lördag 5 februari 2011

Mazarinkaka med hallonglasyr

Mazarinkaka med hallonglasyr


Här kommer receptet på den andra kakan jag bakade i förrgår hos mamma. Den blev riktigt saftig och god. Dock kom jag inte överens med receptet vad gäller gräddningstiden. I receptet står det 35 minuter i 150 grader i nedre delen av ugnen. Efter den tiden var dock kakan nästan helt ogräddad, nästan bara som en lös smet som var i formen. Jag lät kakan stå i nästan 15-20 minuter till och då blev den ändå ganska lös. Vet inte om det är ett fel i urspsrungsreceptet, som är en kopia från Allers veckotidning, men hur som helst blir kakan mycket god om man gräddar den i ca 55 minuter. Prova gärna!
Mazarinkaka med hallonglasyr
175 g smör
75 g mandelmassa
1 ägg
4 droppar bittermandelolja
1,5 dl mjölk
2,5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
Glasyr:
1 dl florsocker
0,5 dl hallonsylt
hallon
Sätt ugnen på 150 grader. Smörj och bröa en form med avtagbar kant. Smält smöret och ställ åt sidan. Riv mandelmassan. Vispa ägget med bittermandeloljan och mjölken. Tillsätt sockret, vaniljsockret, mjölet, bakpulvret och mandelmassan under omrörning. Rör ner det smälta smöret och häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen 35 minuter (jag fick grädda 55 minuter!). Låt kakan svalna något. Blanda florsockret med hallonsylten och bred över kakan. Garnera med bär.

Inga kommentarer: