onsdag 29 september 2010

En favorit i lergrytan

Igår till middag användes lergrytan igen. Det är så enkelt och smidigt och laga mat i den. Även om detta recept inte gör heeela maträtten i samma gryta...
Här gör man en marinad som man marinerar kycklingfiléer i, steker i grytan och kokar ris till. Så det är ändå en ganska enkelt och smidig rätt och uppskattas även av de mindre i familjen...


Kycklingfilé i lergryta
4 kycklingfiléer
1 dl rapsolja
4 msk grillkrydda
1 tsk curry
1 tsk paprikapulver
2 tsk soja
2 dl creme fraiche eller grädde

Lägg lergrytan i blöt ca 30 minuter. Halvera kycklingfiléerna. Blanda oljan tillsammans med kryddorna och sojan i en plastpåse. Lägg i filéerna och skaka runt marinaden så köttet kryddas runtom. Häll sedan hela innehåller i grytan och ställ in i kall ugn. Slå på ugnen på 225 grader och låt stå ca 25 minuter. Ta sedan ut grytan ur ugnen och byt plats på köttbitarna så att dom blir jämnt tillagade. Tänk på att det är varmast i botten och runt kanterna än i mitten. Ställ tillbaka i ugnen och låt stå ytterligare 20 minuter. Kontrollera om kycklingen är färdig, låt eventuellt stå ca 10-15 minuter till.
När kycklingen är färdig tar man reda på marinaden och blandar den med creme fraichen eller grädden och gör till underbart god sås. Red eventuellt av såsen.
Då marinaden innehåller olja bör man inte blanda med lätt creme fraiche eller mager grädde för då skär sig såsen - som min gjorde idag...
Serveras med ris och grönsallad.

Inga kommentarer: