tisdag 17 maj 2011

Rimbobullar


Igår natt och nu till natten har jag sjukanmält mig från jobbet då kroppen säger ifrån det tuffa arbete som man utför som nattsjuksköterska på ortopedavdelningen... 42 stycken sjuka patienter vårdas av 2 sjuksköterskor och 2 undersköterskor, dvs. man har som sköterska ansvar för 21 patienter/natt om det är fullbelagt - vilket det oftast är! Detta innebär en hel del arbete och spring! För det första är många av patienterna mycket gamla - medelåldern för någon natt sedan räknade jag ut till 78 år och då hade vi ändå flera yngre patienter som var född på 70- och 80-talet... Så hjälpbehovet kan ni själva räkna ut är enormt hos våra patienter och det innebär en hel del tunga lyft och konstiga arbetsställningar. Nä, så en gravid kropp orkar inte så mycket mer än så här verkar det som. Så efter dessa två sjukdagar är jag ledig en vecka och sen ska jag prova arbeta igen, men då blir det bara två nätter åt gången och inte som det skulle blivit nu - 7 nätter på 9 dar...

Och avkoppling för mig - det är bl.a. att baka! Så idag har jag passat på att baka rimbobullar till Fannys kalas. En av världens enklaste bullar tror jag! En deg som går snabbt att göra, kavla ut, fylla och göra små knyten av och först när alla momenten är klara ska dom jäsa - länge! - och under tiden kan man göra vad som helst - vila t.ex. - det gjorde jag! Sen kan man om man vill frysa in bullarna efter jäsningen men innan gräddning för att ta fram och tina och grädda just när man är sugen på nybakt eller när man får främmande! Självklart går dom att frysa gräddade också - men spara glaseringen till innan servering! :)


Rimbobullar
ca 50 st
1 pkt jäst
4 dl kall mjölk
400 g rumsvarmt smör
3 msk strösocker
ca 12 dl vetemjöl

Fyllning:
175 g rumsvarmt smör
5 msk strösocker
4,5 tsk vaniljsocker

Glasyr:
1 dl florsocker
1 msk vatten

Smula jästen i en degbunke och tillsätt mjölken. Rör tills jästen löst upp sig. Tillsätt socker, smör i mindre bitar och mjölet och arbeta snabbt samman till en smidig, ganska lös deg. Ta upp på mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla ut varje del till en kvadrat på ca 40x40 cm. Skär i rutor om 8x8 cm. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och klicka ut en liten klick på varje ruta. Vik sedan in alla 4 hörnen mot mitten och lägg bullarna i pappersformar på en plåt. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur ca 2 timmar. Pensla sedan med uppvispat ägg och grädda i 250 grader 5-8 minuter, eller i 200 grader varm varmluftsugn ca 8 minuter.
Låt bullarna kallna på galler utan bakduk.
Rör ihop glasyren och ringla över bullan.
Servera och njut!
Om bullarna ska frysas in så spara glaseringen till innan servering.
Man kan också om man vill tillsätta lite karamellfärg i glasyren - jag satte ett par droppar röd färg i min för att den skulle bli rosa och passa dom rosa, fina fe-formarna till Fannys kalas... :)


Inga kommentarer: