onsdag 16 februari 2011

Banoffepaj

Igårkväll bjöds det ju även på banoffepaj. Har för mig att jag ätit denna paj hos moster Merja nån gång för länge sen... Har dock aldrig provat baka den innan - men det var riktigt lätt och mycket, mycket gott! :) Det som tar tid är dock att koka den kondencerade mjölken... Så börja i tid! Denna kan man dock koka nån dag i förväg och förvara oöppnad i kylen, men ta fram den i god tid innan den ska på pajen för den är svår att bre ut kall...
Här kommer receptet om nån vill testa! Receptet hittade jag ursprungligen på svt.se.


Banoffepaj
200 g digestivekex
100 g smör
1 burk kondencerad mjölk
2-3 bananer
2,5 dl mellangrädde
50 g mjölkchoklad

Börja med att koka den kondencerade mjölken i ca 3 timmar. Var noga med att hela burken ska vara täckt av vatten, annars kan den explodera. Låt burken kallna innan den öppnas, annars finns risk för brännsår!
Smula kexen i en matberedare. Smält smöret. Blanda samman kex och smör och tryck ut i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt stå kallt medan mjölken kokas.
Bred ut kolasmeten över kexbottnen och skiva bananerna ovanop. Vispa grädden och bred över bananerna. Riv choklad som garnering ovanpå grädden. Garnera eventuellt med några bananskivor.



Inga kommentarer: