måndag 27 juni 2011

Skagencheesecake på Midsommardagen


Fanny Finsmakare njuter av handpillade räkor och bitar av gravad lax :)


Eftersom vi inte åt någon traditionsenlig midsommarlunch på midsommaraftonen hade vi istället knytkalas och midsommardagsbuffé hos Peters föräldrar på midsommardagen istället. Mitt bidrag var en skagencheesecake som jag hittat på Bloggfamiljen - Matplatsen. På ett buffébord passade den perfekt när man även åt av andra, lite smakrikare rätter som t.ex. rökt lax och matjessill, men som singelrätt kan jag tycka att den var lite smaklös. Jag tog dock med resterna till arbetet och där tyckte då kollegorna att den var god som den var, men jag tror nog jag ska smaksätta den lite, lite till nästa gång jag gör den.


Skagencheesecake

7 skivor kavring
75 g smör
400 g räkor med skal
4 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
1 cantadou pepparrot
1/2 dl finhackad dill
2 msk röd stenbitsrom
1/2 finhackad röd lök
4 gelatinblad

räkor, citron, stenbitsrom och färsk dill till garnering

Mixa kavringen och smöret i en matberedare. Tryck ut i en form med avtagbar kant, ovanpå ett fastklämt bakplåtspapper. Ställ kallt.
Lägg gelatinbladen i blöt ca 10 minuter. Skala och grovhacka räkorna. Blanda dom med 3 dl av creme fraichen, majonnäsen, färskosten. Blanda ner dill, lök och stenbitsrom.
Krama ur gelatinbladen. Värm resten av creme fraichen försiktigt i en kastrull. Rör sedan ner gelatinbladen och låt svalna något. Häll ner i cheesecakeblandningen och rör om ordentligt. Häll smeten i formen. Täck med plastfolie och låt stå kallt minst 5 timmar, eller gärna över natten.
Garnera innan servering!
(Jag använde lite mer räkor än i ovan angivet recept, nästan dubbelt så mycket, men det är ju en smaksak...)




söndag 26 juni 2011

Midsommarafton - aptitretare

Fanny väntar på maten - grillad kycklingfilé


Nu är årets midsommarfirande förbi! Själv aftonen spenderades hemma i goda vänners lag :) Vi hade lite av ett knytkalas så det blev lite lättare för alla :)
Bl.a. gjorde jag aptitretare istället för förrätt - en tunnbrödrulle med nötkött och så snittar med löjrom på.



Tunnbrödrullar med nötkött
110 g rökt, skivat nötkött
1 cantadou pepparrot, 125 g
2 dl creme fraiche
1/2 liten purjolök
salt, peppar
cayennepeppar, paprikapulver
5 skivor mjukt tunnbröd

Ansa, skölj och hacka purjolöken i små bitar. Strimla och hacka nötköttet. Blanda noggrannt med creme fraiche och färskost. Smaka av med kryddorna. Bred ut på tunnbrödet. Rulla från kortsidan så blir skivorna lite större än om man rullar från långsidan. Rulla in ganska hårt i plastfolie och låt stå i kykskåpet ett par timmar med skarven nedåt. Skär i skivor.

Löjromssnittar
Äkta Kalix Löjrom
röd lök
italiensk salladskrydda
smör
skivad långfranska

Hacka rödlöken mycket fint. Låt ligga och dra i vatten en stund för att mildra smaken. Låt rinna av.
Skär bort kanterna från franskbrödet, dela på diagonalen. Stek i mycket smör så dom blir gyllenbruna. Låt kallna.
Blanda löjrom, lök och smaka av med salladskrydda.
Lägg upp romröran på snittarna. Toppa eventuellt med en klick gräddfil eller creme fraiche på varje snitt.


onsdag 22 juni 2011

Jordgubbscheesecake - perfekt till midsommar!

Fannys sista dagisdag var igår så igårkväll bakade jag en jordgubbscheesecake som vi idag var och lämnade till hennes fröknar och övrig personal. Riktigt uppskattad verkade den bli! :) Och så fick hennes tre fröknar på hennes avdelning varsin liten sommarpresent.
Så nu har vi sommarlov! Och vilken start då - regn, regn och regn... Har regnat konstant nu i flera dagar... Längtar till det blir uppehåll iallafall så man kan vistas utomhus lite enklare... Det behöver för min del inte bli särskilt varmt, bara jag slipper regnet!
Här kommer iallafall receptet på en somrig och underbar jordgubbscheesecake som passar alldeles ypperligt nu till midsommar!


Jordgubbscheesecake

Botten:
15 digestivekex
125 g smör, ej smält

Fyllning:
400 g Philadelphiaost
2 ägg
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Garnering:
1 l jordgubbar
2 dl koncentrerad röd saft
4 gelatinblad

Sätt ugnen på 200 grader. Mixa kexen och smöret till bottnen i en matberedare och tryck sedan ut blandningen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i 8-10 minuter.
Rör osten till fyllningen mjuk. Vispa sedan ägg och socker pösigt i en annan bunke. Rör ihop osten med äggblandningen och vaniljsockret. Häll smeten i formen och grädda ytterligare 15 minuter. Kakan ska fortfarande vara lite dallrig när du tar ut den. Låt sen svalna och ställ den sedan i kylen.
Skiva jordgubbarna och fördela tätt på kakan. Blötlägg gelatinbladen i 5minuter och värm under tiden saften i en kastrull. Vispa ner gelatinbladen till dom löst sig. Låt blandningen svalna i vattenbad. Skeda sedan över den lite trögflytande vätskan över bären. Var noga på kanterna och i alla "håligheter".
Avnjutes kall!


tisdag 21 juni 2011

Chokladkolasnittar

Igår eftermiddag när jag vaknade åkte jag till mamma som hämtat Fanny från dagis och lagat middag till oss. Perfekt när man sovit efter nattjobb - för då är det verkligen inge kul att stiga upp och börja med matlagning... När vi skulle fara därifrån började mamma baka en kaka och Fanny ville förstås hjälpa till så när vi väl kom hem var det bara att börja baka nånting med henne. Chokladkolasnittar efter ett recept från "Bakverk och fikastunder" fick det bli - snabbt och enkelt! Själv föredrar jag nog vanliga kolakakor, utan kakao - men dessa var riktigt goda till ett kallt glas mjölk! Nedan är en dubbel sats - dvs snittar från 4 rullar... Kändes lite lite att bara göra 2 rullar när man ändå gjorde...


Chokladkolasnittar
200 g mjukt smör
2 dl strösocker
4 msk ljus sirap
5 msk kakao
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker

Vispa smör, socker och sirap med elvispens degkrokar. Blanda sedan de torra ingredienserna och rör ner med degkrokarna. Dela degen i 4 lika delar. Rulla till rullar lika långa som en plåt. Lägg rullarna två och två på plåtar täckta med bakplåtspapper, platta till litegrann. Grädda i 175 grader varmluft ca 15 minuter. Skär snittade kakor direkt dom tagits ut från ugnen. Låt svalna.

söndag 19 juni 2011

Merjas kardemummamuffins

Perfekt väder för mig har vi haft denna dag! Mulet! Jag hade som plan att städa och tvätta idag och då passar ju molnigt väder utmärkt, är ju ingen kul göra sånt i strålande solsken...
Medan Peter fick sovmorgon, som nog var behövlig efter gårdagens V75 och Farmen-besök, dammtorkade och dammsög jag och Fanny. Två tvättmaskiner hann vi också med att fixa. Men klockan 9 tyckte jag det var dags att väcka Peter, för sällan får ju jag längre sovmorgon än så... :-/ Så då öppnade vi dörren till sovrummet och rusade in med dammtrasor och dammsugare i högsta hugg! :)
När städningen var klar vart jag baksugen... Typiskt, när allt är rent och fint... Men är man baksugen så är man! :) Nåt enkelt och snabbt ville jag göra - så Merjas kardemummamuffins passade utmärkt en dag som denna! Dessa muffins innehåller inget smör utan görs på rapsolja, så det blir som ett moment mindre med det här receptet- att slippa smälta smöret... :) Ganska så saftiga och goda brukar dom bli - särskilt om man gör dom i stora mfuffinsformar, men nu gjorde jag dom i ganska så små muffinsformar och höll dessutom på att glömma dom i ugnen... Så lite i torraste laget blev dom tyvärr, men go ändå! :)



Merjas kardemummamuffins
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl rapsolja
1,5 dl vaniljyoghurt
1,5 msk kardemumma
1,5 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
pärlsocker till garnering

Vispa ägg och socker pösigt. Vänd ner oljan och yoghurten. Blanda samman de torra ingredienserna för sig och sikta ner dom i äggblandningen genom en sil. Häll upp smeten i muffinsformar, ca 6 jumbomuffinsformar eller 12-15 vanliga. Strö över lite pärlsocker som garnering innan gräddning.
Grädda ca 10 minuter i 225 graders ugnsvärme i mitten av ugnen, lite längre och i botten av ugnen om det är jumbomuffins. Prova med en sticka om muffinsen är klar.


lördag 18 juni 2011

Paj med hallonpannacotta

Igår pratade jag med våran bvc-sköterska om Fannys misstänkta vattkoppor. Jag trodde inte alls längre att det var vattkoppor då det varken bildats blåsor eller skorpor på prickarna, och efter vårat samtal kom vi fram till att det nog inte heller är det. Hon tyckte vi kunde avskriva den misstanken - så vi blev fria! :)
Så efter lunchen - som blev köttbullar såklart! åkte vi genast till Luleå och shoppade lite! :) Vi började med lite blomster på blomsterlandet - vi håller ju nämligen på att försöka få lite ordning på vår tomt... Eller iallafall på ett litet hörn av den... Just nu är det vår stora, murade rabatt som håller på att fyllas med allehanda rosa, röda och vita perenner. Gult eller blått göre sig icke besvär just där! Så för tillfället är det lite pioner, acklejor, funkia, liljor, astilbe och en del andra perenner planterade i den 6 kvadratmeter stora "bassängen"... Sen är det markplan från uppfarten till entrén som fått en del planteringar i form av tujor, gräsperenner och en hängsälg - och mer kommer väl dit också...
Sen blev det lite klädshopping - bara till Fanny - som det nu blivit sista tiden - ingen idé köpa kläder till mig som bara blir tjockare och tjockare... :)
Slutligen, efter fikat, blev det lite utemöbler som inhandlades. Bl.a. en skön Baden-Baden till mig där jag ska ligga och steka i sommar... :) Och en liten söt möbel med parasoll till FannyBunny och så ett litet cafébord med stolar till framsidan!

Efter plantering tillsammans med svärmor och svärfar fortsatte kvällen med hårfrisering för Fanny och Peter för då kom mormor med klippväskan! Sen avnjöts ett nytt litet bakverk till kvällsfika som jag bakat på förmiddagen. För i senaste numret av Vi i Villa hade Peter hittat ett recept han ville att jag skulle prova - Paj med hallonpannacotta! Det var en annons från Arla köket om deras nya hallon-kesella-kvarg... Och det är inte ofta han ber mig baka nåt - förutom bullar då... Så jag passade på att göra honom till viljes! Superenkel och mycket god! Den tar lite tid att stelna i kylen, men att baka den går jättefort och så är det ju perfekt att förbereda den på förmiddagen om man ska ha den till kvällen.


Paj med hallonpannacotta
75 g smält smör
12 digestivekex
1 tsk kanel
3 gelatinblad
2,5 dl vispgrädde
500 g kesella kvarg hallon
3 dl färska hallon

Kör kexen i en matberedare tillsammans med det smälta smöret och kanelen. Tryck ut i en pajform med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt stå i kylen ca 15 minuter.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp grädden och rör sedan ner gelatinbladen i den. Låt svalna något. Rör sedan ner kesella kvargen i grädden.
Häll ut smeten i pajformen och låt stelna i kylen minst 3 timmar.
Garnera med färska hallon.

fredag 17 juni 2011

Köttbullar - 10 x bättre än mamma scans!

Här har det rullats köttbullar tidigt i morse! Hela huset steg upp 6.20 när Peters väckarklocka ringde så då passade jag på att göra lite nytta och förbereda lunchen för dagen samt fylla frysen med lite köttbullar. Ett paket köttfärs på 1,2 kg gav 88 köttbullar idag. Nedan följer mitt recept, som ursprungligen kommer från mormor Peggy, fast nu med lite modifikation... Måttangivelserna nedan är lite ungefärliga då jag bara gör lite på måfå...


Peggys köttbullar
ca 1,5 dl ströbröd
1-1,5 dl mjölk
3 ägg
2 påsar blå bands fransk löksoppa
2 gula lökar
3 msk svartpeppar
3 msk salt
1,2 kg köttfärs

Blanda mjölk och ströbröd, ta lite i taget av mjölken och låt svälla och se efter hand hur mycket mjölk som behövs så inte röran blir alldeles för lös. Rör ner äggen och löksopporna. Finhacka den gula löken ordentligt och rör ner i smeten. Krydda efter behag. Blanda ner köttfärsen noggrant. Rulla köttbullar - ca 85 st.
Värm ugnen till 200 grader. Smöra en långpanna. Lägg i köttbullarna i långpannan och stek i ugnen ca 20-30 minuter beroende på storlek.
Köttbullarna får ju inte riktigt samma stekyta när man steker i ugnen som man får på spisen, så vill man kan man steka dom nästan färdiga i ugnen och sen göra dom färdiga på spisen. Perfekt om man t.ex. frusit ner dom!

tisdag 14 juni 2011

Somrig jordgubbs- och blåbärssmulpaj

Fanny har troligen fått vattkoppor så idag är jag inne på min andra VAB-natt för den här omgången. Imorgon natt ska jag jobba och så bara sova några få timmar på torsdagen medan Fanny är hos farmor...
SÅ vad hittar man på när man är i karantän? Vi tog oss en nödvändig tur till Coop iallafall, för mat var vi ju tvungen ha... Lite jordgubbar slank ner i påsen också, så jag bestämde mig för att göra en smulpaj med jordgubbar till eftermiddagsfikat! :) Mitt vanliga recept på smulpaj har jag ju redan skrivit om här en gång så jag hittade ett annat smulpajsrecept på kalasgott.com. I receptet skulle man använda sig av råsocker, men jag hade inget hemma, men däremot rörsocker som jag vann i ett paket från en annan blogg för ett tag sen, så det fick det bli! Pajen tog jag med mig till svärmor och svärfar och fikade hos dom - suuupergod var den, särskilt själva smulet! Testa! :)

Somrig smulpaj med jordgubbar och blåbär
200 g smör
1,5 dl råsocker
2 dl havregryn (stod 1 dl men jag ville ha mer knaper...)
2 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl

500 g jordgubbar
500 g blåbär
2-3 msk råsocker
3 msk maizena (ta lite drygt ifall blåbären är frysta)

Nyp ihop ingredienserna till smuldegen. Skiva jordgubbarna. Smörj en pajform och lägg i jordgubbarna och blåbären. Strö över sockret och maizenan. Smula sedan över degen.
Grädda mitt i ugnen i 30 minuter i 200 graders ugnsvärme.
Äts med vaniljglass eller vaniljsås!


måndag 6 juni 2011

Inte bara en bulle i ugnen i förrgår...

...utan även några plåtar i bilen...


Min lilla sjukling som slocknade i soffan framför Pippi


I lördags när Fanny var en trött sjukling som somnade i soffan satte jag en bulldeg på jäsning och tänkte göra helt vanliga, klassiska kanelbullar - vilket verkar vara det fikabröd som både Fanny och Peter uppskattar bäst! Receptet på degen denna gång kommer från Kungsörnens vetemjölspaket - för det är tydligen det receptet Ulli använder sig av och hennes bullar är kanongoda! :)


Nåväl det började bakas ut och mamma och pappa kom och hälsade på lägligt till då Fanny vaknade så jag kunde rulla ifred... Hon var nämligen inte alls så sugen på att baka som jag trodde...

I samma veva som jag skulle starta ugnen för att börja grädda så brakar det lös ett riktigt oväder utomhus och strömmen gick! En tromb eller nån annan sorts storm drog förbi och tog bl.a. med sig vårat astunga altanbord och flera stolar och kastade omkull dessa 3 meter ifrån altanen... Även flera stora träd i närområdet knäcktes och föll över vägen... Snacka om att vädrets makter inte är att leka med... Vi blev utan ström i 5 timmar! Som tur är fick jag reda på av Andreas att strömmen skulle vara borta ett tag så jag kunde rädda mina ogräddade bullar och snabbt som attan packa in en sjukling i bilen tillsammans med en jädrans massa plåtar och långpannor med ogräddade bullar i bilen och bege mig till moster Merja som stod redo med varm ugn! Så bullar blev det iallafall! Tack så mycket för hjälpen! :)




Jag försökte göra dom klassiska, lite tråkiga kanelbullarna lite roligare och göra en lite annorlunda variant på bullar - vegabullar! Och visst blev dom ganska fina innan gräddning, men efter gräddningen blev dom inte lika fina...


...dom flöt ut lite väl mycket och blev platta och fula... Undra om jäsningen kanske påverkades av bilfärden och ovädret utomhus? Nåväl, dom blev iallafall goda och det är ju huvudsaken! :)