lördag 29 januari 2011

Mormors sockerbullar

Nu är jag inne i en nattperiod igen - trist, efter att ha varit ledig sedan 6/1... Men, men sånt är livet, arbeta måste man för att överleva!
För nån dag sedan var jag och Fanny och hälsade på hos mormor Irma och fikade enormt goda bullar som hon hade gjort. Receptet lade jag beslag på och igår eftermiddag provbakade jag dom. Mycket gott betyg fick dom av svärföräldrarna och mormor Peppe som kom och provsmakade dom, gott betyg fick dom även av kollegorna som jag bjöd inatt...
Här kommer receptet på dom superenkla bullarna ifall nån är sugen på bullbak! :)


Mormors sockerbullar
ca 40 st
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 dl ljus sirap
ca 14 dl vetemjöl

Fyllning:
300 g mandelmassa
1,5 dl marsánkräm
2 tsk vaniljsocker

Smula jästen i assistenen. Smält smöret och tillsätt mjölken och ljumma till 37 grader. Häll över jästen och rör tills den löst sig ordentligt. Tillsätt sirapen och det mesta av mjölet, spara lite till utbaket. Arbeta degen väl. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Gör fyllningen under tiden: Riv mandelmassan. Gör marsánkrämen enligt anvisningarna på paketet. Blanda mandelmassa med marsánkräm och vaniljsocker.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda. Dela i två delar. Kavla ut varje del till en rektangulär platta, ca 30x50 cm. Bred hälften av fyllningen på den nedre halvan av plattan. Vik den övre halvan över fyllningen. Skär i 20 remsor. Gör ett snitt i varje remsa, dock inte hela vägen upp! (Låt remsan bli tvådelad men den ska fortfarande sitta ihop högst upp!) Tvinna remsan och snurra till en knut. Lägg upp på bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt 30 minuter.
Grädda 10 minuter i 225 grader. Innan servering penslas bullan med smält smör och doppas i strösocker.
Avnjutes bäst med kall mjölk! :)

onsdag 26 januari 2011

Ugnsstekt lax och romsås

Fantastiskt saftig och god lax med en riktigt god romsås! Ser ni att jag varit sååå duktig och tagit lite mer grönsaker idag också - majs och ärtor minsann! ;)


Första gråten och tårarna från Fanny vid lämning på dagis kom idag. Hon har ju vart borta en vecka så det var väl lite väntat; särskilt då hon började grina och sa "Nanny nää dagisch" när vi skulle klä oss och åka iväg. Hon grinade en stund i bilen men väl på parkeringen sprang hon bitvis mot dagiset. Sen började hon leka direkt och det verkade vara frid och fröjd, tills jag sa att jag skulle åka och jobba och snart skulle vara tillbaka och klädde mig och gick - då började hon stortjuta! Men enligt fröknarna bara i två minuter och sen hade resten av dagen flutit på bra, precis som vanligt. För att få lite kontinuitet och rutiner så ska gumman även få vara på dagis en stund imorgon också, bara två timmar och sen en stund på fredag. Vi, fröknarna och jag, pratade tidigare om att, till en början, försöka undvika längre uppehåll tills Fanny kommit in dagislivet ordentligt, och vi kom överens om att Fanny ska vara på dagis iallafall ett par-tre dagar i veckan trots att jag är ledig en del. Jag kan tänka mig det till en början, men inte sen! Jag är av den uppfattningen att man har barnen på dagis när man själv jobbar och inte kan ta hand om dom, men är man ledig tar man hand om sina barn själv... Men jag kan också förstå det fröknarna säger att man bör få en viss kontinuitet och skapa rutiner till en början så barnet kommer in i barngruppen ordentligt osv... Nåväl, vi får väl se hur vi gör i framtiden...

Idag hade jag både lust och ork att laga middag så en hel laxsida plockades fram ur frysen och potatis skalades. Jag slog in laxsidan i ugnsfolié och kryddade med citronpeppar, salt,vitpeppar och klippte över lite färsk dill och hyvlade över en hel del smör och stekte den sedan i ugnen på 200 grader ca 30 minuter. Fisken blev otroligt saftig och god, nästan bara föll i bitar när man skulle lägga upp den... Potatisen koktes och pressades. Till detta gjorde jag både en kall och en varm sås. Den kalla fick en bas av gräddfil och innehöll äkta kalix löjrom, gräslök, dill, citronmajonnäs, salt och citronpeppar. Den varma gjordes på grädde, fiskbuljongtärning, hummerfond, tomatpuré och sweetchilisås. Båda blev goda, men den kalla blev givetvis godast! :)

tisdag 25 januari 2011

Nattis blåbärsrutor

Igår kände jag mig lite vissen och hade inte riktigt ork för matlagning så jag ringde hit min mormor som kom och lagade middag till oss - hon diskade och plockade undan också så det var riktigt skönt det!
Efter middagen fick jag dock nya krafter och vart baksugen - Nattis blåbärsrutor fick det bli då. Ett enkelt recept på goda, sega blåbärsrutor där alla ingredienser blandas i en och samma kastrull. Receptet kommer från Anna - därav namnet Nattis... :-)

Idag är både Fanny och jag friskare, Fanny skulle jag kunna friskförklara helt och hållet, men hon får vänta med dagis till imorgon. Blir spännande att se hur det kommer gå nu när hon vart borta i nästan en vecka... Hoppas på det bästa.
Fanny ska få vara hos farmor från lunch idag för jag ska fara på IKEA och shoppa litegrann... :)


Nattis blåbärsrutor
250 g smör
5 dl strösocker
3 ägg
5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
200 g frysta blåbär
florsocker

Smält smöret i en kastrull, ta det åt sidan och rör sen ner sockret och äggen, ett i taget. Tillsätt mjöl och vaniljsocker och rör till en jämn smet.
Lägg ut ett bakplåtspapper i en långpanna, ca 28x35 cm och bred ut smeten. Strö över blåbären.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 35 minuter. Låt svalna, skär i rutor. Pudra florsocker över innan servering.

måndag 24 januari 2011

Sjukstuga

Hemma hos oss har vi byggt om till sjukstuga. Fanny har haft ordentligt med feber, hosta och förkylning och hemskt ont i munnen... Inget har hittats men hon har knappt kunnat äta och dricka i helgen, lilla stumpan har säkert gått ner en hel del i vikt... Men det värsta för hennes del har nog varit att hon inte kunnat ha tutten i munnen eller dricka från vällingflaskan. Men så igårkväll vände det, hon tog tutten i munnen - i ett försök som hon gjort flera gånger under helgen - men den här gången kom den inte ut på 3 sekunder och när hon själv upptäckte att det inte gjort ut såg hon så otroligt glad ut och utbrast: "Nanny tutte" :)
Igår natt blev jag också drabbad av hennes elaka baciller och har blivit förkyld och har ont i halsen. Så idag blev det minsann inget dagis för Fanny och inget jobb för mig inatt vart det. Hoppas vi nu kryar på oss under veckan så Fanny inte glömmer helt hur det var att vara på dagis... Själv ska jag inte jobba nästa gång förrän på fredag.
Idag blir det mys framför Astrid Lindgren-filmerna jag shoppade för halva priset på Åhléns utförsäljning. Fanny gillar Emil och griseknoen och Lotta på bråkmakargatan bäst av dom vi sett hittills. En tur på stan idag är också ett måste - kylen ekar tom...

torsdag 20 januari 2011

Sjukt var det här!

Fanny och Meja i en tyst, men djup, konversation... :)

Igårkväll fick ju Fanny feber och under dagen och ikväll har det eskalerat - nu är hon både hostig, snorig och verkar ha riktigt ont i munnen... "Tutten smutsig - skölja tutten" säger hon och när man sköljt flera gånger och hon märker att det inte hjälper försöker hon ta en annan tutte och så börjar det om... Hon fick lite apelsin ikväll och det var ingen höjdare - gjorde visst riktigt ont i munnen. Jag har försökt se men ser inget annat än att hon är väldigt röd i slemhinnorna i munnen och särskilt tungan. Ikväll hade hon dryga 39graders feber och var helt slut efter att vi firat min pappa som fyllt år. Hon vägrade välling och skulle bara sitta i Peters famn och somnade där på en gång...
Imorgon blir det nog ett besök på bvc så dom får titta henne i halsen tänkte jag...
Nu tror jag det blir en tidig kväll för mig - har en känsla av att det blir mycket vaket inatt...

onsdag 19 januari 2011

Mission completed!

...eller iallafall nästan... Alla delmoment som ingår på en dag på dagis är nu genomförda; idag var det dags för mellis för första gången. Fanny var dock inte särskilt intresserad av deras smörgås och mjölk... :)
Jag själv har haft en otroligt slö dag - for till mormor och morfar när Fanny lämnats av på dagis och där blev jag kvar ända tills det var dags att hämta hem henne igen... Middagen bestod av rester från gårdagen så inte behövde jag laga det heller...
Fanny däremot hade feber i eftermiddag/kväll men var inte särskilt påverkad av det - åt middag som vanligt och for sen omkring som en illbatting i huset och hoppade i soffan... :-/ Hon fick sitt 18-månaders vaccin förra tisdagen och detta vaccin kan dom små visst reagera på först 1-2 veckor efter... Så det är väl mest troligt pga det hon tempar... Tror knappast det blir nå dagis imorgon...
Nu blir det halv8 och sen Mästerkocken! Jag har tagit fram svärmors lingonlimpa från frysen och ska mumsa på den med lite prästost! :)
För övrigt kan jag nämna att jag längtar som f-n till sommaren - blev toksugen på nykokt färskpotatis slungad i mycket smör, finhackad ruccola och massor med flingsalt... Och en grillad köttbit till det... Skulle inte vara så tokigt va?! Jag lär ju få längta ett tag till... Men imorgon kanske man kan få lite smörgåstårta iallafall - pappsen fyller nämligen år! :)

måndag 17 januari 2011

Hallontoscamuffins

Inskolningen på dagis fortsätter och går faktiskt riktigt bra just nu. Idag har Fanny varit ensam på dagis medan jag for hem. "Mamma bibaka?" frågade älsklingen när jag sa att jag skulle fara och jobba. När hon fått bekräftat att jag skulle komma tillbaka efter jobbet fick jag en slängkyss och så fortsatte hon leka. Personalen lovade höra av sig om det inte gick bra så jag for hem och satte mig i stort sett bara för att vänta på deras samtal - som aldrig kom! :) Efter lunch for jag och hämtade henne och hon ville inte alls följa med mig hem - mkt hellre stanna och fortsätta tvätta sig vid handfatet. Imorgon blir det första vilan på dagis och det kan ju gå hur som helst - som ni vet är hon ju inte van vid att sova inne... Men det brukar gå fint iallafall enl. personalen.
I eftermiddag bakade jag muffins efter ett nytt recept Anna hittade på recepten.se. Det här var med hallon- och toscatäcke. Dom blev okej; var inte särskilt sötsugen just för tillfället. Sen gräddade jag dom nog aningen för lite - jag var så rädd dom skulle bli torra, nu satt dom fast lite i formen, fast dom var ganska färsk i och för sig. Får testa en tinad från frysen imorgon istället och se hur dom smakar och verkar då! :) Här kommer iallafall receptet ifall nån är sugen testa...


Hallontoscamuffins
ca 15 st

100 g smör
1,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
hallonsylt

Toscan:
50 g smör
3/4 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk grädde
1,5 msk ljus sirap (mitt eget påhitt...)
1 påse mandelspån, 50 g (jag hade dock inga hemma utan använde hackad mandel)

Smält smöret. Vispa ägg och socker, vitt och pösigt. Blanda vetemjöl med bakpulver och rör ner det i äggsmeten tillsammans med det avsvalnade smöret. Fördela smeten i aluminiumformar fyllda till 2/3. Grädda ca 11-12 minuter i 200 grader. (Jag hade bara 10 min, för dom såg så färdiga ut...) Under tiden gör man toscan; blanda alla ingredienser förutom mandeln i en tjockbottnad kastrull. Låt smälta samman och tillsätt sedan mandeln. Låt sjuda på svag värme några minuter. Ta ut muffinsen ur ugnen och klicka på ca 1 tsk hallonsylt på varje muffins. Fördela sedan toscasmeten över var och en. Grädda ytterligare ca 6-7 minuter. (Jag hade bara 6 min...)


lördag 15 januari 2011

En bukett lila tulpaner...

...står så fint på köksbordet, första buketten för i år! Det luktar Ajax i hela huset - eller iallafall luktade - Peter har stekt hamburgare till middag nyss. För efter lunch medan Fanny sov dammtorkade och dammsög jag överallt och kände mig så nöjd, så nöjd...
Middagen. för min och Fannys del, intogs hos mamma där det bjöds på kycklingsoppa och till efterrätt blev det smulpaj med hallon och blåbär. Påväg hem inhandlades lite gotta i form av friterade och kryddade potatisskivor och färgglada små tilltugg i plastpåse. Nu är bara frågan om vi ska se på fångarna på fortet på TV ikväll eller om vi ska se på film... Har lånat Mattias USB-hårddisk fullproppad med filmer... Filmerna finns ju i och för sig kvar, fångarna går ju bara ikväll... Tror det blir det sistnämnda och om ögonlocken fortfarande är öppna efter det kan man ju se film sen...
Nu ska jag blanda lite krydda i syrad grädde till de räfflade potatisskivorna och sen ett glas apelsinjuice till det. Låter ju ganska nyttigt ändå - mycket vitaminer och antioxidanter... :)

fredag 14 januari 2011

Svärmors lingonlimpa

Lite drygt 2 timmar fick jag sitta i fikarummet igår medan Fanny bekantade sig med dagis. Idag hade jag tänkt lämna henne och fara hem istället, är ju inte så långt bort om hon skulle bli ledsen... Men ångrade mig och stannade kvar i fikarummet. Allt gick bra till d var dags för lunchen, då vart hon lite ledsen och jag fick komma och sitta med och då gick det fint. Hoppas det går ännu bättre till veckan, dom säger att det går jättebra men jag vet inte jag... Kanske har för höga krav... Nya tag!


Så här trött och slut blir man efter några timmar på dagis...

Igårkväll bakade jag och Fanny limpor efter ett recept vi fått av svärmor. Det är ett recept hon fått från en konferensanläggning i Sikfors. Limpan är mycket enkel att slänga ihop och blir otroligt saftig och god. Testa!

Lingonlimpor 2 st
6 dl vetemjöl special
7 dl grovt rågmjöl
1 dl solroskärnor
2 tsk salt
2 tsk bakpulver
4 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap
6 dl filmjölk
2 dl lingonsylt

Blanda ihop alla ingredienser. Häll ut i väl smord 1,5-liters form.
Grädda i nedre delen av ugnen i 150 grader 50-60 minuter.
Ätes med fördel med en god ost! :)

onsdag 12 januari 2011

En till favorit i listan

Sitter och ser på Sveriges mästerkock i tv3 - ett matlagningsprogram inspirerat av Gordon Ramsyes Masterchef - ett riktigt bra program - hoppas Sveriges variant blir lika bra! :)
Hur som helst var det med en tjej som heter Jenny Benjaminsson i kvällens program - hon berättade att hon skrev en matlagningsblogg - kalasgott. Var bara tvungen surfa in där och det blir en ny favoritsida kan jag lova - fanns massor med inspirerande mat- och bakrecept! Kika in där ni med!

Lite eftermiddagsbak

Det bästa med att baka är ju att slicka skålen...

Idag var det dags för steg 2 i inskolningen på dagis. Jag skulle gå iväg till personalens fikarum för att lämna Fanny ensam på avdelningen med personalen. Det gick lyckligtvis hur bra som helst så jag fick sitta där i ungefär trekvart och bläddra i tidningar... :) Imorgon ska vi vara på plats redan 7.40 för att jag ska hinna vara med Fanny på avdelningen en stund innan det är dags för henne att äta lite frukost - och det är gröt som serveras där varje dag - så det kan ju bli intressant. :)

Efter vår lilla gemensamma eftermiddagslur idag satte vi igång ett litet bak - kladdis fick det bli, för det var Fanny mest sugen på... :-P
Perfekt kladdig lyckades jag också få den för engångsskull, brukar ju ha lite trubbel med min ugn... Här har ni ett enkelt recept på en klassisk kladdis!

Klassisk kladdis
100 g smält smör
2 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Vispa ihop alla ingredienserna. Smörj en form och bröa med kokos. Grädda 27 minuter i 175 grader.
Serveras varm med vaniljglass eller lättvispad grädde!
MUMS!

tisdag 11 januari 2011

Krämig laxpasta

Idag till lunch gjorde jag en supergod laxpastasås inspirerad av en sås mamma gjort någon gång. Denna uppskattades ordentligt av både Peter och Fanny så den kommer absolut att göras igen! För det gick riktigt snabbt och var busenkelt. Klart medan spagettin kokade! :)
Jag gjorde litegrann på måfå, men här kommer ett ungefärligt recept iallafall...
Jag glömde ta kort när jag serverade rätten tillsammans med spagetti, så bilden är tagen från stekpannan efter att vi ätit färdigt, därav en mycket trist bild...


Krämig laxpasta
ca 3/4 av en sida laxfilé
1,5 burk creme fraiche
3 dl mellangrädde
1 burk philadelphiaost med smak av gräslök
2 msk hummerfond
salt och peppar
2 msk frusen dill
2 msk frusen gräslök

Koka upp en sås på alla ingredienser förutom laxen. Skär laxen i små tärningar. Låt koka med ca 5 minuter i såsen. Smaka av med kryddor och grönt.
Servera tillsammans med pasta eller pressad potatis.

måndag 10 januari 2011

Ett stort steg för en liten tjej!

Igår kväll när jag tänkte på den kommande dagen trillade tårarna, en efter en, ner för kinderna... Min lilla tjej skulle ju börja på dagis... Jag var så nervös och kände mig riktigt illa till mods... Tänk om jag ändå inte skulle försöka pussla på nåt annat sätt så hon inte skulle behöva börja där, lilltösen?... Nå, mitt förnuft togs till fånga och dom tankarna sköts undan.
Imorse var då dagen D kommen och Fanny tog sovmorgon, så det var ju skönt. Vi packade oss iväg till dagis och fanny pratade om "dagis, dagis" hela vägen dit. Väl framme klädde vi av oss och Fanny sprang iväg till lekrummen som om det var det naturligaste i världen. Hon lekte med "pocken" och det bästa av allt var nog dom låga tvättställen i badrummet där hon nådde upp helt själv - där kan hon ju "tvätta" och "dischka" ... :) Är Fanny försvunnen på avdelningen kan man nog med all säkerhet hitta henne därinne...
Vi fick en hel del information och ett schema för resten av inskolningen som beräknas vara klar nästa fredag, om nu inget konstigt tillstöter. Dagiset ligger ju riktigt fint till mot vattnet och utegården var stor och fin. Personalen verkar kanontrevlig och det verkar vara bra samarbete mellan Fannys avdelning - delfinen - och grannavdelningen - snäckan - så framtiden ser lite ljusare ut idag än vad den gjorde igårkväll! :)
Nu lite "Familjen Annorlunda" framför TV´n...

söndag 9 januari 2011

Som i dvala...

...har jag gått här hemma sen jag gick av natten på fredag morgon. Jag somnade före lets dance på fredag och sov middag i 2 timmar igår. Nattens arbete sätter visst sina spår... Sen sov jag så otroligt dåligt förra natten pga huvudvärk från nacken - kunde inte sova alls mellan halv2 och halv 5, var tvungen sitta absolut rakt upp och kunde inte alls ligga ner. Men nu känns det bättre...
Igår firade vi min långledighet med toast skagen och grillad oxfilé till middag. Till efterrätt och till lite mys till fångarna på fortet kokade jag en chokladsås som vi åt tillsammans med gammeldags vaniljglass och lite maränger. Supergod vart den! Smakade nästan som panelens goda sås! Tyvärr glömde jag fota underverket och receptet är bara på måfå, men jag tänkte lägga ut det iallafall! Håll till godo!

Chokladsås
3-4 dl vispgrädde
1 dl kakao
1 dl florsocker
0,5 dl ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
30 g smör

Blanda alla ingredienser förutom smöret i en kastrull. Låt småkoka tills det tjocknar litegrann, typ 5-10 minuter. Rör om hela tiden så det inte bränner fast i botten. Smaka eventuellt av med mer socker om det behövs, eller mer sirap för sötman och konsistensen . När du tycker att såsen fått lagom konsistens så klickar du i smöret under omrörning.
Klart! Serveras med fördel lite varm på riktigt god och gräddig vaniljglass!

I eftermiddag bär det av till Sunderbyn för lite middag och kalas hos mina kusiner. Beada fyllde nämligen år igår så hon ska firas idag. Vi släktingar från Boden har, som tradition, gått ihop och lagt en slant var som hon ska få spendera på Toys R Us. Jag, Merja och Fanny åker lite tidigare så hon hinner fara och välja sig sin present innan middagen. Detta brukar vara uppskattat av de två äldsta barnen i familjen.

onsdag 5 januari 2011

Trött trettondagsafton

En nybadad Fanny njuter när hon blir struken på ryggen av pappa som ser på trav


Idag har jag sovit hos mamma för att inte bli störd av FannyBunny som härjar omkring. Trettondagsafton som det var - och kort dag för dagtidsanställda - passade jag på att bjuda in min lilla familj hos mamma på middag. Jag var så sugen på tacos så det beställde jag... Fanny och Peter kom till mamma strax efter 16 och gumman kom och väckte mig med sin sammetslena, ljusa röst och då kan man ju inte annat än vakna pigg och glad!
De få timmarna till Fanny skulle gå och sova och jag åka på jobbet passade vi på att bara mysa. Fanny fick bada och sen var det mys i soffan. Nu sover älsklingen och jag ska packa arbetsväskan med lite proviant så jag orkar natten. Och sen är det ju bara en natt kvar och långledigheten väntar! :) Tack Jenny för att du ville byta arbetsnätter med mig! :)

måndag 3 januari 2011

3 av 6

Inatt blir det arbetsnatt 3 av 6 totala... Gjorde ett litet byte med en kollega så jag kunde vara ledig när Fanny ska skolas in på dagis nästa vecka. Jag hade egentligen ledigt hela den veckan, men min chef gjorde helt plötsligt om schemat så jag skulle jobba istället... :(
Jaja, nu går jag då detta jobbmaraton men är sen ledig i 13 dagar. Men sen jobbar jag bara en natt och är sen ledig ytterligare en vecka... :) Ganska bra känns det som!
Snart ska jag bara packa lite matsäck och sen bege mig!
Längtar till fredag när jag går av - då ska jag slappa, slappa och slappa!

lördag 1 januari 2011

Måste bara...

... lägga in ett par bilder på min lilla nyårsbrud i finklänning! Och så en bild på Annas supergoda förrätt! :) Fler än dessa bilder vart det inte... Är ingen bra fotograf - glömmer dessutom att använda kameran - var duktig i början, men sen försvann det...

Mmmm...


Svårt få lilla prinsessan att posera...


Afternoon tea


Lite mys - prinsessan börjar bli trötter


Fanny var fascinerad över Natalies fina kök med tillbehör som hon fått i julklapp




Nyårsafton 2010!

Vår nyårsafton firades hos Anna, Andreas och Natalie tillsammans med Therese och Andreas från Stockholm. Vi åt riktigt god mat och hade trevligt! Till förrätt serverades en smörstekt toast med en röra med rökt lax, curry, äpple och massa annat gott. Varmrätten bestod av grillad oxfilé och fläskfilé med pommes och gratäng, pepparsås, aioli och sallad. Desserten var som sagt passionsfruktparfait.
Vi var hemma efter 2-tiden nån gång och Fanny vaknade inte helt oväntat på vägen hem. Sen vart hon pigg och höll på att tjorva till halv 4 ungefär, sen kapitulerade jag och gav henne en vällingflaska så man fick sova till halv 9. Så 5 hela timmar lyckades man skrapa ihop... Som tur var kom mamma och hämtade Fanny en stund nu på förmiddagen så jag kunde sova lite inför nattens kommande arbete. För nu är det slut på min 2 veckors ledighet...
Dagens planer är att röja och städa lite här hemma och sen laga lövbiffspastasås med färsk pasta till middag. Sen bara mysa på och njuta av det nya året innan det är dags fara mot Sunderbyn.

Här kommer receptet på mitt bidrag till middagen - Passionsfruktparfait på en bädd av exotiska frukter!

Passionsfruktparfait
-på en bädd av exotiska frukter
10 passionsfrukter
ev. några droppar citronsaft
3 äggulor
3 msk florsocker
3 dl vispgrädde
Blandad exotisk frukt som t.ex. mango, sharon, kiwi, vindruvor, banan, ananas
3 passionsfrukter som garnering

Dela passionsfrukterna mitt itu och gröp ur innehållet i en sked. Pressa fruktköttet genom en sil så man får bort kärnorna.
Vispa äggulorna och sockret till en tjock, pösig kräm och vänd sedan ner passionsjuicen.
Vispa grädden hårt och vänd sedan ner den försiktigt i äggsmeten.
Klä en 1,5-litersform med plastfolie och häll i smeten. Frys minst 4-6 timmar.
Skär upp lite blandad frukt och lägg på ett stort fat. Ta parfaiten ur frysen och skiva upp och lägg ovanpå frukten. Gröp ur fruktköttet ur passionsfrukterna och ringla lite fint över parfaiten.
Njut!