måndag 29 november 2010

Fullt ös med saffransbullar

Mina små medhjälpare iklädda förkläde och allt! :)

Efter en intensiv arbetarhelg startades den nya veckan upp med lite julbak - idag var det saffransbullarnas tur att rullas. Jag gjorde dels vanliga "snurror" fyllda med socker, vaniljsocker och mandelmassa och så gjorde jag vanliga lussekatter i form av hjärtan. Blev så söta, dock ser dom väldigt gigantiska ut på bilden nedan...

Meja och Ulli kom förbi och Meja fick hjälpa till att baka tillsammans med Fanny. Sen kom också Anna och Natalie förbi - och jag trodde jag skulle få ännu mera hjälp i köket - men Nattis ville hellre se film... :)

Mitt i gräddningen av alla bullar blev det helt plötsligt dax för lite lunch - så en snabb favorit - korv och makaroner - lagades till och alla barnen, mammorna och en pappa fick sig lite mat i magen. Sen provsmakades givetvis bullarna - med gott betyg!

Sen röjdes det i köket, fanny sövdes i vagnen, jag ringde och bokade tid för inskolning på Fannys blivande förskola, jag sprang genom duschen och gjorde mig iordning för en eftermiddag och kväll i Luleå på arbetet. Och snart är kvällen avslutad och jag beger mig hemåt igen!

Känns som att dagen rusade iväg - undra varför?! :)


En riktigt saftig och porös saffransvetedeg

2 pkt jäst

1 l mjölk

300 g smör

1 g saffran + 1 tsk socker

3 dl strösocker

1 tsk salt

ca 2,5-3 l vetemjöl

500 g kesella

socker, vaniljsocker, mandelmassa, ägg, pärlsocker till fyllning och garnering

Smula jästen i assistenen. Stöt saffranen tillsammans med socker i en mortel. Smält smöret tillsammans med saffranen och mjölken. Låt bli fingervarmt. Häll degvätskan över jästen och rör tills den löst upp. Klicka i kesellan och tillsätt sockret, saltet och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en slät och fin deg. Låt jäsa övertäckt ca 40 minuter.

Ta upp en del av degen på mjölat bakbord och kavla ut en rektangel. Bred på smör och strö på socker, vaniljsocker och riven mandelmassa. Låt jäsa 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda sedan i 225-250 grader ca 10-12 minuter.

Om man vill göra hjärtan kavlar man ut en rektangel och rullar sedan långsidorna mot varandra, men inte ända ihop utan lämnar ca 5 cm mellan rullarna. Skär i 2-3 cm tjocka bitar. Ställ på högkant i form av ett hjärta på bakplåtspapper. Låt jäsa 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker på rullarna. Grädda som ovan.

söndag 28 november 2010

Hallongrottor

Här kommer receptet på gårdagens hallongrottor! Ni ser dom på bilden från förra inlägget... :)

Hallongrottor
ca 50 st
250 g smör
1,5 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
1 dl marsánpulver för kokning
1,5 tsk bakpulver

Hacka samman alla ingredienser i en matberedare eller för hand. Arbeta till en slät deg. Rulla små bollar i småbrödsformar. Bollarna ska vara mycket mindre än man tror för annars jäser dom över. Gör en fördjupning i varje boll, var noggrann att den hamnar i mitten.
Fyll fördjupningen med hallonsylt.
Grädda 10-12 minuter i 200 grader.

lördag 27 november 2010

Kan inte riktigt hålla mig...

...från att skriva ändå... Så jag kommer nog fortsätta blogga, så ofta jag har tid och känner för det... Så går det ett par dagar utan inlägg så har jag inte dåligt samvete för det! :-0

Idag har jag haft tid ända sen 5.30 att göra något vettigt av dagen. Började med lite plockning och sen snabbstäd, sen åkte julsakerna fram - och det är inte så mycket, gillar när det är sparsmakat och inte för mycket rött och tomtar överallt. Men en stake eller stjärna finns det i alla rum iallafall... Och i Fannys finns det till och med två - en rosa, 5-armad liten ljusstake på byrån och en ängellampa i fönstret! :)
Sen fortsatte jag med mitt julbak och idag blev det Condiskakor och Hallongrottor så nu är jag en bit påväg iallafall... Sen blev det lax och potatis till lunch och nu sover Fanny ute i vagnen, så jag ska strax hoppa in i duschen och bege mig på kvällsjobb! :)
Men här kommer först receptet på Merjas Condiskakor som är riktigt söta och goda!


Condiskakor
19 st
1 hg sötmandel
2 hg smör
25 mariekex (1/2 pkt)
2 ägg
2,5 dl strösocker
19 st Nobelesse chokladplattor

Mixa eller mal sötmandeln och kexen. Smält smöret. Blanda samman alla ingredienser. Fyll aluminiumformar med ca 0,5 dl smet. Grädda ca 10 minuter i 200 grader. Lägg på en Noblesse chokladplatta på varje kaka medan dom är varma.
Går utmärkt att frysa.
TIPS! Använd smaksatt Noblesse för variation - t.ex. apelsin eller mint, är riktigt gott!

torsdag 25 november 2010

Tack för mig för ett tag!


Har grunnat på en sak ett tag... Tycker inte jag riktigt har nog med inspiration och tid för bloggen längre... Känner det lite som ett krav att jag ska måsta skriva minst ett inlägg om dagen och som det är nu så hinner jag inte med det. Jag jobbar för mycket framöver och den stunden jag är ledig vill jag vara med min familj...

Så jag tror att jag ska göra som så att jag gör ett litet uppehåll några dagar så får vi se hur jag ska gå vidare... Kanske blir så att jag uppdaterar nån gång - kanske en gång i veckan eller så... Eller så lägger jag kanske helt ner bloggen.

Känns ändå lite trist för jag tycker det är jättekul och så är det så roligt att gå tillbaka och se vad jag skrivit och se på foton på Fanny och så. Jag är ju inte så bra på att skriva dagbok eller fylla i såna barnböcker man har... Så detta tycker jag har varit ett bra sätt att ändå "dokumentera" hennes utveckling, roliga utflykter, händelser osv...

Men åtminstone fram till jul är schemat fullspäckat! Så jag säger härmed adjö i några dagar så vi får se hur det blir framöver...

Kanske inte skriver nåt förrän nästa år eller så kanske redan imorgon... Vi får se... Men nu kan jag ialllafall känna att det inte är ett "måste" att skriva varje dag...

So long my friends! :)

onsdag 24 november 2010

9 år!

Ullis kyckling i ugn fick jag till middag - dock inte på eget initiativ, utan på mina order lagade Peter detta, men tacksamt och gott ändå!
Vet ni, idag firar faktiskt jag och Peter 9 år tillsammans! Det ni! Tiden går fort även på den fronten...
Inatt blir det sista nattens arbete och sen väntar ett antal kvällar på HF - ska bli såå kul och börja vara lite mer där igen, saknar det stället och alla bra kollegor!
Nu fick vi lite besök - Natalie, Andreas, mormor och morfar kom så jag avviker härifrån för att koka lite kaffe och kanske ta fram lite fika...

tisdag 23 november 2010

Stek och hasselbackspotatis

Än en gång har min sambo överraskat mig med middag när jag vaknat - blir chockad! :) Idag blev det stek i ugnen samt hasselbackspotatis och sås. :)
Ikväll åker jag till Maria i Ersnäs på inredningsparty - Living & Room - hette det visst... Ska bli trevligt träffa lite folk och fika gott... ;)
Nu middag! :)

måndag 22 november 2010

Oreganokyckling

Inatt har det varit en hostig natt för lillstumpan. Hon har ju i och för sig hostat mer eller mindre i två månader nu... Börjar bli lite smått less och så sär det ju så synd om henne när hon vaknar av det hela tiden... Tur vi ska på 18månaderskontroll idag - ska be att få träffa doktorn också...
Imorse kom Ulli och Meja och hälsade på och så blev dom bjuden på lunch. Oreganokyckling stod på menyn idag. Ulli - som är en aning kräsen vad gäller mat ;) - var tveksam från början men tyckte sen det var riktigt gott - hon skrev till och med av receptet... Och barnen åt också ordentligt av detta, en höjdare till med andra ord! ;) Så ni andra som kanske också vill testa får receptet här!
Oreganokyckling
Lånad bild från ICA...

Oreganokyckling
6 portioner
900 g kycklingfilé
5 dl grädde
2 hönsbuljongtärningar
3 msk balsamvinäger
3 vitlöksklyftor
5-6 tsk oregano
smör, salt & peppar

Putsa filéerna och skär varje filé i 3 delar på längden. Brynt bitarna runtom i smör, salta och peppra. Koka upp grädde, vinäger, vitlök och oregano i en gryta med lock. Tillsätt kycklingen och låt småkoka under lock ca 10-15 minuter, tills kycklingen är väl tillagad.
Servera med kokt potatis, klyftpotatis eller ris. Pasta funkar också.

söndag 21 november 2010

Anna 6 år!

Imorse fick man sovmorgon minsann. Gick och la mig vid 23-tiden och vakna inte förrän 9 på morgonen, utan minsta lilla störd sömn! Fanny sov nämligen hos mamma, för vi var bortbjudna till Anna på tacosmiddag. Riktigt gott och trevligt var det! Tack vännen!
Jag hämtade hem Fanny nästan direkt på morgonen för mamma skulle fara och hjälpa till med tapetsering och golvläggning i mormor och morfars nya lägenhet. Ska bli sååå kul när dom flyttar hit så man får umgås med dom mer än man kunnat tidigare... Sen får vi ju ännu fler barnvakter också... *skoj skoj*
Idag blev andra sorten av årets julbak bakat - daimkaka blev det medan Fanny sov! Så nu är det bara 7011 sorter kvar... Går segt det här...
Och imorgon går jag ju på mina nattpass igen på sjukan - och sen jobbar jag nästan varje dag ända fram till 20 december! Tror det är 2 eller 3 dagar ledigt på hela den perioden... Kommer bli trött och slut, men klirret i kassan kanske piggar upp...

Idag fyller Anna - Fannys kusin - 6 år! Så vi har varit där på kalas idag! Fanny verkligen älskar att leka med sina småkusiner och ville verkligen inte fara hem... Anna fick en Secret pillow från Hello Kitty som hon önskat sig. Så hon blev glad! Även Elin fick en liten present - en liten Littlest Pet Shop-figur...
Middagen avnjöts hos svärmor och svärfar som gjort en underbart god skink-/ost-/grönkåls- och purjolökspaj och så lite pepparrotskött till efterrätt... ;)
Nu ska jag se ensam mamma och sen kanske surfa lite till... :)

lördag 20 november 2010

Fanny 1,5 år!

En felvänd bild på dom små bakverken! Fattar inte varför den blir så, ser rättvänd ut i bildmappen... :-0

Igår blev lilla stumpan 18 månader gammal! Tänk vad tiden går fort! :)
Dagen till ära for vi till Luleå för att julhandla litegrann. ;) Så nu är nästan alla julklappsinköp klara - bara Sunderbybarnen kvar och så mina och Peters föräldrar. Bara och bara... Jaja, det är ju hela 5 veckor kvar till julafton idag...
Till middag provade jag onsdagens bidrag i "halv8 hemma hos mig" som ju var marinerad fläskfilé. Gästerna som bjöds på det i onsdags verkade ju uppskatta huvudrätten så jag blev sugen på att testa. I programmet använde han sig av fläskytterfilé, vilket jag hört ska vara samma sak som benfri kotlettdrad - och det var ju precis vad jag hade i kylen - så det fick det bli! Och så mört och saftigt det blev - en riktig hit! Fast jag serverade inte den till pasta utan till klyftpotatis, men hans kalla vitlökssås testa jag och den var också helt okej. Vill du också prova receptet så hittar du det här!

Man ska ta till vara på alla tillfällen till att fira!

Eftersom vi bjöd hit farmor, farfar, mormor och morfar på lite 1,5-årsfirande så gjorde jag en rulltårta som fick bli rulltårtsbakelser! Mycket söta, goda små bakelser blev det. Jag använde mig av rulltårtsreceptet från 7-sorters kakor och så fyllde jag den med hemkokt hallonsylt. Fanny åt säkert en deciliter tinade hallon - namnam smakade det... :)
Sen blev det Idolmys framför TV´n resten av kvällen...

fredag 19 november 2010

Bruna Bröd

Först ut i årets julbak var som rubriken avslöjar - Bruna Bröd! En klassisk småkaka som jag tycker mycket om. Är också lite julig eftersom den smakar kanel och kardemumma. Den går snabbt att baka om man har en matberedare...

Bruna Bröd
ca 65 st
200 g smör
1 dl farinsocker
1 dl strösocker
5,5 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt
1 tsk kanel
0,75 tsk kardemumma
1 dl hackad sötmandel
1 ägg

Hacka samman matfett och socker i en matberedare. Blanda de torra ingredienserna och häll ner i matberedaren, tillsätt äggen. Arbeta degen slät. Rulla ut till längder på lätt mjölat bakbord. Skär i jämnstora bitar och rulla varje bit till en liten boll. Doppa ena sidan i pärlsocker, tryck litegrann när du doppar så den blir lite, lite platt. Lägg på bakplåtspapperklädd plåt och grädda i 200-225 graders ugnsvärme ca 12 minuter.

Julbaket 2010

Då var man igång med årets julbak! Igår satt jag och planerade vad jag skulle baka i år. Hade lite svårt bestämma mig men kom till slut fram till följande:
Småkakor:
Hallongrottor
Kolakakor
Bruna bröd
Condiskakor

Mjuka kakor:
Cajsas mjuka pepparkaka
Daimkaka
Mias kaka (typ biskvi i långpanna...)
Kaffekaka

Vetebröd:
Saffransbröd - typ lussekatter och mandelmasselängder
Vanliga bullar

Godis:
Chokladriskola
Knäck
Snickersrutor
Raiderkaka
Bailyes smörtryffel

Jag har en del andra grejer på lut också, men jag tror inte ens jag kommer hinna baka allt ovanstående... Jag började med en sort igår bara för att jag var så sugen - bruna bröd! Recept och bild kommer senare idag.
Nu ska jag och lillan fara till Luleå och gå på Toys R Us och Barnens Hus och köpa present till kusin Anna och så lite julklappar till snälla små barn... :)

torsdag 18 november 2010

Daimkaka

Igår eftermiddag när Fanny vaknat åkte vi till Kirsi och Saga för att baka litegrann. På Sagas skola ska dom ha öppet hus ikväll så då skulle en del föräldrar baka så klassen kunde ha till försäljning. Jag som gillar baka tog på mig Kirsis uppdrag och gjorde en daimkaka. Enkel och dundergod!
Hoppas nu bara att denna blir så god som den brukar... Lånar bilden från Matklubben.se där jag hittat receptet... Och den vart stoooor, vet ej hur man förminskar så den får helt enkelt vara så...


Daimkaka
5 ägg
7 dl strösocker
7 dl vetemjöl
5 tsk bakpulver
3,75 dl ljummet vatten

Glasyr:
250 g smör
3,75 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 äggulor
3 tsk kakao
3 dubbeldaim

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda bakpulvret i mjölet och blanda ner det i äggsmeten varvat med vattnet. Häll ut i smord och bröad långpanna. Grädda i 175 grader ca 20-25 minuter. Nagga kakan direkt med en gaffel så att glasyren kan rinna ner lite i kakan. Medan kakan gräddas görs glasyren. Smält smöret och tillsätt sockret och vaniljsockret. Koka tills det tjocknar. Dra sedan från plattan och tillsätt gulorna och kakaon, nu får det absolut inte koka. Bred glasyren på den varma kakan. Strö över den finhackade daimen. Låt kallna och skär sedan i rutor. Går utmärkt att frysa in!

Jag har nog inte riktigt återhämtat mig från helgens nattjobb än, för så sjukt trött som jag är, brukar jag inte vara... Kanske är mörkret som gör sitt till... Ska passa på att gå och vila nu medan Fanny sover ute i vagnen. Sen blir det kryddburkens torsk i ugn till middag och sen öppet hus på Torpgärdsskolan ikväll.

tisdag 16 november 2010

Radiotystnad

Fotografen och modellen tar igen sig en stund

Här på bloggen har det varit tyst... Jobbade ju natt hela helgen och det tog knäcken på mig.... Hände en del akuta grejer på jobbet som var ganska påfrestande och så på måndag morgon var det dags för en ny diskussion med chefen... Och efter 4 nätters arbete är man inte på det bästa humöret på måndag kl.07... Och inte så pigg heller... Men jag sa det jag tyckte och tänkte och fick sagt det jag ville - men var inte hemma förrän närmare 10 på förmiddagen... Ganska så trött, kan jag lova!
Igår sov jag ungefär 3 timmar när jag kom hem och sen for vi på stan en sväng. Hör och häpna - Peter köpte sig ett par nya skor - och det händer inte varje år, och inte varannat år heller... Kvällen blev tidig för ögonen sved av trötthet...
Idag blev det en tidig morgon - lilla älsklingen vaknade tio i 5... :( Sen for jag och lämnade henne hos mamma vid 8-tiden för jag hade utbildning på jobbet idag - lyftteknik är ju nu uppdaterad på...
Ikväll har Mattias varit här och fotat lillstumpan - jag hade tänkt försöka göra nåt fint julkort... Hon var dock inte så jättemedgörlig... Men ett par fina bilder tror jag ändå att jag fick med...
Snart blir det sängen... Är fortfarande trött från igår...

Fanny mutad med lite choklad...

lördag 13 november 2010

Kreolsk gryta

På torsdag innan jobbet lagade jag en kreolsk gryta till middag Åt det hos mamma för ett tag sen och det var så gott så jag var tvungen laga det själv snarast. Peter haraldrig ätit denna gryta så jag tänkte göra ett försök... Han tyckte den var okej, inte mer - men det var nog för att han fick sitta och peta bort allt han inte åt... Fanny åt färemot bra av den.
Det här är en riktig festgryta och passar bra som bjudmat. Man kan även förbereda grytan och sen värma på den - smakerna blir bara godare! Testa!
Nu ska det egentligen vara oliver i också, men det gillar varken jag eller Peter så det skippade jag.

Kreolsk gryta
4 port
1 fläskfilé
2 tjocka chorizakorvar eller kabanoss
1 röd paprika
1/3 stor burk syltlök
1 näve saltgurka eller 1 burk cornichons
4 dl grädde
ev. lite spad från syltlöken
salt & peppar
1 tsk mejram
1 vitlöksklyfta
Skär chorizon i skivor och sedan halvmånar. Fräs i smör. Lägg korven i en gryta. Putsa och skär filén i cm-tjocka skivor. Stek, salta och peppra filén och tillsätt i grytan. Strimla paprikan, hacka saltgurkan och lägg i grytan. Tillsätt övriga ingredienser och låt puttra ca 10 min.

fredag 12 november 2010

Vilken uppassning! & Peggys fläskfilé!

Medan jag sov min välbehövda skönhetssömn efter nattens bravader hände det grejer! Fanny var hos mormor en stund och sov sin lur där och sen kom Saga - Fannys favorit! - dit. Hon, Merja och Kirsi tog sedan med henne på badhuset på eftermiddagen. Dom hade haft en trevlig stund och Fanny ville bara åka strömkanalen "mer, mer, mer". Inte en tillstymmelse till gnäll eller gråt - förrän hon skulle spännas fast i bilbarnstolen när dom skulle åka hem... :)

En nöjd badbrud!


När jag sen vaknade vid halv 5-tiden och for hem igen (hade sovit hos mamma) så stod Peter i köket och lagade middag. Och inte blev det makaroner och korv inte! Nä, en riktig festmåltid lagade han till.
Det blev helstekt fläskfilé med en god lingonsås och så pommes och grönsallad till det. Rätten hade han ätit hos Peggy medan vi var utlandet så han fick receptet av henne. Det var riktigt gott och mört kött efter 1 timme i ugnen och såsen var kanon - lagom blandning av salt och lite syrligt. Prova gärna! Observera att det inte rosévin i mitt glas - bara blåbärsdricka... Ska ju och arbeta inatt igen och bör då hålla mig nykter... :)

Peggys fläskfilé
1 fläskfilé
salt & peppar
3 dl grädde
2 msk soja
1 dl lingonsylt
1,5 köttbuljongtärning

Putsa fläskfilén. Bryn den hel i stekpannan så den får färg, salta och peppra. Lägg den sedan i en vanlig brödform, en rektangulär fyrkantig typ 1,5 liters. Blanda ihop resten av ingredienserna och häll över köttet. Stek i ugnen på 175 grader 1 timme.
Servera med någon form av potatis.

Tävlingsdax!


Jag är med och tävlar om en Bosch köksmaskin från whiteaway.se inne hos Kardemumma Gumman, ta chansen du också!

torsdag 11 november 2010

Annorlunda korvstroganoff

Idag började min dag inte på bästa sätt! Jag fick höra att det var rejäl överbeläggning på avdelningen och att jag dessutom skulle jobba hela helgen med en helt ny sköterska som endast gått en enda introduktionsnatt på avdelningen. Vår avdelning som är en av dom tyngsta avdelningarna på sjukhuset har 42 vårdplatser fördelat på 2 sköterskor. I natt hade det varit 46 patienter på 2 sköterskor - helt absurt! Ingen annan avdelning har den bemanningen, någonstans! Och inte så vårdkrävande patienter som våra är. När man redan är så sårbar på natten så tycker man ju att en ny sköterska borde gå lite mer introduktion än så. Hon må vara hur duktig som helst men hon är ju trots allt ny på avdelningen. Det känns som att cheferna verkar tycka att vem som helst kan jobba natt på avdelningen och det bara är att sätta in ett namn på schemat så löser det sig... Känns rent ut sagt som ett hån mot oss som arbetar på natten... När man sedan påpekar detta för chefen undrar hon bara varför jag är så upprörd... Ja, man kan ju undra!!?! Känns som att prata med en bandpspelare som hakat upp sig och som inte förstår ett enda dyft... Tror ni man känner sig laddad för en natt på dårhuset?!?
Kan säga att mina aktiviteter här hemma idag var mycket bra att avreagera sig på - städning! Som terapi för själen och kroppen! Sen fick jag ligga och vila i 1,5 timme medan Fanny sov sin dagliga lur ute i vagnen. Så nu är jag väl kanske inte liiiite mer laddad inför nattarbete inatt och hela helgen...

Till lunch idag blev det min lite speciella korvstroganoff - uppskattad av de flesta som ätit den, dock inte av Peter. Så här kommer receptet ifall ni vill pigga upp vardagskorven en aning... :)


Min annorlunda korvstroganoff
4 port
0,5 ring falukorv
0,5 paprika
1 liten gul lök
1 morot
1 näve saltgurka
1 liten burk skivade champinjoner - eller färska
salt och peppar
1 burk cremé fraiché
2 dl grädde
1 dl chilisås
2 msk tomatpuré
3 msk sweet chilisås
2 tsk pizzakrydda

Riv moroten grovt och finhacka löken. Stek detta mjukt i lite smör. Tillsätt korven i strimlor och paprikan i små bitar. Låt stekas mjukt. Tillsätt sedan gurkan och champinjonerna som finhackats. Låt steka en stund. Salta och peppra. Slå på resten av ingredienserna och låt småputtra en stund. Smaka av med mer salt och peppar.
Servera tillsammans med ris, bulgur eller couscous.

Om jag gör nå nytta när jag är ledig??

Den frågan ställde Peter mig när jag undrade varför han inte hade gjort det ena med det andra när han varit hemma och jag jobbat...
Och jag som tycker att jag går an hela dagarna beslutade mig för att skriva ner allt jag gjort de senaste lediga dagarna - dvs. fredag till idag... Här får ni se vad jag gjort och sen avgöra om jag gjort nån nytta eller inte...

FREDAG:
* Vikt undan en ren, mörk tvätt från tvättställningen.
* Tvättat och hängt upp en ljus tvätt.
* Ansökt om föräldrapenning till Peter via datorn - tog en jävla tid pga seg dator...
* Städat badrummet
* Tömt diskmaskinen
* Dammtorkat överallt
* Dammsugit överallt
* Skurat hall och badrum
* Börjat städa i klädkammaren

LÖRDAG:
* Fortsatt städat i klädkammaren
* Vikt undan en ren, ljus tvätt från tvättställningen

SÖNDAG:
* Städat i klädkammaren
* Pluggat A-HLR
* Handlat
* Tvättar en ömtålig tvätt och hänger upp

MÅNDAG:
* Tömt diskmaskinen
* Vikt undan den ömtåliga tvätten
* Tvättar och hänger upp en mörk tvätt
* Dammtorkat toan, putsat spegeln
* Dammsugit överallt
* Rensat i tvättstugan
* Sorterat bort gamla skor från hallgarderoben
* Bakat muffins på övermogna bananer
* Städat färdigt i klädkammaren
* Veckohandlat

TISDAG:
* Tömt diskmaskinen
* Bakat morotsfrallor
* Pluggat A-HLR

Förutom ovanstående har jag ju hela dagarna också tagit hand om Fanny och allt vad det innebär, lagat lunch och middag, diskat vällingflaskor, bäddat sängen, plockat undan överallt, plockat och diskat i köket osv. Sen har jag har säkert glömt skriva precis allt jag gjort, men jag tycker då inte att jag har legat på latsidan iallafall...

onsdag 10 november 2010

Fluffiga morotsfrallor

Igår hade jag besök från Luleå - Maria och Vilgot kom och hälsade på! Jag hade först tänkt bjuda på lite lunch, men sen kunde dom inte komma förrän senare på eftermiddagen så det fick bli mellis istället. Jag passade på att prova Kryddburkens morotsfrallor, men jag gjorde om receptet litegrann. Frallorna blev riktigt, riktigt fluffiga och smakade gott också. Kommer definitivt göra dessa igen!


Morotsfrallor
10 jättebamsingar eller 20 normala frallor
50 g jäst
5 dl mjölk
15-17 dl manitoba cream (mjöl med ökad jäskraft)
0,5 dl sirap
1 dl rapsolja
3 stora morötter (200 g rivna)
1 tsk salt
1 dl krossade linfrön
1 dl skalade seseamfrön
1 dl solroskärnor

Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölken till 37 grader och rör ut jästen. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta in mjölet lite i taget - den ska bli klibbfri men ändå ganska lös. Spara lite mjöl till utbakningen och arbeta ev in mer mjöl då. Degen ska arbetas kraftigt - ca 10-15 minuter med assistent! Pudra mjöl över degen och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 10 lika delar och forma till lite avlånga frallor. Lägg på bakplåtspapperklädd plåt. Dom jäser ihop om man lägger dom på en plåt så fördela dom på två plåtar om man nu inte vill ha det så. Se på kryddburken.seom du vill se hur hon gjorde sina frallor. Låt jäsa på plåten 30 minuter till. Strö eventuellt över lite riven ost innan gräddning för att få goda ost-morotsfrallor.
Grädda i 220 grader varmluft 20-25 minuter.



Igår hände det som aldrig hänt förut... Och idag hände det tydligen igen när Peter var hemma med henne...

Idag har jag varit på utbildning på QH - numera HF (Hermelinen Forskning AB). A-HLR stod på schemat. Så nu har man fått bättra på kunskaperna på den fronten...
Snart är det dax för Bonde på TV... :)


tisdag 9 november 2010

Rensning i röran!

Ända sen vi flyttade in i huset för snart 1,5 år sen har vår klädkammare bara fyllts på med grejer, grejer och grejer... Ingen ordning alls har det varit därinne... Bara tryckts in saker där det fanns plats. Så denna klädkammare har varit ångestframkallande sedan dess... Men min gamla klasskompis Sara påbörjade en utmaning som kallas för "rensa i röran-utmaning". Och nu när hon kommit igång med diverse projekt blev jag också inspirerad att ta itu med lite rensning jag med...

Här är till vänster i klädkammaren - före!


...till höger - före!

Så efter några dagars rensning har jag nu en helt ny och fin klädkammare! Det tog inte flera dagar totalt att rensa, men jag höll bara på en stund åt gången varje dag... Så här ser ni nu mitt lättare samvete!


Till vänster - efter!


Till höger - efter! Och så lilla linslusen me på ett hörn!

Lax i krämig sweetchilisås

Måste tipsa om en jättegod laxrätt jag hittade på matklubben.se igår. Jag gjorde om receptet litegrann och det vart mycket gott. Och så är det ju så bekvämt att laga mat i ugnen för det sköter ju sig själv. Och medan ugnen gör jobbet och potatisen kokar på spisen hinner man ju göra annat... :)
Tycker ni om lax måste ni testa det här - en lite ovanligare laxrätt... Jag serverade den tillsammans med pressad potatis och lite tomatklyftor.
Vad tycker ni förresten om att jag lägger ut recept här på bloggen? Är det trist? Är det inspirerande? Eller spelar det mindre roll vad jag skriver om? ;)


Lax i krämig sweetchilisås
4 port
4 laxfiléer
3 dl grädde
2-3 msk sweetchilisås
1 msk tomatpuré
2 msk chilisås
1-2 vitlöksklyftor
3 msk pressad citronsaft
salt & peppar

Lägg laxfiléerna i en smord ugnsform. Salta och peppra dom. Blanda samman övriga ingredienser i en skål. Häll över laxen. Stek i ugnen på 200 grader ca 20 min eller tills laxen är genomstekt.
Servera med ris eller potatis.

måndag 8 november 2010

Bananmuffins med daim

Hittade 3 väldigt övermogna bananer i min fruktskål igår... Så idag när jag sövt Fanny blev det till att använda upp dom i lite bak. Improviserade lite och gjorde bananmuffins med hackad daim i.
Dom ser lite trista ut från utsidan men blev riktigt saftiga och goda! Jag skulle dock ha haft mera daim i, men jag tog det jag hade hemma...


Bananmuffins med daim
13 st stora

3 ägg
3 dl strösocker
3 väl mogna bananer
50 g smör
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2-2,5 dubbeldaim

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Hacka daimen. Mosa bananerna med en gaffel. Vispa ägg och socker, vitt och pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och bikarbonat i en bunke. Blanda ner mjölblandningen i äggsmeten varvat med bananerna och smöret. Fyll stora muffinsformar till nästan 3/4 med smet, spara ca 13 skedar smet. Fördela den hackade daimen på smeten i formarna, spara ev lite daim till dekorering. Täck med ca 1 sked smet på varje muffins. Toppa eventuellt med lite daim på varje muffins. Grädda i ca 15 minuter mitt i ugnen.

söndag 7 november 2010

Kiv i-tävling



Signes blogg kan man just nu tävla om två bedårande ljuslyktor från Iitala. Färgen heter hallon och är ju bara hur söt som helst... Vill du också vara med och tävla, kan du göra det här!

Balsamicokyckling

Idag har jag och Fanny varit på Arcus hantverksmässa tillsammans med mamma. Det fanns inte så mycket att se eller köpa, men lite nybakt rågkaka och tunnbröd fanns det iallafall. Och så köpte jag mig ett par kuomaskor så jag kan vara ute och plumsa i snön med Fanny. Och det var inte den modellen som barna har, utan en känga som såg helt okej ut... Och som framförallt passa för det ändamål jag hade tänkt...
Till middag idag blev det en ny kycklingrätt - Balsamicokyckling - från Loulas kök... Rätten var enkel att göra och blev helt okej, kanske inte så smakrik som jag hade hoppats på - men det kan också bero på att den färska basilikan man skulle ha ovanpå byttes ut mot fryst, för min hade dött i kylen... Och ingen vitlök hade jag heller så den byttes ut mot torkad... Men som sagt, helt okej blev den ändå. Jag serverade den tillsammans med färsk pasta och nybakt ciabatta.
Ikväll blir det fortsatt städning i klädkammaren... Hade nämligen tänkt hyra nyaste Beck men det blev liksom inte av...


Balsamicokyckling
4 port
4 kycklingfiléer
smör
salt
peppar
3 dl grädde
2 msk balsamvinäger
2 msk kycklingfond
4 tomater
1 vitlöksklyfta
olivolja
1/2 kruka färsk basilika

SKär kycklingen i bitar, bryn den i smör, salta och peppra. Häll på grädden, fonden och vinägern. Låt puttra ca 10 minuter. Hacka tomaterna och stek dom lite hastigt tillsammans med vitlöken i oljan. Häll på tomaterna och basilikabladen på kycklingen strax innan servering.
Servera tillsammans med pasta eller klyftpotatis.

lördag 6 november 2010

Restaurang Panelen

...Bodens äldsta restaurang! Fi fasen va god mat dom har! Jag tror att det var mer än ett år sen som jag åt mat därifrån... Som vanligt blev det filébitar i pepparsås och vitlökssås och så deras smaskiga potatisgratäng! Helt oslagbart! :)

Natten hos mamma gick åt skogen - Fanny var vaken massor med gånger och var så hostig och snorig... Nu har hon varit sjuk sen vi landade på Rhodos i början på oktober - visst, det har varit lite bättre till och från, men nu är det riktigt snorigt igen... Min lilla stackare... Sen tror jag att det är tänder på gång för hon dreglar nåt ofantligt och går omkring med fingrarna i munnen konstant...

Ikväll hade jag sett framemot att se lite bra film. Har fått nedladdat filmer på ett usb-minne - men det finns ett problem - tv´n har ju ingen usb-port... :( Det var en annan sorts port - hdmi tror jag det var - som jag trodde var en usb-port. Men det kanske löser sig ändå! Hasse och Stina som skulle komma och se film med oss tar med sig sin bärbara dator så vi kan koppla den till tv´n...
Då blir det RED som visas ikväll. Och inception som vi skulle se igår blev det inget av - både jag och pappa somna i soffan. Nä, nu ska jag duka upp lite gosaker till filmen! :)

fredag 5 november 2010

Utkastad!

Idag blev det då Lulebesök med moster och kusinen. Vi handlade en del nya grejer till deras lägenhet och så fick Fanny en rosa liten adventsstake till sitt rum till jul. Sen mötte vi upp Erica och barnen på Max i stan och åt lunch.
Ikväll har vi varit och firat Mårten på hans födelsedag. Och firad kanske han blir fler gånger inom en snar framtid, för det stundar både Mårtensafton, Fars Dag och så har han namnsdag alldeles snart också. Lyllo han! :)
Nu sitter jag i soffan hos mamma. Fanny har just somnat så nu ska jag mysa till Idol och sen ska jag och pappa se Inception. Varför vi är här och inte hemma är för att Peter skulle på afterwork ikväll och sen kanske hans jobbarkompisar skulle komma hem till oss... Och då ville inte jag och Fanny vara hemma... Nu kanske man kan lura till sig en sovmorgon imorgon - och skicka över Fanny till mormors säng när hon vaknar... :-0

Fattiga riddare

Peters förslag till middagsplaneringen i veckan var Fattiga Riddare... Och eftersom vi hade en vit, skivad franska som hade blivit torr och behövde ätas upp och med all sylt i kylen så passade ju det riktigt bra! Igår var det då dags för denna kulinariska maträtt... Fördelen med rätten är att den går snabbt att göra och är riktigt gott - men kanske inte som middag... Hade nog passat bättre som ett mellanmål eller som en helgfrunch...
Ni som aldrig testar fattiga riddare måste göra det! Här har ni receptet! :)



Fattiga riddare
...på 8 skivor - räcker ju lite olika beroende på om man har det som maträtt eller som mellis...

8 skivor franskbröd
3 ägg
2,25 dl mjöl
2,25 dl mjölk
socker
kanel
sylt

Skär franskbröden i halvor på diagonalen. Vispa ut äggen i mjölet till en jämn smet. Tillsätt sedan mjölken lite i taget. Rör smeten slät. Lägg ner bröden i smeten och låt ligga och suga åt sig en stund. Stek sedan bröden gyllenbruna i smör. Vänd dom sedan i en blandning av socker och kanel. Servera tillsammans med sylt och ev. andra tillbehör som creamcheese, keso eller vaniljglass!

torsdag 4 november 2010

Muffins med jordgubbar och vaniljkräm

Idag har jag och Fanny varit hos Saga på eftermiddagen. Eftersom dom är nyinflyttade hade vi som plan att baka nåt till frysen. Jag hade lite färska jordgubbar som mamma kommit med för nån dag sen så dom tog jag me mig, tänkte att dom kunde användas i muffins på nåt sätt. Jag improviserade lite och så fick det bli vaniljmuffins fyllda med hemkokt jordgubbssylt och vaniljkräm toppade med färska jordgubbar. Goa och krämiga blev dom, tyckte jag iallafall, men inte Saga...
Ikväll blir det ett besök hos Ulli för att se Robinson - på vår TV visas det hockey...
Imorgon är planen att åka till Luleå tillsammans med Saga och Kirsi för att fixa lite grejs till lägenheten.
Här kommer iallafall receptet på muffinsen ifall nån är intresserad...


Vaniljmuffins med jordgubbssylt och vaniljkräm
14 st

125 g smör
1,5 dl strösocker
2 ägg
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl mjölk

vaniljkräm
jordgubbssylt
jordgubbar

Rör mjukt smör tillsammans med socker pösigt. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dom i äggsmeten varvat med mjölken. Fyll muffinsformar till ungefär hälften. Klicka i ungefär 1 tsk jordgubbssylt och 1 tsk vaniljkräm i varje muffin. Skiva färska jordgubbar och lägg ett par skivor på varje muffin.
Grädda i 175 ca 15-20 minuter.

onsdag 3 november 2010

Rester gillas!

När man vaknar vid 4-tiden på eftermiddagen ÄR det inte kul och börja laga mat - inte enligt min mening iallafall! Så jag har försökt förbereda lite innan jag går på en arbetsperiod med mat som går bra att värma. I söndags gjorde jag ju dom goda köttfärsbiffarna som fick bli dagens middag - denna gång med makaroner, och det blev faktiskt lika gott! :) I måndags gjorde jag Ullis kyckling i ugn som också är en god rätt att värma. Både Fanny och Peter har fått livnära sig på det lunch idag och även imorgon. Fanny älskar den rätten och äter en dryg halv kycklingfilé! Igår blev det ugnsstekt korv med mos till middag och resterna får bli morgondagens middag!
Så att laga många portioner av mat man gillar är både ekonomiskt och tidssparande! Och dessutom riskerar inte Peter att jag vaknar som en ondbigga när jag måste börja laga mat... :)
Peter är på jobbet nu och inventerar och så fort han kommer hem drar jag mot Sunderbyn för att göra sista natten för denna gång. Sen väntar en veckas ledighet! :) Får se om jag lyckas hålla mig från extrajobb i veckan då?! :)
Imorgon på eftermiddagen ska jag och Fanny hitta på nåt med Kirsi och Saga - antingen baka nånting eller fara en vända på stan eller nåt annat kul... :)

måndag 1 november 2010

Blingo!

Vid 3-tiden när jag vaknade idag var jag på så dåligt humör - allt var bara tokigt! Jag var sur för att jag var tvungen ställa mig och laga middag direkt jag vaknade - även om jag själv sagt att jag fixar middagen... Sen var kycklingen jag tagit fram på morgonen fortfarande frusen! Och så hade inte Peter köpt clementiner som jag bett han. Sen behövde det dammsugas och tvättas och allt idag! Kanske inte var riktigt så att allt behövde göras just idag, men just då tyckte jag det... Arg som ett bi var jag och nu har jag dåligt samvete...
När alla sysslorna var gjorda begav jag mig till Therese för en Blingo-visning. Vart inte så jätteimponerad av deras barnkläder - tyckte dom var lite trista och fastnade inte för nåt speciellt. Kändes därför så onödigt köpa nåt, för dom var ju ganska dyra ändå, och när jag inte hitta nåt jag väldigt gärna ville ha. Jag hade aldrig varit sett Blingo-kläder tidigare - men jag tror jag mer är ett meandi-fan! :) Hur som helst så hittade jag en superfin kofta till mig själv, men tyvärr fick jag ett mail om att den var slut på lager... Typiskt! Men det kanske löser sig... :-0
Innan jobbet ikväll hann jag förbi hos Saga och Kirsi och se hur dom gått det. Allt var ju inte uppackat ännu, men det kommer bli riktigt fint hos dom!