måndag 28 februari 2011

Lageskärs smördegsgömma & Fuskaioli


Middagen igår blev alltså Lageskärs smördegsgömma. En riktigt god rätt som man kan variera innehållet med, helt efter tycke och smak. Jag använde kycklingfiléer, men det går lika bra med kassler eller fläskfilé. Smaksättningen går ju givetvis också att variera, men jag gjord enligt följande recept - lite på ungefärliga mått...

Lageskärs smördegsgömma med kyckling
ca 4-6 portioner

4 kycklingfiléer
2 rullar färdig smördeg, allt går ej åt
1 gul lök
curry, paprikapulver, salt, peppar
1 burk hela champinjoner
1,5 burk creme fraiche, ej mager
0,5 dl chilisås
2 msk senap
1 vitlöksklyfta

Blandad grönsallad
Bröd

Lägg ut ena smördegsrullen i en ugnsform, ca 20x30 cm. Nagga lätt med en gaffel. Förgrädda i 200 grader ca 15 minuter. Skär kycklingfilén i bitar och hacka löken och stek i stekpanna. Salta, peppra och krydda. Låt svalna något. Blanda sedan tillsammans med övriga ingredienser i en bunke. Häll i det förgräddade skalet. Lägg sedan den andra smördegsrullen över som ett lock. Skär eventuellt ut figurer av den smördegen som blir över, eller ta ut med pepparkaksmått, nagga lätt med gaffel. Höj ugnsvärmen till 225 grader och grädda sedan i 20 minuter. Servera tillsammans med en sallad, bröd och aioli.

Min favvo-fuskaioli
1 burk creme fraiche
0,5 dl sweet thai chilisås
2 msk citronmajonnäs
1 pressad vitlöksklyfta
salt, peppar

Blanda alla ingredienser, låt dra en stund.
Passar till allt! Både till kött, fisk, kyckling, kassler, grillat, sallader, på bröd... Allt!



1 kommentar:

Sockertussen sa...

Smarrigt =)

Jag har en tävling på min sida där du kan vinna ett snyggt förkläde =)
Trevlig helg
/Nellie