fredag 17 juni 2011

Köttbullar - 10 x bättre än mamma scans!

Här har det rullats köttbullar tidigt i morse! Hela huset steg upp 6.20 när Peters väckarklocka ringde så då passade jag på att göra lite nytta och förbereda lunchen för dagen samt fylla frysen med lite köttbullar. Ett paket köttfärs på 1,2 kg gav 88 köttbullar idag. Nedan följer mitt recept, som ursprungligen kommer från mormor Peggy, fast nu med lite modifikation... Måttangivelserna nedan är lite ungefärliga då jag bara gör lite på måfå...


Peggys köttbullar
ca 1,5 dl ströbröd
1-1,5 dl mjölk
3 ägg
2 påsar blå bands fransk löksoppa
2 gula lökar
3 msk svartpeppar
3 msk salt
1,2 kg köttfärs

Blanda mjölk och ströbröd, ta lite i taget av mjölken och låt svälla och se efter hand hur mycket mjölk som behövs så inte röran blir alldeles för lös. Rör ner äggen och löksopporna. Finhacka den gula löken ordentligt och rör ner i smeten. Krydda efter behag. Blanda ner köttfärsen noggrant. Rulla köttbullar - ca 85 st.
Värm ugnen till 200 grader. Smöra en långpanna. Lägg i köttbullarna i långpannan och stek i ugnen ca 20-30 minuter beroende på storlek.
Köttbullarna får ju inte riktigt samma stekyta när man steker i ugnen som man får på spisen, så vill man kan man steka dom nästan färdiga i ugnen och sen göra dom färdiga på spisen. Perfekt om man t.ex. frusit ner dom!

Inga kommentarer: