söndag 4 juli 2010

Klassisk smulpaj

Idag fick det bli rester till middag - över 1 kg ogrillad oxfilé blev kvar från igår så det slängdes på grillen nu ikväll. Till hjälp för att orka äta upp det och alla andra rester hade vi svärmor, svärfar och Peters mormor Peggy. Maten smakade lika bra idag som igår :)
Till efterrätt gjorde jag en vanlig smulpaj med jordgubbar som också blivit över från igår. Att det är så gott med en vanlig, klassisk smulpaj glömmer man nästan bort i all iver över att testa nya recept... Och fort och enkelt går det att slänga ihop en också! Här kommer mitt bästa recept på smulpaj!



Smulpaj
- denna gång en jordgubbsvariant
Till min stora IKEA-form (30 cm i diameter) gör jag dubbel sats av följande:

100 g smör
1,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 dl havregryn
1 tsk bakpulver

Bär efter behag
1 dl strösocker
1,5 msk potatismjöl

Värm (smält inte) smöret lite i micron så att det går lätt att smula ihop med övriga ingredienser. Tryck ut 2/3 av degen i en pajform. Fyll med bär som t.ex. hallon, blåbär, jordgubbar eller rabarber. Blanda strösocker med potatismjöl och strö över bären. Smula över resten av degen.
Grädda i 200 grader ca 20-25 minuter.
Servera med vaniljglass, vaniljsås eller vispgrädde.

Inga kommentarer: