söndag 29 maj 2011

Morsdag och Peppes limpor

Morsdag firas för tredje gången i detta hus! :) I år började dagen med att jag fick sovmorgon - såå skönt, ända till 9! Och det är man definitivt inte bortskämd med... :) I present får jag välja valfri färg på Crocs häftiga gummistövlar! Dom är supersköna och otroligt lätta. Vi ska beställa dessa från Budolagret.se som för övrigt säljer mycket fina adidasprodukter, kampsportgrejer och arbets- och fritidskläder. Det är min farbror Mårten som har det företaget! :)

Jag väljer svarta stövlar i första hand och röda eller plommonlila i andra och tredje hand! :)

Förra helgen när vi bjöd Peters släktingar på middag kom ju Peters mormor Peggy med hembakt, god limpa. Denna limpa blev Fanny väldigt förtjust i och önskar nu "Peppes bimpa ti fuckost" varje dag... :) Så idag har det bakats sådana limpor här hemma. Jag måste dock erkänna att jag aldrig bakat limpor på plåt förr... Jag har bara använt brödformar och gjort sådana bikarbonat-limpor tidigare. Så dessa blev kanske inte dom vackraste, men riktigt söta och goda blev dom! Smakar bäst med bara smör på enligt mig, eller med en god ostskiva på. Enkla och baka är dom också, så prova gärna...


Peppes limpor
5 st
1 pkt jäst
7,5 dl ljummet vatten
250 g farinsocker (går att minska om man inte vill ha så sött bröd)
2 tsk salt
1 kg rågsikt
ca 250 g vetemjöl
1 ägg

Smula jästen i en degbunke. Tillsätt vattnet och rör tills jästen är upplöst. Tillsätt socker, salt och sedan rågsikten. Tillsätt mjölet allt eftersom och känn på degen så den inte blir allt för hård; det kan ju skilja så mycket från sort till sort på mjölet. Arbeta in ägget. Arbeta degen smidig och låt jäsa övertäckt ca 60 minuter.
Ta upp på mjölat bakbord och knåda degen och dela den sedan i 5 lika delar. Baka ut små avlånga limpor och lägg dom på ett bakplåtspapper i en långpanna. Pensla långsidorna på limporna med lite matolja så släpper dom lätt från varandra efter gräddning. Låt jäsa ca 30 minuter.
Grädda sedan i mitten av ugnen i 200 graders ugnsvärme ca 40 minuter.
Sära på limporna och låt dom svalna på galler under bakduk.
Njut!

2 kommentarer:

Sweet Passion sa...

ser jättegott de brödet.måste testa.
de smakar som skogaholmlimpan eller?

Camilla sa...

Ja d är gott, smakar ungefär så ja, fast sötare... Är ju ingen krydda i men god ändå! :) Jag gillar ändarna som är lite knapriga :)