torsdag 2 december 2010

Ryttarrutor

Min lediga dag byttes ut mot en arbetsdag - ska jobba extra på sjukhuset inatt. Men en bra grej när man jobbar natt är ju att man har hela dagen ledigt innan man far iväg. Så idag for jag, Fanny, Ulli och Meja till smörblommans lekpark för lite lek i finvädret. Fast finväder, var det ju inte riktigt, tyckte det blåste riktigt kallt i stan...
Efter en stunds lek gick vi till Rönnbäcks för att luncha. Barnen fick sig varsin grillkorv och när Fanny ätit upp sin ville hon ha mer! Så jag beställde en varmkorv utan bröd för det skulle gå fortare än en grillad, och vet ni vad dom tog för en vanlig varmkorv utan bröd - 17 kr! Hutlöst!
Jaja, barnet blev mätt och glatt iallafall! Och jag med för den delen...


Meja är chaufför till Fanny, vart dom är påväg vet vi inte...


Innan middagen idag bakade jag ryttarrutor för att komma lite närmare målet vad gäller julbaket... Ryttarrutor är en långpannekaka med en botten som liknar en kladdkaka och en tosckaliknande kokosglasyr på. Mycket smarrig!

Ryttarrutor
175 g smör
4 ägg
5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
8 msk kakao
1 krm salt

Glasyr:
75 g smör
1 påse kokos (200g)
2 dl strösocker
1,5 dl grädde
1 dl sirap

Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och vispa ner tillsammans med smöret till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad långpanna. Grädda ca 10 minuter i 200 grader.
Blanda under tiden ingredienserna till glasyren i en kastrull. Låt koka ca 5 minuter. Tag ut bottnen ur ugnen och bred försiktigt på glasyren jämnt. Grädda ytterligare 10 minuter.
Låt kallna och skär sedan i rutor.

1 kommentar:

Saras pyssel sa...

Mm, de kakorna såg riktigt smarriga ut!