söndag 29 augusti 2010

Bullbak & Tacomiddag

Imorse blev det bullbak hemma hos oss. Jag satte degen innan Fanny skulle gå och vila så den var färdigjäst lagomt till hon hade somnat. Det fick bli vanliga, hederliga vaniljbullar och kanelbullar utan större krångel. 98 st goa bullar blev det. Anna, Natalie, Farmor, Farfar och gammelmormor kom och fikade lite nybakt.
Mamma ringde på förmiddag och ville komma och låna Fanny några timmar - och inte mig emot - jag passade på att städa igenom skafferierna i köket. Så nu har jag riktigt fin ordning i mina skåpar.

Idag hade vi tur att bli bjudna på Tacos hemma hos Nina och Peter. Det smakade supergott - som vanligt hos Nina. Och efterrätten som var rabarber- och äppelpaj var också underbar.

På tal om tur - jag vann BakeCake´s tävling om sockerprodukter från Dansukker! Så nu kommer snart ett paket med socker dimpa ner i brevlådan! :)

Här kommer bullreceptet för er som är bullsugna! ;)

Klassiska kanel- och vaniljbullar
300 g smör
1 l mjölk
2 pkt jäst
2 dl strösocker
2 tsk kardemumma, malen
1 dl flytande honung
0,5 tsk salt
2,5-3 l vetemjöl

Fyllning:
smör
strösocker
vaniljsocker
kanel
kardemumma
ägg
pärlsocker

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av degvätskan och rör om så jästen löser upp sig. Tillsätt sedan resten av vätskan. Blanda i kardemumma, salt, socker och honung. Tillsätt sedan vetemjölet, lite i taget, och arbeta degen blank och smidig. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 45 minuter.

Ta upp ca 1/4 av degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut en rektangel. Skiva kylskåpskallt smör med en osthyvel, fördela jämnt över degen. Strö över strösocker och lite kardemumma och sen antingen kanel eller vaniljsocker. Rulla ihop. Skär i snittar och lägg i formar. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter till.
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda ca 10 minuter i 225 grader.
Upprepa med resten av degen på samma sätt.
Servera med ett glas kall mjölk! :)

2 kommentarer:

Saras pyssel sa...

Vad kul att du vann! Vad blir det för sockersort - vet du det?

Camilla sa...

Ja d var skoj, jag tävlar ju lite då och då, men det här var då första vinsten! :)

På länken nedan ser du tävlingen. Det är lite olika produkter från DanSukker. Det står att det bl.a. är det som är på bilden, så det låter ju som att det är lite mer... :)

http://bakecake.blogg.se/2010/august/omstart-tavling-vinn-produkter-fran-dansuk.html