söndag 3 juli 2011

Jordgubbsmoussetårta på kladdkakebotten

Igår hade vi mulet väder så jag och Fanny som var vaken rätt så tidigt passade på att baka litegrann. Dels blev det vanliga, hederliga kanel- och vaniljbullar och så gjorde vi den godaste efterrätten jag ätit på länge! En kladdkakebotten med hackad daim i, toppad med jordgubbsmousse och färska jordgubbar! Underbar var den!
Receptet kommer ursprungligen från ett midsommarnummer av Buffé-tidningen för något år sedan, men jag hittade den på en av mina favvo-bloggar - Matplatsen! Tycker ni om kladdkaka och jordgubbar måste ni bara testa denna! Väl värt det lilla besvär den förorsakade! Och den räcker till ganska många, för hur stor sockergris man än är, så räcker det med en ganska liten bit...

Jordgubbsmoussetårta på kladdkakebotten

Botten:
110 g smör
2, 25 dl strösocker
1 msk sirap
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim
smör + ströbröd till formen

Moussen:
5 gelatinblad
1,5 liter färska jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen, ett i taget. Blanda de torra ingredienserna tillsammans med den grovhackade daimen och blanda ner detta i smeten. Bred ut smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter. Grädda ca 20 minuter. Låt svalna. Ta sedan bort kanten och diska den så det inte kommer ströbröd på moussen, sätt tillbaka den runt bottnen.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5 minuter. Mixa 0,5 liter jordgubbar i en mixer till en slät puré. Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens. Värm 0,5 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Krama ur gelatinbladen och rör ner dom i den värmda purén, rör tills dom löst upp sig. Rör ner detta i resten av purén. Blanda sedan försiktigt ner äggblandningen i purén och sedan grädden. Rör försiktigt till en slät mousse-smet.
Häll smeten över bottnen och ställ in i kylen minst 4 timmar. Toppa sedan tårtan med färska jordgubbar innan servering.

Inga kommentarer: