måndag 13 september 2010

Kolapaj med valnötter

Här kommer receptet på den hiskeligt goda pajen som vi åt hos Anna i lördags. Den är väldigt mäktig så man behöver bara ta en liten, liten bit - även om man är en sockergris som jag - så den räcker till många, många. Krävs dock att man gör den 2-3 timmar innan man ska äta den för den ska nämligen stå i kylen och stelna.

Kolapaj med valnötter

Degen:
3,5 dl vetemjöl
100 g smör
1 msk matolja
1 äggula
3 msk kallt vatten
1 msk strösocker

Fyllningen:
1,5 dl farinsocker
1,5 dl ljus sirap
1,5 dl vispgrädde
2 tsk kakao
1 tsk vaniljsocker
150 g smör
100 g grovhackade valnötter, ca 2 dl

Hacka snabbt samman ingredienserna till pajdegen. Tryck ut den i en form med avtagbar kant, 28 cm i diameter. Grädda i 250 grader i 10 minuter.
Blanda alla ingredienser till fyllningen förutom smör och nötter. Koka upp och låt koka på medelvärme i 10 minuter, rör om då och då. Klicka i det kalla smöret, lite i taget, blanda väl. Tillsätt sedan nötterna och rör om. Häll ut såsen i det avsvalnade pajskalet. Ställ i kylen att stelna i 2-timmar.
Servera med vispad grädde.




2 kommentarer:

Therese sa...

Du bakar alltid så goda saker! Som motsats till det kan du slänga ett öga på www.denbrunamaten.se. (finns länkat från min blogg också)
Tänk att folk faktiskt ätit sånt här!

Linda sa...

Åh vad du alltid läskas med godsaker :P Jag som nästan lyckats låta bli chokladkakorna i kylen.. men nu tror jag nästan det blir en bit eller två :)