tisdag 3 maj 2011

Kaffekaka

Efter den spontana middagsbjudningen igår där vi bjöd lillebror Mattias på middag vart jag sugen på att baka nånting och ta med lite på jobbet och bjuda igår. Valet föll på Kaffekaka som är en slags chokladrutor med en lite annorlunda glasyr. Enkel att göra och saftig och god. Kollegorna på jobbet blev nöjda och alla ville ha receptet, så den verkade fått gott betyg. Håll till godo! :)


4 ägg
6 dl strösocker
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
6-8 msk kakao
300 g smör
3 dl vatten

Glasyr:
5 dl florsocker
1,5 msk kakao
85 g smör
9 msk starkt kaffe
4,5 dl kokos

Koka smör och vatten till bottnen. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och rör sedan ner det växelvis med smörblandningen i äggsmeten. Häll ut smeten i en smord och bröad långpanna. Grädda ca 20 minuter i 200 grader.
Låt bottnen svalna.
Koka upp ingredienserna till glasyren och låt sedan kastrullen stå kvar på plattan medan man skedar över glasyren på kakan, sked för sked, om man tar glasyren från plattan så finns det risk att den tjocknar och blir svår att bred ut på kakan. Kakan behöver inte vara helt kall, gärna ljummen så glasyren inte stelnar på en gång.
Låt stelna och skär sedan i rutor.
Själv tycker jag att kakan är godast när man tar den ur frysen och knappt låter den tina... :)


2 kommentarer:

annapanna sa...

MMmm den vill jag smaka :D

Camilla sa...

Det var den Fanny ville bjuda dig på idag... :)