväskan och kunde bara inte hitta den. Jag brukar alltid ha den i skötväskan eller handväskan och ibland hamnar den i köket efter att jag packat upp matvaror. I undantagsfall kan den också vara i bilen. Men imorse var den som sagt ingenstans. Jag kände paniken komma smygande... Jag hade ju faktiskt över 2500 kr i den sedan bingovinsten... Och alla kort som man måste börja spärra och beställa nya... Jag började fundera var jag senast hade använt plånboken och kom på att det var på Coop Forum. Jag blev alldeles kall när jag kom på hur det kunde ha gått till - för när jag hade betalat gav jag Fanny den för att hon skulle hålla sig sysselsatt medan jag packade ner varorna. Jag hörde en duns och Fanny sa "mamma, mamma" och då såg jag att hon hade tappat den på golvet. Men jag skulle bara skynda mig att packa ner det sista för nästa kunds varor började rulla ut på mitt band. Jag slängde ner dom sista grejerna och slog en sista blick på bandet att jag inte hade glömt nåt - jo, där låg ju Fannys tutte - så den tog jag och sen rullade vi iväg mot utgången - och plånboken blev liggande kvar på golvet...
Så imorse strax efter kl.8 ringde jag Coops kundtjänst och frågade om dom fått in någon plånbok - och det hade dom! Och alla pengarna var kvar! Tänk att det ändå finns ärliga personer på rätt plats vid rätt tillfälle! :)
Nu har jag iallafall lärt mig att Fanny inte ska leka med varken plånbok eller bilnycklar när hon sitter i kundvagnen på Coop. Bilnyckelhändelsen med billarm och allt vad det innebar är dock en helt annan historia...

Etiketter

Fick tips av Saras Pyssel att göra det lättare för er läsare att hitta det ni söker på bloggen - t.ex. recept osv. Så nu ska jag börja märka mina inlägg med etiketter så det blir lättare.
Några exempel på etiketter jag lagt upp är:

*Skönvägen - handlar om hemmet och vad som händer hos oss, hushållsarbete å sånt
*Fanny - om Fanny och hur hon mår och vad hon gör
*Recept - lite blandade recept jag lagt ut
*Gäster - lite om vilka som hälsat på hos oss, lite bjudningar, kompisar
*Tips och små klokheter - ja, om jag nu är så smart så jag kommer på nåt sånt...
*Mormor å Morfar Farmor å Farfar - om vi gjort något med dom, eller bilder med dom, eller om jag skrivit om andra släktingar

*Middagstips - inlägg där jag nämnt vad vi ska äta eller ätit, eller hela recept, om vi ätit nåt gott hos nån och vil tipsa om det...
*Träning - vad/om jag tränat... :/
*Utflykter - Om vi varit och hälsat på hos nån, eller längre utflykter, kalas vi varit på



Så nu ska jag sätta mig och försöka gå igenom lite gamla inlägg och börja märka upp dom... Kan ta lite tid...

Vinn Leilas förkläde!

På en av mina favoritbloggar - BakeCake - finns en tväling där man kan vinna Leilas superfina förkläde. Ta chansen du med! Här kommer du till tävlingen! Lycka till! :)

lördag 7 augusti 2010

Sjuklingen tillfrisknar

En febrig liten dam som vilar förmiddag i mammas säng... Hela 2 timmar blev det!


Inatt blev det inte mycket sömn när man hade en glödhet liten stumpa bredvid sig. Hon gnydde till konstant och snurrade runt, runt... På morgonen hade hon fortfarande 38,5 men efter lite febernedsättande gav det med sig och på eftermiddagen var hon feberfri och åt äntligen en normal portion mat - makaroner och korv ska det tydligen vara.

Idag har jag även hittat Bodens bästa hallonställe. Jag fick ihop 6 liter på ca 3 timmar. Och bären var hur fina som helst och var väldigt lättrensade... :) Det är ju svinkul plocka bär när man inte behöver kämpa lika mycket. Vi hämtade även Peters farmor till "stället" så hon också kunde plocka. Man kunde nämligen stå på en gräsmatta och plocka... ;)

Nu ikväll rörde jag snabbt ihop en fillimpa av en fil som skulle passera sitt bäst-före-datum idag. Hoppas den blir god - är sååå sugen på en macka med ost... Särskilt en varm så smöret smälter... :) Receptet och bilden kommer imorgon! :)

Nu kom Hasse och Stina förbi, så nu ska jag duka fram lite chips och dip och gå ut och sätta oss på altanen och njuta av kvällssolen... :)

Nu är 1000 passerat!

Nu har jag haft mer än 1000 besökare på min blogg sedan besöksräknaren sattes dit den 12 juni - inte ens på två månader alltså! Bloggen har jag ju haft sedan 20 april så det har säkert varit någon fler besökare än så...
Undra egentligen vilka som läser det här? Skulle tro att det är dom närmast sörjande som tar sig tid... Oftast när jag får kommentarer så är det från personer som ger sig till känna - men ibland även anonyma läsare - så det kanske finns en och annan smygläsare - vad vet jag?!
Hur som helst kommer jag fortsätta blogga när de finns tid och utrymme för det. Tycker det är rätt kul att skriva och lägga upp bilder på Fanny. Även om jag oftast använder min mobilkamera så ser man ju iallafall vad det föreställer...

fredag 6 augusti 2010

Feber, bad och hallon...

"Mommi" kom och hälsade på när vi var nere på stranden.

...är tre ord som kan sammanfatta vår dag här på Skönvägen...
På morgonen promenerade jag med vagnen till Ulli för att vattna deras blommor och ta in posten. På vägen dit stannade vi till och tittade på hästarna och fåren som gick och betade i hagen. Det är så härligt och bo lite på landet så man får möjlighet till såna spontana djur-äventyr... :) Redan den tiden på morgonen var det riktigt varmt ute, så det bådade gott inför dagen...
Efter lunch skulle vi gå ner och bada på stranden här nedanför huset. Ganska synd att vi inte utnyttjat den möjligheten tidigare - men nu skulle vi ge vår playa en chans... ;) När jag skulle ta på Fanny baddräkten kändes hon så väldigt varm om hela kroppen så jag tempade henne och den visade faktiskt på 38,6 grader... :( Vi gick ändå ner till stranden en sväng för att låta henne bada och svalka sig en stund.
Senare på eftermiddagen, efter en dos alvedon, hade febern gått ner litegrann och Fanny fick fara till mormor en stund så jag kunde följa med svärmor och svärfar för lite bärplockning - denna gång var det hallon som skulle ner i hinken. Tyvärr var inte skörden den bästa av det bäret heller - men det blev iallafall några små burkar att frysa ner. Resten får bli till saft...
Vi grillade kycklingfilé till middag idag och det smakade riktigt gott. Vi funderade på varför vi inte grillar just kyckling oftare... Det blir ju så otroligt saftigt och mört...
Fanny vaknade just till och kändes glödhet - och nu visar termometern på 39,3 grader... Hon fick ytterligare en dos febernedsättande och somnade om. Hoppas febern går ner och att hon sover bra inatt...
Imorgon hoppas vi att hon är pigg och alert och feberfri!


Mammas älsklingsbadarbrud!


Det verkar inte göra älsklingen nåt att vattnet är svinkallt...


Mamma fotade stumpan när hon prövade sin nya badring med sits...
Hon använde sin mobilkamera - därav den dåliga kvalitén...