fredag 3 september 2010

Karlsbaderknyten

Nu är första natten hos mormor avklarad. Fanny somnade vid 22-tiden efter att vi kommit fram, vaknade sen redan kl. 4 och ville ha välling och somnade efter en stund om igen för att slutligen vakna kl.7. :( Vilken tur att mamma också är här så hon kunde ta henne så jag fick lite sovmorgon... :)
Som vanligt när man är hos mormor är det ett enda ätande - och det kan ingen säga emot... Igår när vi ankom välkomnades vi av underbart goda fyllda pannkaksrullar - den ena med rökt röding och den andra med skinka. Sen hade hon även flera olika sorters bröd och pålägg och till sist lite jordgubbstårta... Det gåååår inte låta bli att äta här....
Idag, typ 30 minuter efter frukost, var det dags för fika igen! :-/ Den här gången dukades det fram jordgubbstårta igen och en del andra fikabröd - bl.a. jättegoda karlsbaderknyten och mariannedrömmar. Knytena var så goda så jag bara måste ta receptet! Och för er som också är sugna på dessa smaskiga knyten kommer här receptet!


Karlsbaderknyten, 28 st
50 g jäst
150 g smör
2,5 dl matlagningsgrädde
2 äggulor
3/4 dl strösocker
ca 10 dl vetemjöl

Fyllning:
125 g rumstempererat smör
1,5 dl ljust muscovadosocker eller farinsocker
1 msk marsánpulver
1 msk mörk sirap

pensling:
ägg

glasyr:
2 dl florsocker
1 msk vatten

Smula ner jästen i en skål. Smält smör och tillsätt grädde och låt det bli fingervarmt. Häll smöret och grädden över jästen och rör tills jästen lösts upp.
Tillsätt äggulor, socker och det mesta av mjölet och arbeta degen tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.
Rör ihop ingredienserna till fyllningen.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje del till avlånga plattor. Skär varje platta i 14 rutor. Lägg en klick fyllning på varje degruta, vik in hörnen mot mitten och tryck till. Lägg över knytena i formar och låt jäsa övertäckta i 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 graders ugnsvärme i 10 minuter.
Rör ihop florsocker och vatten och glasera de avsvalnade bullarna.

Nu är det ungefär 30 minuter sen vi fikade dessa underbara bullar och nu slår mormor på potatisen till lunchen så snart är det dags att börja tugga igen...
Sen bär det av till stan för att gå lite på marknaden och shoppa litegrann!

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej, vad kul att ni kommit till Kiruna nu!
/Saga