lördag 2 juli 2011

Nästan som tzatziki!

På Coop igår stod Norrmejerier och bjöd på en gurksallad efter ett recept från deras senaste nummer av Guldkorn. Den såg så smarrig och god ut så jag smakade gärna - och såå gott det var! Påminner i och för sig om tzatziki men dillen i gjorde den snäppet godare! Den påminde även om en vit sås man ofta fick tillsammans med nybakt bröd på de flesta restauranger i Turkiet, förutom gurkan då...
Eftersom vi skulle grilla till middag passade jag på att nypa ett nummer av foldern och köpa hem dom ingredienser som behövdes - och den passade utmärkt till grillat kan jag lova! Gillar man kalla vitlökssåser måste man testa denna! :)


Gurksallad med vitlök och dill
4 portioner

1 gurka
0,5 tsk salt
2 dl Norrmejerier matyoghurt eller Turkisk yoghurt
1 finhackad vitlöksklyfta (jag pressade)
2 msk hackad dill
1 msk saft av pressad citron
salt och nymalen svartpeppar

Skala gurkan med en potatisskalare. Dela den på mitten och gröp ur kärnorna med en sked. Dela gurkan i 4 långa bitar och skiva sedan dessa. Salta och låt gurkan stå och dra sig en stund, häll sedan bort vätskan. Blanda gurkan med yoghurt, vitlök och hackad dill. Smaka av med citron och eventuellt lite mer salt och nymalen svartpeppar.


Inga kommentarer: