lördag 29 januari 2011

Mormors sockerbullar

Nu är jag inne i en nattperiod igen - trist, efter att ha varit ledig sedan 6/1... Men, men sånt är livet, arbeta måste man för att överleva!
För nån dag sedan var jag och Fanny och hälsade på hos mormor Irma och fikade enormt goda bullar som hon hade gjort. Receptet lade jag beslag på och igår eftermiddag provbakade jag dom. Mycket gott betyg fick dom av svärföräldrarna och mormor Peppe som kom och provsmakade dom, gott betyg fick dom även av kollegorna som jag bjöd inatt...
Här kommer receptet på dom superenkla bullarna ifall nån är sugen på bullbak! :)


Mormors sockerbullar
ca 40 st
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 dl ljus sirap
ca 14 dl vetemjöl

Fyllning:
300 g mandelmassa
1,5 dl marsánkräm
2 tsk vaniljsocker

Smula jästen i assistenen. Smält smöret och tillsätt mjölken och ljumma till 37 grader. Häll över jästen och rör tills den löst sig ordentligt. Tillsätt sirapen och det mesta av mjölet, spara lite till utbaket. Arbeta degen väl. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Gör fyllningen under tiden: Riv mandelmassan. Gör marsánkrämen enligt anvisningarna på paketet. Blanda mandelmassa med marsánkräm och vaniljsocker.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda. Dela i två delar. Kavla ut varje del till en rektangulär platta, ca 30x50 cm. Bred hälften av fyllningen på den nedre halvan av plattan. Vik den övre halvan över fyllningen. Skär i 20 remsor. Gör ett snitt i varje remsa, dock inte hela vägen upp! (Låt remsan bli tvådelad men den ska fortfarande sitta ihop högst upp!) Tvinna remsan och snurra till en knut. Lägg upp på bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt 30 minuter.
Grädda 10 minuter i 225 grader. Innan servering penslas bullan med smält smör och doppas i strösocker.
Avnjutes bäst med kall mjölk! :)

Inga kommentarer: