torsdag 30 december 2010

Kortspelarkväll med salamipaj

Igår gjorde jag en riktigt god improviserad salamipaj till middag och bjöd svärmor, svärfar och mormor Peggy på middag. Sen sprättade vi upp två nya kortlekar och spelade lite Rummy. Gissa vem som vann??! Jo, jag, iallafall ena spelet, sen vann Peter andra spelet och den som vinner den allra, allra sista 5-stegarna vinner allt! För då lägger vi våra vinster på spel... Och det vann svärfar... Typiskt!

Ikväll har vi varit hos mamma och ätit middag; kotletter, gratäng, pommes och sås blev det. Sen fick Fanny stanna kvar där och sova över, för att jag ska få mig en sovmorgon imorgon så man orkar vara vaken ända till midnatt och förhoppningsvis en stund efter det också.

Alldeles nyss har jag förberett morgondagens efterrätt som blev passionsfruktparfait som ska serveras på en bädd av exotiska frukter. Smeten smakade då gott så jag hoppas resultatet också blir bra. Receptet på den kommer efter nyår, men här bjuder jag på salamipajsreceptet iallafall...


Salamipaj med fetaost
Botten:
100 g smör
2,5 dl grahamsmjöl
2,5 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten

Fyllning:
Någon sorts salami - jag hade lite olika, dels en med peppar runtom och en med ost
1 fetaost
1 purjolök
ev. paprika - jag hade ingen hemma, annars hade jag tagit med det...
2-3 dl riven västerbottensost

Äggstanning:
4 ägg
1 dl creme fraiche
3 dl mjölk
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Hacka snabbt samman alla ingredienser till pajbottnen i en matberedare. Tryck ut i en pajform. Nagga litegrann. Förgrädda 15-20 minuter i 225 grader.
Skölj, ansa och strimla purjolöken. Stek lätt i lite smör. Skär salamin och fetaosten i bitar.
Fyll pajformen med purjolöken i botten, sedan salamin och fetaosten och ev. paprikan. Strö den rivna osten över. Vispa samman ingredienserna till äggstanningen och häll den sedan över fyllningen.
Grädda 30-40 minuter i 175-200 grader.
Servera med en god sallad, t.ex. med ruccola, fetaost och babyplommontomater och en god vinägrett.

onsdag 29 december 2010

Tristess i kylan!

Jag lider av tristess för tillfället - är så jädrans kallt ute att det inte går att vara ute mer än några korta stunder åt gången - och jag och Fanny som vill vara ute och åka bob och skotta snö... Nu får vi istället vara inne och roa oss... Men det är så trist inne - kommer inte på nåt att göra alls! Städa är trist, allt är trist, tom baka känns trist... Hoppas på mildare väder framöver så vi kan gå ut och vara ute länge! Känns som att man snart kvävs av inomhusluften...
Idag har Fanny för första gången på mycket, mycket länge fått sova sin middagslur inomhus - eller fått och fått, det har aldrig gått att söva henne inne förutom då hon varit sjuk, men idag tyckte jag det var så kallt att sova ute. Inte för att hon fryser i sin voksi-påse, nä den håller henne riktigt varm, men själva luften blir så kall att andas in. Sen tänkte jag det skulle vara bra att öva att sova inne med henne till hon ska börja på dagis nu i januari - för där lär väl knappast fröknarna gå ut och promenera med barnen i vagnen för att få dom att sova... :) Efter 30 minuters "mamma komma" och bajsande och kastande av snutten på golvet så somnade hon till slut. Nu återstår bara att se hur länge hon sover. Ute brukar hon oftast sova ca 2 timmar...
Ikväll kanske vi får besök av svärmor och svärfar och gammelmormor Peggy för att spela lite kort. Peggy tycker det är så kul så jag tänkte vi kunde unna henne en spelkväll - och inte mig emot, jag älskar att spela kort! Så till middag tänkte jag laga en salamipaj med fetaost så kan dom komma och äta innan. Hoppas på en mysig kväll!

lördag 25 december 2010

Julafton & Juldagen 2010

Igår firades det då julafton hemma hos oss. 19 personer i åldrarna från 1,5 till 98 år åt och drack och lekte för fullt. Alla var nöjda och glada! Maten smakade mycket bra och som vanligt hade vi huuur mycket mat som helst så massor blev över. Tur vi hade knytkalas så man kunde skicka med lite av det som blev över hem till var och en. Till lunch idag försvann en del av resterna iallafall... Men till middag blir det en klassiker - köttfärssås och spagetti - Fanny kan ju inte korv hur länge som helst... För det var inte mycket annat hon åt från julbordet... Jo, pepparkakscheesecaken smaskade hon i sig! För övrigt kan jag säga att jag hellre äter vanlig cheesecake med digestive än med saffran i och pepparkaka utanpå - men dom flesta andra tyckte den smakade ljuvligt...
Väldigt snäll verkar man också ha varit under året med tanke på dom julklappar man fick! Och Fannygumman som är min lilla ängel - oftast - fick också massor med julklappar! Vi hoppas på lite mildare väder imorgon så vi kan gå ut och prova dom nya skidorna och snowracern som hon fick, idag har vi ju provat snöbjörnen och spaden.
Nu börjar snart Fångarna på fortet på tv, så jag har dukat upp med chips, dip och julmjust - synd bara på dom planerna vi hade... Men, men - inget att göra åt... Peter får ju gå på partajet och ha skoj! :)

Morgonbusiga trollungen får öppna ett paket på julaftonsmorgonen


Å i paketet var det teletubbiesfilmer som fick börja dagen


Fanny diskar hos Merja efter julgrötslunchen


Fanny övervakar när paketen läggs till rätta


Fanny petar i sig prinskorven från all annan mat


Traditionellt gruppfoto vid julmiddagen


Mattias och Emil fick sitta vid soffbordet och äta då vi var lite väl många...
Kallades B-laget av en del... :)


Barnen står och spanar efter tomten som kommer plumsandes i snön med en ljuslykta i handen


Fulla av förväntan



Tomten gör entré - Fanny håller sig i bakgrunden...


Bäst hålla sig i farmors famn för att vara på den säkra sidan...


Pappa är trygg som tur är...


Nu har man fått sig ett paket!


Tutten kom fram när det var dags att börja öppna


Morbror Mattias hjälper till att öppna paketen - i dessa två var det en ko (åtel) och en björn från Scleich-djuren som Fanny samlar på


Efterrättten intogs efter paketöppningen iklädd pyjamas.


På juldagsmorgonen fortsatte paketöppningen



Här öppnas snöbjörnen och snöskyffeln


Funktionstest av snöbjörnen - godkänt!


torsdag 23 december 2010

Dan före dan med polkaknäck och laxrullar!

Dan före dan firas här som rubriken lyder - genom att koka polkaknäck och göra laxrullar. Jag vet att mitt finalbak var snickersrutorna igår, men jag kunde bara inte låta bli knäcken när jag köpte polkagrisar idag!
Polkaknäcksreceptet hittade jag på en blogg och dom blev himmelskt goda! Lite knapriga med bitar av polkagrisarna. Mmmm...
Till julbordet imorgon har jag gjort laxrullar av rökt lax - den ena fylld med ruccola, wasabi och färskost och den andra med kesella, dill och gräslök. Recept och omdöme på dom kanske kommer efter jul - om dom blir ätbara vill säga... Det kändes iallafall stämningsfullt att rulla dessa till julmusik av Måns Zelmerlöv i Bingolottos uppesittarkväll...
Här kommer iallafall receptet på polkaknäcken!


Polkaknäck, ca 50 st
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 msk smör
1 dl krossade polkagrisar

Blanda samman sirap, grädde och socker i en kastrull. Låt koka ca 15-30 minuter, rör om då och då. När kolan börjar tjockna gör man kulprovet, dvs. häll lite smet i ett glas med kallt vatten - går då smeten att rulla till en kula är den klar!
Rör ner smöret. Rör sedan snabbt ner polkagrisarna - rör inte för länge för då smälter grisarna.
Häll upp i knäckformar. Ställ kallt att stelna!

onsdag 22 december 2010

Sista baket - Snickers

Ikväll hade jag tänkt koka polkaknäck, men hade ju glömt köpa polkagrisar... Typiskt!
Så det fick bli snickersrutor istället...
Nu myser jag bara i soffan med pepparkakor och ädelost - julstressen är över! :)
Imorgon blir det ett besök hos farmor Astrid för att ge henne en bingolott till uppesittarkvällen och lämna ett julkort - bäst hinna ge det innan julafton... :-0
Här kommer receptet för er som inte redan har det!


Snickers
1 burk jordnötssmör - Skippy - med krokant
2 dl ljus sirap
1 dl kokos
1 dl strösocker
8 dl corn flakes
1 tsk vaniljsocker
250 g ljus blockchoklad

Blanda samman jordnötssmör, sirap, kokos och socker i en kastrull. Låt smälta samman, ej koka. Blanda sedan ner flingorna och vaniljsockret. Bred ut i en liten långpanna. Smält chokladen i vattenbad eller mikro. Bred över bottnen. Ställ att stelna, skär i rutor.

Önskemål om pepparkakscheesecake

Igårkväll gjorde jag en pepparkakscheesecake. Fast jag vet inte om den blir som jag tänkt mig, det får vi se på julafton! :)
Jag gjorde dock en vanlig frusen cheesecake, av ett recept som kommer från min mormor, sen bytte jag ut de krossade digestivekexen, som man har i botten och ovanpå, mot krossade pepparkakor och så tillsatte jag ett kuvert saffran i smeten...
Finns säkert andra varianter på en pepparkakscheesecake, jag vet t.ex. av ett recept som man gör på samma sätt med, fast istället för saffran i smeten har man lite pepparkakskryddor.
Här kommer iallafall mitt grundrecept på frusen cheesecake.

Mormors cheesecake
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
3 äggvitor
1 pkt Philadelphiaost
2 dl strösocker
3 äggulor
digestivekex

Vispa äggvitorna till ett vitt hårt skum. Vispa sedan grädden med vaniljsockret i en annan skål. I en tredje skål vipsas äggulor, socker och ost. Blanda äggulesmeten tillsammans med grädden och vänd sedan försiktigt ner äggviteskummet.
Krossa digestivekex i botten på en form med löstagbarkant. Häll i smeten. Strö över krossade digestivekex på smeten. Ställ i frysen minst 6 timmar, men gärna över natten.
Tag fram en liten stund innan servering.
Servera tillsammans med bärsås eller bär.


Julvariant:
Tillsätt ett kuvert saffran eller lite blandade pepparkakskryddor i smeten. Byt ut digestivekexen mot pepparkakor. Mortla dom gärna, då blir det jämnt och fint.

En annan variant:
Mormor brukar ibland sätta i lite kanel i smeten och sedan servera den tillsammans med kolsås - också en höjdare!

tisdag 21 december 2010

Julstök

Nu har jag jullov! Igår gick jag av min sista natt det här året! Sen börjar allvaret om igen på Nyårsdagen, tyvärr...
Igår blev det inte så mycket sömn för nu kör jag sista racet med julstädningen och annat fix innan självaste julafton. Igår börjades det med badrummet som fick sig en rejäl omgång och skurades med tandborste och diskborste... Kände mig som min gamla chef på Kioskpiraten... :-0
Soffan monterades isär och det blev dammsuget och skurat under och bakom den. Sen kom julgranen fram och kläddes. Jag gjorde även köttbullarna klar - och jag kan säga att 1,8 kg köttfärs gav mycket köttbullar! Jag rullade 134 köttbullar! Och dom var inte särskilt små heller...
Nä, så nu är det bara resten kvar... Har planerat att hinna städa resten idag och sen bara ta det lugnt och mysa dom två sista dagarna och handla lite och göra pepparkakscheesecaken klar i frysen och så, men bara städningen blir klar så är jag nöjd...
Nu håller Fanny på att riva ner julgranen så det är bäst gå och ta hand om henne och sätta henne i lite arbete - torka tycker hon är kul... Mammas flicka! :)

torsdag 16 december 2010

Budapestrulle med blåbär och hallon

Min ständiga hjälpreda i köket är i farten med tårta till pappa

Idag skulle Peter bjuda hans och min familj på lite fika eftersom han fyllde år i måndags. Varför det fick vänta ända tills nu är för att både jag och han har jobbat i veckan så det har varit fullt upp.
Efter att jag imorse gått av så sov jag några timmar och sen steg jag upp och började baka en liten tårta till ikväll. Hade först bara tänkt göra rulltårtsbakelser, men det var ju lite trist så det fick bli en budapestrulle istället. Inte en vanlig klassiker med inlagda clementiner i utan en chokladvariant fylld med hallon och blåbär istället. Blev mycket god och uppskattad!
Här kommer receptet på denna enkla men mycket goda tårta!


Budapestrulle
6 äggvitor
3 dl strösocker
100 g hasselnötter
1 dl vetemjöl
3 msk kakao

Fyllning:
4 dl vispgrädde
hallon
blåbär
vit choklad till garnering

Finhacka hasselnötterna i matberedare eller mixer. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sedan sockret och fortsätt vispa tills du får en tjock marängsmet. Blanda mjöl, kakao och hasselnötter och vänd försiktigt ner det i marängsmeten. Bred ut smeten i en bakplåtspapperklädd långpanna. Grädda i 175 grader ca 15-20 minuter.
Stjälp upp bottnen på en bakhandduk. Låt ligga ett par minuter för att kallna något. Lägg sedan på långpannan och låt kallna helt under den.
För in ett bakplåtspapper till hälften under bottnen. Vispa grädden och bred på bottnen. Strö över hallon och blåbär efter tycke och smak. Rulla ihop bottnen från långsidan mot den sidan där bakplåtspapperet är, ta hjälp av bakhandduken. Låt skarven ligga neråt. Smält vit choklad i mikron och ringla tvärs över rullen. Ställ att stelna i kylen.
Njut!

måndag 13 december 2010

13 December 2010

Årets lucia!


Årets gullunge!

Idag är ingen vanlig dag - för det är Peters fördelsedag - hurra, hurra, hurra! :) Och så är det ju lucia idag också! Peter firades i morse med presenter innehållande en Dahlin tröja och ett par Björn Borg kalsonger, sen fick han stiga upp med Fanny eftersom jag ska jobba inatt och behövde lite sovmorgon... Typiskt att det var hans födelsedag då... Men, men, sånt är livet...
På förmiddagen for vi sen till mammas jobb och lussade lite - eller bjöd på lite skumtomtar iallafall. Fanny var utklädd till tomtenissa - luciaklänningen var så kall... Men lucia var hon i fredags istället - för då fotograferade jag henne till luciabilderna i NSD. Så idag fick hon vara med i tidningen.

Kladdigt men gott med Leilas cornflakes crisp!


Luciafikagästerna; Ulli, Meja, Anna och Nattis!

Vi for även och lussade hos mormor och morfar där vi också vart bjudna på lite lunch. Perfekt!
Nu i eftermiddag har vi haft lite luciafika hos oss - gästerna var Ulli, Meja, Anna och Natalie!

Nu ska det strax ätas lite middag för lillgummans del - jag äter när Peter kommer hem efter 18... Gissa vad han önska sig till middag på sin födelsedag - jo, Pannkaka! Jag föreslog oxfilé eller nåt annat gott, men Pannkaka ville han ha... Trist! Funderar nu på att beställa lite hämtmat istället...
Fast i och för sig fick han ju god mat igår - gjorde ju 3-rätters... Eller tanken var iallafall att det skulle bli 3 rätter, men det blev bara två. Löjromstoast till förrätt och indonesisk kycklinggratäng till varmrätt. Senare på kvällen skulle jag koka en chokladsås till glass och maränger, men den brändes i kastrullen så det sket sig...

lördag 11 december 2010

ca 250 bröd...

...bakade vi i Svartbjörns byns bagarstuga idag. Det var med andra ord 6 stycken 3-liters degar... Var ett litet och nätt bak idag kan man säga - för förr när jag bakade för försäljning brukade vi baka 12-13 degar per dag under en hel helg - så detta var ju bara hälften av en sån dag... Men å andra sidan ska vi ju bara ha för eget bruk under julen och så. Måste ju dock erkänna att det inte var lika stimulerande att baka idag som det var förr... Kan det bero på att det inte blev någon pengavinst denna gång! ;-)

Fanny kom och hjälpte till med baket efter lunch - så då fick hon kavla ut och nagga ett eget bröd. Som lite partisk mamma kan man ju inte annat än tycka att hon var riktigt, riktigt duktig... Hon kavla på och kavla på och så gjorde hon små, små hål med piggen - ja mammas flicka är det! :)
Hennes bröd gräddades och är nu nerfruset - undra hur länge det håller i frysen... :-0

Fannys lilla bröd på väg in i ugnen



Våra bröd - i lite varierande utseende :) Charmen med hembakat!


Stumpan in action!


Ikväll är Peter på julfest med sitt jobb så jag har en ensam för en gångs skull... Brukar alltid vara jag som är borta kvällstid annars. Känns sådär... Jag är ingen ensamperson som tycker om att vara ensam - troligen pga att jag är så jäkla mörkrädd... Jaja, jag har då blandat en dip till chipsen som ska intas till SATC-filmen som visas ikväll på 4:an - har ju inte sett den förr så jag ska passa på. Frågan är ju bara om man håller sig vaken till slutet...

fredag 10 december 2010

Leilas Cornflakes Crisp

Jag testade för någon dag sedan att göra Leilas cornflakes crisp till jul. Tog lite tid, men var inte svårt alls. Och goda var dom! Mäktiga, men perfekta att ta till kaffetåren - säger dom som vet... :)
Här kommer iallafall receptet! Bildpå dessa godbitat kan ni hitta här! Och även receptet förståss...

Leilas cornflakes crisp
ca 43 st bitar
100 g ljus mjölkchoklad
1 block (250 g) nougat
1 burk (350 g) nutella
1 l cornflakes
300 g mörk kvalitetschoklad 70 %

Hacka den ljusa mjölkchokladen och smält den tillsammans med tärnad nougat och nutella i ett vattenbad (i en stor skål över en kastrull med kokande vatten). Ta av skålen från värmen.
Vänd försiktigt ner cornflakes i chokladblandningen.
Häll ut detta i en liten rektangulär form, 26 x 13 cm klädd med bakplåtspapper. Packa försiktigt ihop smeten så att inga lufthål uppstår.
Låt stelna i kylen och skär kakan i 2 x 4 cm breda bars/bitar.
Finhacka den mörka chokladen. Smält 1/3 av den i ett vattenbad, tag av skålen från värmen och rör i resten av chokladen tills allt smält. Låt svalna under omrörning till cirka 28 grader.
Doppa bitarna i choklad, gärna med hjälp av en gaffel. Låt dem rinna av på ett galler (med bakplåtspapper under).

Tävlingsdax!

På en av mina favvobloggar - Kardemummagumman - kan man just nu tävla om Sophie Dahls fina kokbok! Ta chansen ni med - tävlar gör ni här!

Bountybollar


Här har ni tips på det absolut godaste julgodiset jag ätit! Bountybollar! Smakar som Co-Co ni vet... Riktigt smaskiga var dom! Receptet kommer från en blogg jag läser regelbundet: En sida med mat. Kommer definitivt bli en tradition att göra - och säkert inte bara till jul... :-0

Bountybollar
ca 50 st
50 g smör
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 påse (200g) kokosflingor
200 g ljus choklad + lite kokosfett eller olja
Blanda smör, sirap, florsocker och vispgrädde i en kastrull. Låt koka tills blandningen tjocknar och får en lite segare konsistens. Detta tar ca 5 min. Du ser när smeten har ändrat karaktär. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner kokosflingorna. Låt smeten svalna och forma sedan till bollar. Låt bollarna stå kallt minst ett par timmar men helst över natten. Smält chokladen i vattenbad. Tillsätt lite neutral olja eller kokosfett.Detta gör att chokladen inte blir så tjock och det går lättare att doppa bollarna. Täck bollarna med choklad med hjälp av tandpetare eller en gaffel. Låt stelna på ett bakplåtspapper. Förvaras kallt!

onsdag 8 december 2010

Vit ischoklad

Idag har vi besökt Leos Lekland tillsammans med Meja och Ulli. Det blir bara roligare och roligare fara dit med dom ju äldre dom blir, nu springer dom omkring för fullt, hoppar och klättrar överallt. Fullt sjå hinna med dom! :) Första gången vi var där i våras kröp dom bara omkring och fick hjälpas upp på de flesta ställena...
Nu sover Fanny ute i vagnen och min plan var att göra lite mer julgodis, men jag måste faktiskt gå och vila en stund... Är så jädrans trött idag!

Här kommer då receptet på den vita ischokladen jag gjorde igår. Busenkel men naggande god! :)
Receptet kommer från en av mina favoritbloggar - Söta saker!


Vit ischoklad
45 st
200 g vit choklad
100 g kokosfett

Smält kokosfettet försiktigt på svag värme. Hacka den vita chokladen och rör sedan ner det i det smälta fettet. Rör blandningen slät. Häll upp i ischokladformar. Låt stelna lite, dekorera eventuellt med en smarties ovanpå. Låt sedan stelna helt.
Förvaras i kylskåp enl. grundreceptet, jag har dock frusit in dom... Hoppas det funkar... :-0

tisdag 7 december 2010

Pepparkaksbak!

Min duktiga lilla tjej förstod på en gång hur hon skulle göra! *stolt mamma* :)

Idag blev det en del bakat igen! När Fanny sov gjorde jag vit ischoklad och bountybollar. Blev så sugen på att göra julgodis och inte baka som vanligt, så imorgon blir det mer godis i form av nåt av följande polkaknäck, Leilas cornflakes crisp, Stinas cornflakes crisp eller mintkyssar.
När Fanny sen vaknat och vi ätit middag bakade vi pepparkakor. Saga var också med och bakade. Så nu luktar det riktigt juligt i huset...
Recept och bild på godiset kommer imorgon! :)


Pepparkaksbagerskorna!

Rischokladkola

Nu är jag ledig! Jag har nu arbetat 16 arbetspass på de senaste 15 dagarna utan ledighet emellan! Självvalt förstås! Så idag blir det till att ta itu med allt arbete här hemma som ligger efter - tvätt, städ, disk osv... Och så självklart lite mys med Fanny! :) Fast vad vi ska hitta på vet jag inte... Ska inte planera in nåt i förväg, bara ta det som det kommer... Fast ett besök på Leos ska vi väl hinna med i veckan iallafall.

I lördags kokade jag rischokladkola - en mycket snabb godissort som passar utmärkt till jul! Jag tog med några bitar till jobbet på kvällen och det var mycket uppskattat! :)
Receptet kommer från en kompis, Stina, som ofta bakar detta till jul! Så nu sprider jag det vidare till andra godissugna!


Rischokladkola
200 g smör
2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
6 msk kakao
8 msk sirap
8 dl vårdgårdaris

Blanda alla ingredienser förutom riset i en tjockbottnad kastrull. Låt koka ca 2-3 minuter. Tag från plattan och blanda ner riset. Häll ut smeten på en bakplåtspapperklädd plåt, forma till en jämn platta, ca 1,5 cm tjock. Låt kallna och stelna, skär i bitar.
Njut!

torsdag 2 december 2010

Ryttarrutor

Min lediga dag byttes ut mot en arbetsdag - ska jobba extra på sjukhuset inatt. Men en bra grej när man jobbar natt är ju att man har hela dagen ledigt innan man far iväg. Så idag for jag, Fanny, Ulli och Meja till smörblommans lekpark för lite lek i finvädret. Fast finväder, var det ju inte riktigt, tyckte det blåste riktigt kallt i stan...
Efter en stunds lek gick vi till Rönnbäcks för att luncha. Barnen fick sig varsin grillkorv och när Fanny ätit upp sin ville hon ha mer! Så jag beställde en varmkorv utan bröd för det skulle gå fortare än en grillad, och vet ni vad dom tog för en vanlig varmkorv utan bröd - 17 kr! Hutlöst!
Jaja, barnet blev mätt och glatt iallafall! Och jag med för den delen...


Meja är chaufför till Fanny, vart dom är påväg vet vi inte...


Innan middagen idag bakade jag ryttarrutor för att komma lite närmare målet vad gäller julbaket... Ryttarrutor är en långpannekaka med en botten som liknar en kladdkaka och en tosckaliknande kokosglasyr på. Mycket smarrig!

Ryttarrutor
175 g smör
4 ägg
5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
8 msk kakao
1 krm salt

Glasyr:
75 g smör
1 påse kokos (200g)
2 dl strösocker
1,5 dl grädde
1 dl sirap

Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och vispa ner tillsammans med smöret till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad långpanna. Grädda ca 10 minuter i 200 grader.
Blanda under tiden ingredienserna till glasyren i en kastrull. Låt koka ca 5 minuter. Tag ut bottnen ur ugnen och bred försiktigt på glasyren jämnt. Grädda ytterligare 10 minuter.
Låt kallna och skär sedan i rutor.

onsdag 1 december 2010

10 dagars arbete...

...är snart avklarat. Imorgon väntar en hel dag ledigt. Idag har jag passat på att städa så jag inte ska behöva göra det imorgon, bara skura toan kvar - om nu Peter dammsugit ikväll som jag bad han... Jag vet dock inte vad jag ska hitta på imorgon... Hade kanske tänkt fortsätta julbaka - isåfall blir det nog rischokladkola, ryttarrutor eller kolakakor, eller kanske alltihop... Nä, jag ska göra nåt kul med Fanny också. Kanske fara på Nordpoolen eller Leos, eller bara till pulkpacken och lekparken i Björns... Känns som att jag försummat henne en aning dom här dagarna då jag jobbat... Fast hon har ju en pappa som hon varit med och en snäll mormor och farmor som lekt med henne vissa dagar, så nog vet jag hon varit nöjd... Sen har jag ju hela fredagen på dagen som jag kan hitta på nåt kul också, för jag går ju inte på mina nätter på sjukan förrän på fredag kväll.
Hmm, ska försöka planera in nåt skojj, men vad??