torsdag 31 mars 2011

3 blir 4!

Vår lilla familjemedlem som här bara väger ca 175g...
Undra vad h*n ska heta?? :)

På julaftons eftermiddagen fick jag och Peter veta att vi skulle bli föräldrar igen och att Fanny skulle få ett lillasyskon. Vi blev givetvis överlyckliga och ser nu framemot den dagen vår nästa familjemedlem kommer till oss.
Efter veckor av idogt illamående och trötthet var det igår äntligen dags för det efterlängtade ultraljudet där vi fick veta att allt var som det skulle. Jag fick även göra lite extra undersökningar för att se så att livmodern och moderkakan försörjdes ordentligt, vilket också bra ut. Detta pga en del komplikationer vid förra graviditeten.
Parveln beräknas anlända 29 augusti om den passar tiden. Fanny kom ju till oss redan i v.35+3 men jag hoppas denna stannar inne lite längre än så.
Idag är det v.18+2 så ännu är det en lång väntan kvar...

tisdag 29 mars 2011

Imorgon...

...är en spännande dag! Mer tänker jag inte säga idag... :)

söndag 27 mars 2011

Härlig lördag!

Igår var ju vädret med oss och vi packade väskan för en skotertur upp till Råtjärnarna! SOlen värmde som tusan, man fick till och med öppna jackan stundvis. Däremot var det ju lite växlande molnighet så när solen gömde sig vart det lite kyligt. Först tänkte vi bara grilla nere på stranden, men det blåste så mycket där och på råtjärnarna var det helt vindstilla!
Fanny bara älskar att åka skoter och skoterpulka, så fort man stannar till så säger hon bara "åka mera"... :) Och lätt och söva henne i pulkan är det också!

Pulkan packad och klar. Fanny är utrustad med hörselkåpor och solglasögon som hör skoterturen till!


Framme och provsitter våra sen tidigare uppskottade snösoffor


Reima-mössan i rånarluvemodell blev alldeles för varmt i solen, så Fanny fick låna min mössa... Söt reklam för firman, eller?


Kvällen avslutades med middag på Bodens mest anrika restaurang - Panelen. Fanny fick korvgryta hemma innan vi for, men hon knaprade i sig en del pommes och så fick hon en klubba efter det. Så nöjd och glad hela kvällen!

Sjuk fredag med stekta bananer

Natten mot fredagen smög sig Fannys baciller in i mitt immunförsvar och byggde bo där. Så att vid lunchtid på fredagen ringa och sjukskriva sig var oundvikligt, mådde kanske risigt då, däremot kändes det lite bättre på fredagkväll, men då var jag ju redan sjukanmäld och i och för sig ska man ju kanske undvika att smitta våra gamla patienter... Och pigg var jag ju inte direkt, men på fulldos Panodil överlevde jag ju! :) Är fortsatt förkyld men på bättringsvägen...

På fredagkväll som mys och gotta gjorde jag en efterrätt som Anna bjudit på nån gång; stekta bananer med glass! Såå gott!


Annas stekta bananer med glass
kravmärkta bananer
smör
farinsocker
kokos
glass
kolasås

Skär bananerna på längden. Stek i mycket smält smör som fått tystna i stekpannan. När båda sidorna är smöriga så strör man på farinsocker, efter tycke och smak, samt kokos. Stek inte bananerna för mycket så dom blir mosiga. Låt dra lite i sörjan som blir i pannan.
Servera med vaniljglass och kolasås!
Njut!

måndag 21 mars 2011

Snorigt värre var det här!

En 20-minters lur som avslutades med en hostattack...

Strax innan helgen började lilla gumman hosta och hosta och hosta och nu är det riktigt förkylt! I fredags kom även febern smygande och nu stiger den till närmare 40 grader så fort Alvedonen verkat ett par timmar. Nu kompletteras den med Ipren också för att hon ska vara någorlunda piggelin. Hostan botar vi med Mollipect, fast det ger ganska klent resultat, så Bricanyl har vi också hemma. Mot snoret som rinner finns bara näsdukar att ta till... Och snorsugen förståss. Och så Nezeril mot den täppta näsan nattetid...
Kan ju säga att det inte blivit särskilt mycket sömn i helgen... Och jag som trodde att man sov mer och längre när man var sjuk, men inte FannyBunny inte, hon har vaknat fem och strax före, hela helgen och 04.40 idag... Synd bara man går på 5 nätters arbete ikväll... Känns inge kul fara och jobba på natten när jag vet hon ligger hemma med hög feber, snorar och hostar, men men, Peter är ju hemma med henne. Från dagis är hon givetvis hemma, så imorgon på dagen får hon vara hos mamma och så får vi se hur det hela utvecklar sig... Annars får Peter VAB:a, för försäkringskassans system är inte anpassad för oss nattarbetare... För en VAB-natt dras ca 1800 kr... Och vad får man för ersättning - kanske en 600-lapp om man har tur...

Nä, nu ska jag strax försöka få i lilltjejen lite lunch - vilket inte är det enklaste nu när hon är sjuk...

fredag 18 mars 2011

Arlas limekyckling

Gårdagens middag blev limekyckling från Arlas receptsamling efter ett tips av Marice på facebook. Snabbt, enkelt och mycket gott. Fanny åt massor och grannens tjej på 4 år åt också bra, liksom Peter, så detta kommer göras igen. Jag tyckte dock att såsen var lite tam så jag lade till lite sambal oelek och kycklingfond med gott resultat. Jag serverade rätten till färsk pasta, men kan tänka mig att den är riktigt god till couscous eller bulgur också, men det är inte lika uppskattat här hemma så jag körde på ett säkert kort!

Limekyckling
Foto: Arla.se
(var för glupsk så jag glömde fota min mat...)

Limekyckling
4 port

4 kycklingfiléer
salt & peppar
1 lime
2 dl vatten
2 burkar creme fraiche
1 hönsbuljongtärning
2 tsk soja
2 msk honung
1 tsk sambal oelek
2 msk kycklingfond

Dela kycklingfiléerna på längden. Stek i smör, ca 4 minuter per sida, salta och peppra. Riv skalet av limen och pressa ur saften, häll på kycklingen. Vispa ihop övriga ingredienser till en sås och häll över kycklingen. Låt puttra under lock några minuter, medan pastan eller riset kokar.
Se, snabbt, gott och enkelt! :)

tisdag 15 mars 2011

Mumsigaste mackjärnsmackorna!

Första plåten vaniljbullar!

I helgen har vi varit ute båda dagarna, har ju vart så fint väder. Lördagen var kanon och vi var ute hela dagen och på söndagen var vi ute från lunch när solen tittade fram. Så på söndagen, som började tidigt efter Fannys uppvaknande, hann jag med att baka lite bullar också att ta med på utflykten. Eller utflykt och utflykt, vi har packat skotern med pulkan och kört hela vägen ner till sjön, ca 50 meter... :) När vi bor som vi gör är det ju ganska dumt att inte utnyttja läget och så var det riktigt smidigt att bara gå in när man var kissnödig eller hade glömt nåt litet tillbehör eller nåt...

Ända sen vi var yngre och var ute med skotern med familjen har vi grillat mackor i mackjärn på utflykterna - och det är ju bara sååå gott! Och nu, efter att Angelica visat hur man kan göra mackorna ännu godare så finns det ju inget annat alternativ längre! Nedan följer receptet på en ruskigt god röra som man lägger mellan bröden och grillar i mackjärn! Måste testas! :)

Idag när ni var ute och grillade några timmar nu på eftermiddagen så använde jag mig av samma röra som jag gjorde i söndags - nästan lika god fortfarande, enda skillnaden var att löken hade hunnit dra lite så det blev mer löksmak idag, annars lika gott. Och idag använde jag gräddad längtan som franskbröd och det vart nog lite bättre än vanligt vitt toastbröd...

Mumsigaste mackjärnsmackorna
ca 8-10 st mackor

150 g rökt skinka
1 liten röd lök
ca 6 dl riven ost
1 burk creme fraiche
1 burk creme bonjour cuisine (fraiche inte färskost) - med skogssvampsmak
salt & peppar
ruccolasallad
16-20 toastbröd (gräddad längtan var kanongott!)


Hacka löken fint. Strimla skinkan. Blanda samman alla ingredienser. Den ska vara ganska tjock så använd fet creme fraiche och tillsätt mer ost om det behövs.
Värm järnet, smöra ena sidan och lägg på en toastskiva, en stor klick fyllning och en näve ruccola, sen en skiva toastbröd ovanpå och så smör. Grädda över öppen eld och njut!
Man kan ju välja annan creme bonjour cuisine om man vill det. Sen kan man ju tillsätta lite hackade champinjoner i röran om man vill eller kanske lite hackad paprika, eller byta ut skinkan mot kyckling - säkert gott med lite vad som helst!
Servera gärna mackorna i ett kaffefilter - fungerar som en perfekt hamburgerficka... :)



fredag 11 mars 2011

Tidig butterkaka

Kakan innan gräddning!

Tidig morgon blev det, precis som jag sa, fast dock inte liiika tidigt som jag trodde. 05.30 vaknade Fanny imorse, så det blev ju nästan sovmorgon... :-/
Hur som helst så satte jag igång med att baka en butterkaka efter Kryddburkens recept. Själva bakandet gick snabbt och enkelt, men det tog tid ändå, för degen skulle först jäsa 45 minuter och sen 30 minuter och så gräddas 1 timme... Men det var det värt, tyckte jag iallafall... Här har ni receptet! :)

Butterkaka
25 g jäst
2 dl mjölk
1 krm kardemumma
0,5 dl flytande honung
50 g smör
6-8 dl vetemjöl

Fyllning:
50 g smör
2 tsk vaniljsocker
1 msk marsánkrämspulver
0,5 dl strösocker

2-2,5 dl marsánkräm
pärlsocker

Smula jästen i en degbunke, gärna maskin. Ljumma mjölken tillsammans med kardemumman i en kastrull. Rör ut jästen i mjölken, tillsätt honungen och smöret. Arbeta in det mesta av mjölet i degen. Arbeta ca 10 minuter till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt ca 45 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut till en rektangel, ca 50-60 cm bred och 15-20 cm hög. Blanda samman ingredienserna till fyllningen och bred över hela rektangeln. Rulla ihop från långsidan på samma sätt som när man gör vanliga bullar.
Klä botten på en form med avtagbar kant med ett bakplåtspapper. Ringla rullen till en stor bulla och lägg i formen. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Skär ett snitt mitt i rullen, nästan ända ner, från längst ut på rullen och ända in. Fyll skåran med marsánkräm, använd gärna sprits. Strössla kakan med pärlsocker och grädda sedan i 1 timma i 175 grader, mitt i ugnen.
Garnera den färdiggräddade kakan med sockerglasyr på 3/4 dl florsocker och en gnutta vatten.
Avnjut med kall mjölk! :)


torsdag 10 mars 2011

Finland igår - Leos idag!

Fanny hade riktigt skoj på Leos idag - blir roligare och roligare för varje gång!

Min långledighet som jag är mitt inne i fick ett litet avbrott i tisdags. Svag för extrapass som jag är så kunde jag inte tacka nej när jag blev tillfrågad om en extranatt på tisdagen; är ju alltid kul med extrapengar! :) Grejjen var bara den att vi planerat att åka till Haparanda och Torneå på onsdagen, men det gjorde vi ändå. Peter och Mattias hämtade upp mig från sjukhuset på morgonen när jag jobbat färdigt och så for vi. Jag kan ju lova att jag somnade ganska snabbt; tror knappast bilen hann ut på 97:an igen... Väl framme i Torneå blev det flera besök på olika byggvaruhus och brädgårdar - lite trist... Men nu är iallafall lite bastugrejer beställda, så det blir väl en ny tur dit om några veckor... Sen blev det en riktigt snabbis på Ikea i Haparanda. Mattias skulle ha ett kökskåp och det var det enda som inhandlades också... Tror våran runda där inne tog max 20 minuter... :) Det var lugnt sagt rekord, både i besökslängd och inhandlade varor... Inte ens lunch åt vi där, var så otroligt mycket folk och långa köer i restaurangen. Väl hemma igen var det en lång kväll innan gumman skulle gå och lägga sig så jag fick göra detsamma... Somnade ovaggad i soffan innan "Halv 8" ens hunnit komma halvvägs... :)

Klockan 04.55 vaknade Fanny imorse... Som tur är så är hon rätt nöjd på morgonen, bara hon får se på Teletubbies eller Tjorven & Skrållan. Sen somnade hon i saccosäcken mellan 7 och 8, så då kunde man sova en stund till... :)
Vi hade tidigare i veckan bestämt oss för att åka till Leos Lekland idag tillsammans med Emma, Jolina, Sandra och Saga, så det fick det bli, trots att vädret var kanon och man kanske skulle passat på att vara utomhus idag... Men, men, våren är ju nyss kommen så det hinner väl bli några fler soldagar i framtiden... :)

Ikväll har vi städat här hemma och även hunnit med ett besök hos gammelmoster och gammelfarbror som är nyss hemkomna från en två veckor lång semester i Vietnam. Fanny fick så fina presenter av dom; bl a en vietnamesisk liten docka och en fin sidendräkt. Tack så mycket! :)

Nu tror jag det blir sovdags för mig också - har några timmar minus på kontot tror jag... Sen var jag lite väl lat idag och lät Fanny sova lite för länge idag på dagen... Var själv så trött så jag vilade jag med... Detta kommer straffa sig imorgon med en garanterat morgonpigg dam. Planen är att baka Kryddburkens butterkaka på morgonen, om man nu får upp ögonen... Nattinatt!

Fanny och Jolina i klättrartagen

söndag 6 mars 2011

Skön helg!

Vilket väder det har varit i helgen! Riktigt soligt igår, tyvärr lite blåsigt men man kan ju inte alltid vara nöjd! Vi for på en skotertur till Råtjärnarna hela familjen. Fannys första riktiga tur med grillnig och allt. Vi var borta i ungefär 4 timmar, sen försvann solen och det blev lite hurvigt i blåsten...
Igårkväll kom Angelica och Pär till oss och åt middag. Till förrätt blev det Emmas goda förrättmed parmainlindad scampi. Varmrätten blev grillad oxfilé, en ny potatisvariant, tomat- och löksallad, pepparsås och aioli. Den nya potatisvarianten var från torsdagens halv åtta hemma hos mig - smördegsinbakad potatisrulle. Det var riven, råstekt potatis med vitlök, västerbottenost som man rullade in i smördeg - helt okej, hade säkert smakat bättre om man varit hungrigare än det jag var... Men ska givetvis testas igen! :) Receptet på den hittar nu här! Efterrätten, som Angelica, gjorde var också ett halv åtta-recept. Det var en mango- och passionsfruktsparfaitpaj med äpple och kiwi i marinad på bl.a. citronsaft och kardemumma. Receptet på den kommer nån annan gång, har inte det just nu... Men eftersom den var så jädrans god kommer den definitivt att ätas igen, så då kommer receptet!
Ikväll har jag och Fanny bastat hos mamma - riktigt skönt när man var sådär frusen efter en dag ute. Fast det höll knappt på att bli nån bastu då varmvattnet strulade, men ett enkelt fel hittades och åtgärdades som tur var!
Nu lägga donnan och sen slappa i soffan till bl.a. solsidan!

En lite felvänd bild med fel fokus... Men gott var det iallafall! :)

Tävla om ett fint förkläde!

Jag tävlar om ett underbart förkläde från
Anmäl dig HÄR om du också vill vara med!