lördag 18 september 2010

Äppeldricka

I strävan efter att göra slut på alla äpplen jag fick av mamma kokades igår en sats äppeldricka. Det krävdes inte så stora insatser som jag trodde. Idag har vi provsmakat den och den var helt okej - lite väl söt för att man ska kalla den dricka och inte saft. Jag tänkte mig mer att den skulle gå att ha som måltidsdryck...
Här har ni receptet ifall ni också har en massa höstäpplen som måste användas.


Äppeldricka
2 kg äpplen
1 liter vatten
6 dl socker/liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat/liter avrunnen saft

Skölj äpplena och skär dom i klyftor. Låt skal och kärnhus vara kvar. Lägg dom i en gryta och häll i vattnet. Koka på svag värme ca 20 minuter. Låt självrinna genom en saftsil ca 30 minuter. Mät upp saften och häll tillbaka den i grytan. Tillsätt sockret och låt koka på svag värme i ca 10 minuter. Rör ut natriumbensoaten i några matskedar av den varma saften. Blanda sedan ut det i grytan.
Häll upp den varma saften i varma och väl rengjorda flaskor. Tillslut och förvara kallt.
Natriumbensoaten behövs inte om saften ska frysas.




Inga kommentarer: