fredag 4 juni 2010

Maränger på överblivna äggvitor

Igår kväll när jag bakade tobleroneparfaiten till ikväll fick jag överblivna äggvitor som jag tog till vara på. Dessa fick bli maränger imorse. Tänkte att det kunde vara gott till sommarens alla portioner av jordgubbar och glass... :) Så här kommer bild och recept!




Jag smaksatte halva satsen med chokladsås

Maränger
3-4 äggvitor (ca 1 dl)
2 krm vinäger alt. 1 krm ättika
2 dl strösocker
ev. 2-3 msk chokladsås eller annan smaksättning som t.ex. nötter
ev. några dpr karamellfärg

Vispa äggvitorna för hand eller på låg hastighet med elvisp ca 1 minut. Tillsätt sedan vinägern eller ättikan och fortsätt vispa några minuter till. När äggvitan nästan blivit till hårt skum tillsätts sockret och hastigheten ökas kraftigt. Vispa tills det blir ett tjockt, blankt, vitt skum.
Tillsätt eventuell smaksättning eller färg, rör några varv.
Klicka eller spritsa ut maränger på bakplåtspapper.
Grädda i 125 grader ca 1 timme. Dom är färdiga när dom lossnar lätt från pappret. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer: